Teo Trandafir surprinde din nou. Vedeta a făcut o serie de dezvăluiri interesante, prin care a scos la iveală cât de dură este cu propria ei persoană. Ce urăște cel mai mult la ea și ce și-ar dori să schimbe, mai ales la imaginea pe care o afișează pe micile ecrane.
Teo Trandafir este una dintre cele mai cunoscute vedete din România. Celebra prezentatoare TV este mereu cu zâmbetul pe buze și emite numai energie pozitivă ori de câte ori apare pe micile ecrane. Se pare, însă, că în spatele camerelor nu mai este totul chiar roz.
Vedeta a dezvăluit, în podcast-ul colegei sale de emsiune, Ilinca Vandici, că este foarte critică la adresa propriei sale persoane. Teo Trandafir spune că este extrem de dură și vrea mereu mai mult de la ea, în încercarea de a deveni cea mai bună variantă.
Indiferent cât este de greu, nu se culcă niciodată pe o ureche și nu este prea mândră de ea. Din contră, recunoaște că sunt multe lucruri care o deranjează foarte tare la ea și pentru care se critică ori de câte ori are ocazia.
„Cum mă biciuiesc eu, nu o face nimeni! Ştiu de ce, unde doare mai tare şi cât să dau. Fac asta pentru că nu-mi place ce fac, nu-mi place ce zic, nu-mi place cum mă port. Uneori mă întreb de ce fac asta? Nu-mi place nimic la mine”, a spus Teo Trandafir.
Teo Trandafir a mărturisit că nu se uită niciodată la televizor atunci când apare ea. O singură dată a urmărit o emisiune și a avut o experiență extrem de neplăcută, pentru că a ajuns să se critice pentru orice gest și mișcare, motiv pentru care nu a mai repetat-o.
Vedeta a recunoscut că se confrumă cu sindromul impostorului, care nu îi dă deloc pace. Din cauza acestei afecțiuni, a ajuns să simtă, de multe ori, că nu este suficient de bună pentru ceea ce face și nu merită tot ce i se întâmplă bun în viață, că nicio reușită nu i se cuvine.
Totuși, Teo Trandafir vede și un avantaj în comportamentul ei. Consideră că tocmai faptul că este foarte dură cu ea și vrea mereu mai mult o ajută să evolueze și să se mențină la un nivel ridicat, să fie mereu pregătită pentru mai mult și mai greu.
„Îmi foloseşte ca să nu mă înmoi, mă ţine mereu în priză chestia asta. Am sindromul impostorului. Mă mănâncă de vie treaba asta, simt că nu merit tot ceea ce am. Probabil asta mă şi duce înainte, nu ştiu exact.
Nu mă pot uita la mine la televizor. Niciodată! M-am uitat o singură dată, la un Revelion… M-am făcut proastă. Nu îmi place cum stau, nu îmi place că am părul nu ştiu cum. Mai bine nu mă uit!”.
Sindromul impostorului este o problemă cu care se confruntă atât femeile, cât și bărbații, și poate avea un impact semnificativ asupra stimei de sine și a succesului profesional și personal. Este caracterizat de sentimentul persistent că nu suntem suficient de buni în ceea ce facem și că, în curând, ceilalți vor descoperi acest lucru, lăsându-ne complet vulnerabili în fața lor.
Indiferent de eforturile depuse și de poziția ocupată la locul de muncă sau în grupul social, trăim tot timpul cu gândul că în curând totul se va termina, deoarece ceilalți vor descoperi că nimic din ceea ce arătăm nu este adevărat. Creăm o imagine distorsionată a propriei persoane și a abilităților noastre, percepându-ne ca fiind incompetenți și nesiguri, chiar și atunci când avem succes și realizări notabile.
Sindromul impostorului nu este o problemă de sănătate mintală, ci mai degrabă una de percepție greșită. Avem senzația că am păcălit oamenii să creadă că suntem altcineva decât suntem cu adevărat. Pentru a depăși această problemă, este important să cerem ajutor din partea celor apropiați sau să căutăm sprijin specializat.
Există cinci tipuri principale de persoane care pot fi încadrate în sindromul impostorului, așa cum a concluzionat dr. Valerie Young:
Sindromul impostorului poate apărea din cauza unor dinamici familiale, așteptărilor culturale, a personalității proprii sau a comparației inevitabile cu semenii noștri. Alți factori care pot contribui la dezvoltarea acestui sindrom includ modelele de urmat sau lipsa acestora, reacțiile celor din jur și educația primită atât acasă, cât și în instituțiile de învățământ.
Este important să conștientizăm și să recunoaștem această problemă și să căutăm ajutor și sprijin pentru a o depăși. Prin acceptarea propriei noastre valori și abilități, putem începe să ne reconstruim încrederea în sine și să ne îndreptăm către succesul și fericirea pe care le merităm cu adevărat.