Un document prezentat de G4media.ro arată că sumele propuse de instituțiile publice pentru trimestrul IV „nu acoperă plata integrală a salariilor” bugetarilor.
Este o adresă trimisă de Ministerul Finanțelor către mai multe instituții de stat.
Potrivit documentului, în privința cheltuielilor de personal, a fost aprobată „repartizarea pe trimestre conform propunerilor transmise” dar, „prin modul de repartizare a acestora, sumele propuse pentru trimestrul IV nu acoperă plata integrală a salariilor”.
Ministerul condus de Eugen Teodorovici arată în documentul prezentat de G4media că a cerut instituțiilor bugetare să ia măsuri.
„(…) În răspunsurile transmise până la această dată marea majoritate a ordonatorilor principali de credite au precizat că nu au identificat măsuri de reducere a cheltuielilor de personal”. Ministerul Finanțelor
Ministerul Finanțelor mai arată în document că instituțiile au transmis că „vor solicita fonduri suplimentare cu ocazia rectificării bugetare”. Cu alte cuvinte, nu au găsit soluții pentru reducerea cheltuielilor.
În aceeași adresă, Ministerul Finanțelor atrage atenția că „nu poate fi de acord cu majorarea cheltuielilor de personal cu ocazia rectificărilor bugetare”.
Acest lucru ar echivala, potrivit instituției, cu reducerea fondurilor prevăzute anul acesta pentru investiții.
Legea salarizării unitare a bugetarilor prevede creșteri în mai multe tranșe până în anul 2021.
În acest context, cheltuielile pentru acoperirea salariilor bugetarilor sunt tot mai mari. Pentru anul acesta fondurile pentru salarii au fost majorate cu 17 miliarde de lei față de 2018.
De asemenea, crește și salariul minim, în trepte, în funcție de care sunt calculate și alte ajutoare acordate de stat.
De asemenea, crește și numărul de bugetari, tendință constantă din 2012 de când PSD a preluat guvernarea, notează G4media.ro.
Cum poate fi majorat bugetul unei instituții publice
În unele situații, bugetele unor instituții de stat pot fi majorate. Acest lucru este posibil prin Ordonanța 114, numită și „Ordonanța lăcomiei”.
Ministrul Finanțelor poate aproba, în baza OUG 114, credite bugetare și credite de angajament pentru instituțiile de stat.
Singura bază legală cerută pentru alocarea preferențială a fondurilor – notează G4media – fiind o „fundamentare justificată”.