02 apr. 2024 | 12:57

Termenii eco de pe etichete păcălesc consumatorii. Ce înseamnă „100% natural”, „certificat organic” sau „produs local”

Diverse
Termenii eco de pe etichete păcălesc consumatorii. Ce înseamnă „100% natural”, „certificat organic” sau „produs local”
Alimentele durabile sunt mai mult decât produse fără pesticide

În ultimii ani, tot mai multă lume alege așa-numitele produse durabile, precum și produsele cu etichetele eco. Dar, un studiu recent arată că, de fapt, termenii eco de pe etichete păcălesc consumatorii. Citește mai departe și află ce înseamnă „100% natural”, „certificat organic” sau „produs local”, așa vei știi exact ce alegi.

Noi studii arată cum termenii eco de pe etichete păcălesc consumatorii

Conform unor definiții, când ne referim la a mânca sustenabil, de fapt este vorba de acele diete cu un impact redus asupra mediului care contribuie la securitatea alimentară și nutrițională și la o viață sănătoasă pentru generațiile prezente și viitoare. Aici intervin și marea majoritate a acelor produse care au pe etichete termenii eco, precum „100% natural”, „certificat organic” sau „produs local”.

Termenii eco de pe etichete păcălesc consumatorii. Ce înseamnă „100% natural”, „certificat organic” sau „produs local”

Dar, cu toate aceste termene ecologice care apar pe produse regăsite în raioanele magazinului alimentar, a deveni un consumator mai ecologic poate deveni rapid confuz. Este la fel de important să știm ce reprezintă acești termeni, precum este și la ce se referă data de expirare de pe un produs.

De aceea, au apărut câteva studii, pentru a afla ce trebuie să știm de fapt despre alimentația sustenabilă. Când vine vorba de alimentația durabilă, așa cum spuneam, experții sunt împărțiți, iar unii spun că, de fapt, a mânca în mod durabil înseamnă a alege alimente care au fost cultivate într-un mod care aduce beneficii naturii și nu dăunează mediului.

Cu alte cuvinte este important să știm care sunt ingredientele nocive de pe etichetele alimentelor, și astfel să ne ferim de ele. De asemenea, experții mai spun că alimentele durabile sunt mai mult decât produse fără pesticide.

„Există și partea de sănătate publică, unde a mânca sustenabil înseamnă a alege alimente sănătoase și echilibrate din punct de vedere nutrițional.

Există și un element critic de justiție socială care constă în sprijinirea mijloacelor de trai ale fermierilor care ajută comunitățile rurale să prospere.”, sunt de părere specialiștii.

Cu toate astea, atunci când mergem în magazine și vedem termenii eco de pe etichete, nu știm concret ce înseamnă fiecare. Așa că, în urma acestor studii, am decis să explicăm ce înseamnă „100% natural”, „certificat organic” sau „produs local”, așa vei știi exact ce alegi.

Ce înseamnă, de fapt, „100% natural”

Dacă ar fi să ne luăm după acest termen, asta ar însemna, de fapt, că toate produsele sunt 100% naturale și provenite din surse responsabile. Din păcate, oricât de des apar pe ambalajele produselor alimentare, niciunul dintre acestea nu înseamnă ceva verde.

„Companiile pot lipi acești termeni pe orice pachet fără nicio sarcină de probă. Acest lucru îi poate păcăli pe clienți, făcându-i să creadă că achiziționează alimente sănătoase sau durabile.

Ca o regulă de bază: evitați să contați pe astfel de termeni care nu sunt însoțiți de niciun fel de certificare, deoarece nu oferă nicio garanție că ceea ce mâncați este mai bun pentru cineva.”, spun concluziile acestor studii.

Ce este termenul „certificat organic”

Potrivit experților, prin susținerea fermierilor organici putem contribui la „crearea unui efect de antrenare a beneficiilor pentru sănătate și mediu”. Principiul care stă la baza agriculturii organice este un sol sănătos, esențial pentru securitatea alimentară, atenuarea schimbărilor climatice și sănătatea publică, arată studiile.

În loc să folosească îngrășăminte sintetice, fabricate de obicei din combustibili fosili, fermierii organici folosesc practici care vor îmbunătăți sănătatea solului, cum ar fi rotația culturilor, de fapt un sol sănătos are nevoie de nutrienți de la o varietate de plante, și agricultura în circuit închis, în care toată materia organică este reciclată înapoi în sol.

Termenii eco de pe etichete păcălesc consumatorii. Ce înseamnă „100% natural”, „certificat organic” sau „produs local”

Cam așa s-ar traduce, în opinia specialiștilor, termenul de „certificat organic”, care mai spun că este bine, în același timp, să știm cum să citim pericolul de pe etichete.

Cum se traduce termenul de „produs local”

Acest termen este extrem de des întâlnit pe etichetele produselor regăsite în marila lanțuri de magazine, dar câți știu, în mod clar, ce este și cum se traduce termenul de „produs local”. Studiile la care facem referire spun că, în mod normal, reprezintă tot ceea ce primim de la fermierii aflați foarte aproape de orașul în care locuim.

Acest lucru înseamnă că, după ce produsele  au fost recoltate, nu petrec zile întregi în tranzit, ceea ce înseamnă mai mulți nutrienți intacți pentru noi, este concluzia studiilor.

Termenii eco de pe etichete nu au o îndrumare semnificativă

Aceleași studii trag semnale mari de alarmă, precizând că, astăzi, consumatorul de se confruntă cu un număr estimat de 455 de etichete ecologice în 25 de categorii industriale, de la energie și îmbrăcăminte la alimente și produse de curățare a locuinței.

Însă foarte puține dintre aceste etichete oferă oamenilor o îndrumare semnificativă în alegerea unor produse superioare din punct de vedere ecologic. „Este ca în vestul sălbatic”, spun cei de la Greenopia din Santa Barbara, California, o bază de date online și un sistem independent de evaluare a întreprinderilor ecologice.

Prea multe etichete oferă afirmații slabe sau nefondate și multe dintre ele nu reprezintă mai mult decât autodeclarații făcute de companii individuale. Un alt studiu a testat, de asemenea, dacă sursa unei etichete ecologice, indiferent dacă aceasta provine de la o agenție guvernamentală sau de la o entitate corporativă, a afectat evaluările consumatorilor.

Termenii eco de pe etichete păcălesc consumatorii. Ce înseamnă „100% natural”, „certificat organic” sau „produs local”

Dar, așa cum ni se atrage atenția asupra etichetelor de pe conserve, așa s-a constatat că oamenii ar trebui să aibă o mai mare atenție la etichetele ecologice.

Distincția se reduce la diferența dintre a plăcea ceva și a avea încredere în acel ceva”, spun realizatorii studiului.

Concluzie

Ținând cont de toate acestea, nu trebuie să uităm că a fi un consumator mai ecologic nu trebuie să fie neapărat o problemă, dar este important să știm cu ce ne confruntăm atunci când citim termenii eco de pe etichete.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar de Crăciun pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Proiectul ambițios al tunelului de 20 de trilioane de dolari prin care s-ar putea ajunge de la New York la Londra într-o oră
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
Minunea românească. Construcția care îi uimește pe toți. Lucrările sunt în toi
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Cine este Cristela Georgescu, de fapt. S-a aflat ce a făcut soția lui Călin Georgescu
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro