Teodorovici și-a propus să schimbe radical modul în care este calculat indicele ROBOR și gradul de influență al acestuia asupra creditului tău. Mulți creditori se întreabă dacă vor avea de câștigat din asta, iar Ministrul Finanțelor a venit cu explicația.
În urmă cu câteva luni, Teodorovici și Vâlcov se băteau cu pumnul în piept când vine vorba de ”taxa pe lăcomie”. Ordonanța de urgență 114 pe 2018 era menită să penalizeze băncile care, în opinia ministrului Finanțelor, s-au îmbogățit nejustificat de pe urma ROBOR. În mintea celor doi, respectivul indice nu era rezultat din inflație, ci funcționa ca o invenție a băncilor care vor să se îmbogățească de pe urma celor care s-au împrumutat.
Trecând însă peste aceste discrepanțe de fond, Eugen Teodorovici a anunțat că noua formulă de calcul pentru indicele ROBOR nu va fi aplicată retroactiv pentru creditele existente. Motivul are legătură cu faptul că ar îngreuna semnificativ activitatea băncilor care ar fi nevoite să recalculeze toate dosarele de creditare existente.
În schimb, s-ar putea să avantajeze creditele care vor fi deschise de acum înainte. În plus, s-ar putea să dea startul unui val de cereri de refinanțare, dacă, într-adevăr, noul indice va fi semnificativ mai avantajos pentru români, o realitate puțin probabilă.
„Aceasta este o discuție care încă se mai poartă zilele acestea, până la ședința de guvern. Propunerea noastră va fi aceea ca, de la un moment după apariția ordonanței de urgență, undeva poate o lună de zile sau ceva de genul ăsta, să se treacă la această (nouă formulă de calcul, n.r.). Clar noilor credite se va aplica, iar pentru creditele în derulare, formula de schimbare este cea a cererii de refinanțare.”, a declarat Teodorovici.