Vremea a luat-o razna în ultima perioadă, spun meteorologii, în condițiile în care temperaturile caniculare au pus stăpânie pe Europa și, implicit, pe România. Dacă în Spania, Portugalia sau Maroc s-au înregistrat, deja, valori termice ce depășesc 40 de grade, experții meteo avertizează că în România s-ar putea înregistra peste 50 de grade. Care sunt zonele vizate.
Europa este în flăcări, după ce un val de aer fierbinte a traversat bătrânul continent, înregistrându-se temperaturi de 40 de grade în Maroc, Algeria, Spania și Portugalia.
De asemenea, în Marea Britanie valorile termice au crescut alarmant de mult, atingând marți, 19 iulie, cea mai ridicată temperatură din istorie: 39,1 grade Celsius, conform datelor provizorii de la Biroul de Meteorologie.
Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a declarat miercuri, 20 iulie, că valul canicular ce s-a abătut 10 zile asupra Spaniei ar fi dus la decesul a peste 500 de persoane. Canicula face ravagii în toată Europa.
Recent, jurnalistul Vitalie Cojocari i-a luat un interviu lui Bogdan Antonescu, specialist în schimbări climatice, în urma căruia expertul meteo ar fi tras un semnal de alarmă privind temperaturile ce vor crește în România, începând din vara anului 2023.
„Canicula pe care o știm astăzi (potrivit meteorologilor începe de la 35 de grade) va părea un vânticel de primăvară în câțiva ani. Ce ziceți de temperaturi de 50 de grade Celsius la umbră în România?
Am făcut în direct la Euronews un interviu cu Bogdan Antonescu. Este specialist în schimbări climatice, condiții meteo extreme, are studii postdoctorale la Universitatea din Manchester.
L-am întrebat inclusiv pentru scepticii încălzirii globale, pentru cei care nu cred că poluăm, că astfel încălzim atmosfera, implicit ne distrugem pe noi, dacă ne poate spune cum vor fi verile în câțiva ani?”
Verile vor fi din ce în ce mai lungi. Există studii care arată că în emisfera Nordică vara se va prelungi până la o jumătate din an. Sezonul de iarnă va fi mai redus și vom avea mai puține precipitații. Asta va duce la o reducere a rezervei de apă.
Vom avea temperaturi de peste 40 de grade Celsius. Există scenarii care arată că în România putem atinge valori de peste 50 de grade Celsius în perioada anilor 2050 – 2100. Ceea ce observăm acum este ceea ce în viitor va fi noul normal.”, a scris Vitalie Cojocari pe Facebook.
În ceea ce privește valurile de caniculă ce au pus stăpănire pe Europa, specialiștii în meteorologie susțin că temperatura medie globală a crescut cu mai mult de 1 grad Celsius. Temperaturile de foc par să nu ne părăsească prea curând.
Temperatura medie globală a crescut față de perioada preindustrială cu peste un grad Celsius. Valurile de căldură sunt mai frecvente, mult mai intense, mai lungi decât erau cu 100 de ani în urmă.
Spusele îi sunt întărite de un reportaj făcut de colega mea, Ioana Nicolescu. A fost pe ”Lacul Amara” din Buzău. Am folosit ghilimele pentru că din Rezervația Naturală, celebrul lac, cunoscut pe vremuri de localnici ca un loc plin de apă, cu mult pește, a rămas acum… deșert.
Lacul primea apă printr-un canal din râul Buzău. Apa s-a împuținat, canalul a secat. Așa că totul a devenit aidoma pustiului Sahara.
Totul pare apocaliptic acolo. O luntre, care pe vremuri se legăna pe valurile lacului, a rămas înfiptă în mâlul uscat de pe ceea ce odată era fundul lacului.
Nu este un eveniment singular. România se deșertifică, iar acesta este un fenomen grav pe care îl observăm de câțiva ani”, a scris Vitalie Cojocari.