Europa devine un punct fierbinte al valurilor de căldură din acest sezon. Și mai avem de parcurs încă o lună jumătate de vară. Valori termice extreme se înregistrează în aproape toate statele europene, din Spania până în insulele britanice, răspândindu-se ulterior spre est. În România, vârful acestei perioade de căldură va fi atins la finalul săptămânii curente, potrivit directoarei ANM, Elena Mateescu. Iată ce temperaturi vor fi în weekend!
Temperaturile din întreaga Europă sunt din nou în creștere, cu aproape trei cifre. Incendiile de vegetație, încurajate de căldură, se manifestă în numeroase țări. O mare parte a continentului se confruntă cu o secetă prelungită. Creșterea valorilor termice va fi resimțită și în țara noastră, potrivit directoarei ANM. Ce temperaturi anunță meteorologii în următoarele zile.
În România, marți, 19 iulie, temperaturile vor urca până la 33 de grade Celsius. Miercuri, 20 iulie, se va înregistra un nou prag al unei zile de caniculă, când valorile termice maxime vor urca până la 36 de grade.
„Anticipăm ca vârful acestui val de căldură persistent să se înregistreze mai ales la sfârșitul acestei săptămâni, de vineri până duminică. Și chiar în unele zile din săptămâna viitoare, luni și marți. Ne așteptăm ca în partea de vest, sud-vest și sud-est a țării să ne apropiem, posibil, și de 39… 40 de grade la umbră”, a anunțat directoarea ANM, Elena Mateescu, într-o intervenție televizată.
Miercuri dimineață va fi emis un cod galben de caniculă. Nu se exclude, pe baza informațiilor preliminare de care dispun meteorologii până în prezent, și emiterea unui cod portocaliu de caniculă.
Având în vedere situația actuală din Europa, este foarte posibil ca România să mai treacă prin episoade caniculare în această vară. Directoarea ANM, Elena Mateescu, a transmis la Digi24 că în luna august se poate să ne confruntăm cu zile frecvente de caniculă și valuri de căldură persistente.
Specialiștii avertizează că, în funcție de evoluția situației curente, vara anului 2022 ar putea fi una dintre cele mai caniculare din Europa. În urmă cu două luni, Franța a înregistrat cea mai caldă lună din istorie, cu maxime record în unele orașe. În iunie, Franța a fost din nou afectată de un val de căldură care s-a răspândit și în Spania, Italia și alte țări.
În prezent, Polonia și alte părți ale Europei de Est au de suferit în timpul unei perioade de căldură extremă. Valurile de căldură din Europa, spun cercetătorii, cresc în frecvență și intensitate într-un ritm mai rapid decât în aproape orice altă parte a planetei, inclusiv în vestul Statelor Unite.
Temperaturile sunt în medie cu aproximativ 1,1 grade Celsius mai mari decât erau la sfârșitul secolului al XIX-lea. Asta înainte ca emisiile de dioxid de carbon și alte gaze care captează căldura să se răspândească.