Ce s-ar fi făcut în România cu banii tăi, dacă ANAF și-ar fi făcut treaba

Ce s-ar fi făcut în România cu banii tăi, dacă ANAF și-ar fi făcut treaba
Măsurile fiscale și controalele ANAF lovesc în companiile cinstite

România pierde aproape patru miliarde de euro în fiecare an din cauza evaziunii fiscale pe care ANAF n-o oprește. Acestea sunt estimările făcute de specialiştii Consiliului Fiscal.

Dacă aceşti bani ar fi ajuns la bugetul de stat, s-ar fi putut construi printre altele drumul expres Craiova-Piteşti, opt poduri suspendate peste Dunăre, șase spitale regionale, autostrada Iaşi-Ungheni, trei autostrăzi precum Ploieşti-Braşov, trei magistrale de metrou şi 25 de stadioane.

Dacă vorbim de necolectarea de taxe, vorbim de concurenţă neloială, vorbim de bani care nu mai ajung la bugetul de stat. Deci, implicit nu mai ajung la educaţie, nu mai ajung la sănătate, nu mai ajung la infrastructură, a declarat Florin Jianu, Preşedinte Consiliului pentru IMM-uri.

În urmă cu doi ani, rata de necolectare a taxei pe valoare adăugată a fost în România de peste 35 de procente, iar în Bulgaria de numai 13%. Soluţii pentru a încasa mai mulţi bani la buget există, dar nu se aplică.

În aproape toate ţările europene, autorităţile fiscale au ales calea digitalizării pentru a combate evaziunea fiscală. România este, însă, cu mult în urmă. Autorităţile de la Bucureşti au implementat facturarea electronică însă doar opţional.

La o zi după criticile Consiliului Fiscal, reprezentanţii Fiscului vorbesc despre încasări istorice în 2018. În primele zece luni ale acestui an, ANAF a încasat venituri bugetare de peste 200 de miliarde de lei, potrivit Digi24.

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, a mai atras atenţia că din cauza datoriei publice, care creşte alarmant, România riscă să intre într-o nouă criză economică. Oficiali din cadrul ANAF transmit însă că nivelul datoriei publice nu este de competenţa instituţiei, care se ocupă doar de colectarea taxelor şi a impozitelor.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI