Primul test IQ nu a fost inventat pentru a măsura IQ-ul. În 1905, psihologii francezi au dezvoltat testul Binet-Simon pentru a identifica copiii care aveau nevoie de ajutor individualizat în afara școlii. Cu toate acestea, pe măsură ce timpul a trecut, psihologii au rafinat testul Binet-Simon și au dezvoltat multe altele. Astfel au început să atribuie performanța la „inteligența generală” a cuiva. Testele de inteligență din ziua de azi au evoluat, iar unele dintre ele, deși par a fi simple, în realitate ne pot pune mici probleme.
Evaluările există de peste 100 de ani. Experții spun că au fost afectate de prejudecăți, dar că încă mai au unele merite. Dar sunt testele de IQ valide și imparțiale pentru măsurarea inteligenței generale
Cu siguranță nu au început așa, spun psihologii. Testele de IQ au o istorie întunecată, fiind folosite pentru a discrimina grupurile rasiale și etnice, mai spun aceiași experți, și au dus în cele din urmă la sterilizarea forțată a mii de oameni în timpul mișcării eugenice.
În domeniul psihologiei, specialiștii spun că nu au, așa cum există în medicină, măsuri de protecție. Există doar un cod etic, „dar acest lucru nu a oprit o sută de ani de practici de interpretare inadecvate”, mai spun experții psihologi.
Unul dintre modurile în care testele sunt frecvent interpretate greșit, potrivit psihologilor, este atunci când se folosește orice scor din test în afară de IQ-ul general.
Testele IQ măsoară o varietate de abilități precum memoria de lucru, raționamentul fluid, înțelegerea verbală și altele. Dar se remarcă faptul că știința sugerează că testele IQ nu sunt încă bine echipate pentru a oferi scoruri semnificative pentru aceste abilități separate și ar trebui interpretate doar ca măsurând inteligența generală a unei persoane.
Citește și: Testul banal care arată dacă ai un IQ ridicat. Reușești să vezi femeia din poză?
Indiferent ce spun experții, sau nu, testele de inteligență au ajuns să crească la număr. De la teste simple, la cele complicate, toate nu fac altceva, decât să ne demonstreze, într-un fel sau altul, dacă avem abilitățile necesare de a rezolva diferite probleme, fie de aritmetică, geometrie, sau de altă natură.
În cest context vă oferim un nou test de inteligență care, aparent, pare simplu, dar rezolvarea nu este întotdeauna cea la îndemnână:
Ca în orice exercițiu de acest gen, rezolvarea poate părea la îndemână, dar nu vă grăbiți, s-ar putea să greșiți.
Dacă ați rezolvat corect testul, felicitări!