ANAF și controalele în casele oamenilor. Care este adevărul și ce spune Teodorovici

ANAF și controalele în casele oamenilor. Care este adevărul și ce spune Teodorovici
Eugen Teodorovici spune că ANAF nu va face controale în casele oamenilor

Eugen Teodorovici a oferit prima reacție cu privire la informația potrivit căreia ANAF va efectua controale la domiciliul contribuabililor. Ministrul Finațelor Publice a declarat că este vorba despre „un zvon” și că totul este „o simplificare a sistemului.”

Informația vehiculată inițial a fost că inspectorii ANAF ar urma să facă controale la domiciliu persoanelor fizice care depun declarația unică, prin care se estimează și se corectează veniturile din anul declarat la Fisc și care a fost modificată de-a lungul timuplui de mai ulte ori. Dacă până în 2018 cetățenii români primeau o impunere de la ANAF, aceștia sunt obligați acum să trimită o autoimpunere.

Eugen Teodorovici spune că ANAF nu va face controale în casele oamenilor

Ministrul Finanțelor a negat posibilitatea efectuării de către ANAF a unor controale la domiciliul contribuabililor și a precizat că verificări vor fi făcute doar în economie.

„Este un zvon, aşa ceva nu se întâmplă. Nu verifică acasă nimeni pe nimeni. Este o simplificare a sistemului începând cu anul trecut, nu mai este acea decizie pe care ANAF o trimitea şi care costa foarte mult, se face o declaraţie de autoimpunere de către contribuabil, iar lucrurile merg mai departe într-un mod mult mai simplu. Contorale vor începe în economie, conform planului ANAF de la începutul anului, fie că vorbim de vamă, fie că vorbim de antifraudă”, a declarat Teodorovici.

Ministrul a vorbit și despre controale la transporturile de fructe și legume cu privire la posibile cazuri de evaziune și la calitatea produselor.

„Cam 60% din evaziunea pe fructe şi legume vine din produsele care vin din spaţiul intracomunitar, pe de altă parte este acel dublu standard pentru care trebuie să acţionăm, de aceea echipa conţine şi colegi de la ANSVSA care iau inclusiv probe pentru a vedea exact dacă actele care arată provenienţa şi calitatea şi destinaţia mărfii concordă cu marfa. Cele care sunt pentru tranzit nu durează mult, au fost nişte blocaje pentru că oamenii s-au obişnuit să intre în România şi descarce marfa, cu toate că pe acte era indicat tranzit”, a mai spus Teodorovici.