02 sept. 2022 | 12:45

Temperatura la care trebuie să speli hainele ca să nu se mai șifoneze. Așa nu vei mai pierde timpul cu călcatul

Utile
Temperatura la care trebuie să speli hainele ca să nu se mai șifoneze. Așa nu vei mai pierde timpul cu călcatul
Află cum să previ șifonarea hainelor înainte de spălare

Călcatul poate fi o sarcină simplă. În practică, să ne facem hainele impecabile și fără niciun rid este mai complicat. Cum să speli hainele și să le agăți pentru o călcare optimă? Cu toate astea, specialiștii spun că realizarea unui călcat bun depinde de, cel puțin, trei factori. Factorii sunt calitatea fierului de călcat, îndemânarea și cât de bine sunt pregătite hainele. Dar mai există și un al patrulea, și anume temperatura la care trebuie să speli hainele ca să nu se mai șifoneze. Așa nu vei mai pierde timpul cu călcatul. Deci, hai să vedem ce spun specialiștii, că doar ei știu mai bine, nu?

Care este temperatura la care trebuie să speli hainele ca să nu se mai șifoneze

În primul rând, specialiștii recomandă să alegeți un centru de călcat dacă călcați prea multe articole de îmbrăcăminte, cel puțin de câteva ori pe săptămână. Specialiștii spun că generează mai mult abur și au o autonomie mai mare în timpul călcării.

Pe de altă parte, dacă este o sarcină pe care o faci rar, cea mai bună opțiune sunt fiarele de călcat cu aburi. Genul acesta de aparate se încălzesc mai repede și sunt mai ușor de manevrat.

Cum să previ șifonarea hainelor înainte de spălare

Șifonarea pot fi o problemă cu rufele, chiar dacă credeți că faceți totul corect. Este o problemă comună și poate fi rezolvată cu ușurință.

Ar trebui să citiți instrucțiunile pentru hainele dumneavoastră înainte. Odată ce sunteți sigur cum să vă îngrijiți corect hainele, luați măsuri pentru a reduce încrețirea înainte de spălare, după spălare și după ce vă uscați hainele.

1.Puneți o încărcătură mai mică de haine

Hainele tale au nevoie de spațiu pentru a se mișca. Înghesuirea a prea multe haine în mașina de spălat este dăunătoare pentru haine din câteva motive. Dacă hainele nu au loc să se miște, este mai probabil să iasă ghemuite și încrețite.

Asigurați-vă că separați culorile de alb și că separați tipurile de țesături pentru a reduce dimensiunea încărcăturii de rufe. De asemenea, este mai probabil ca acestea să iasă mai puțin curate decât se dorește.

2.Selectați un ciclu cu aburi pe mașina de spălat rufe

Acest ciclu este cel mai bun pentru a preveni apariția ridurilor în hainele dumneavoastră. Ciclul cu aburi oferă o curățare mai profundă și poate netezi ridurile și pliurile. Cu toate acestea, nu toate mașinile de spălat rufe au un ciclu cu aburi.

Puteți crea ceva asemănător unui ciclu de abur în timpul procesului de uscare. Hainele se pot micșora în timpul acestui ciclu. Asigură-te că nu introduci țesături care sunt susceptibile să se micșoreze în timpul unei spălări cu abur.

3.Spală-ți hainele în apă mai caldă

Cel mai bine este să vă spălați hainele în apă care are 60 de grade Fahrenheit și peste. Detergenții de rufe sunt de obicei formulați pentru a funcționa în apă care este de 60 de grade sau mai caldă.

Apa care este mai rece decât aceasta poate diminua îndepărtarea petelor și poate crește formarea de cocoloașe și încrețirea. Spălați-vă hainele în apă caldă pentru a reduce și a îndepărta ridurile. Spălați-vă hainele în apă rece dacă instrucțiunile specifică acest lucru.

4.Puneți o ceașcă de oțet în mașina de spălat rufe

Folosiți o ceașcă de oțet alb, distilat, în mașina de spălat pentru a reduce ridurile. Turnați ceașca direct în rufe înainte de a începe ciclul de spălare.

Înainte de a face acest lucru, ar trebui să citești manualul de instrucțiuni al mașinii tale de spălat pentru a vedea dacă se spune ceva despre utilizarea oțetului. Se poate folosi și oțetul de cidru de mere.

5.Adaugă balsam de rufe în încărcătura de rufe

Balsamurile de rufe fac hainele mai moi, miros mai bine și ajută la reducerea ridurilor. Adăugați cantitatea specificată de balsam de rufe în încărcătura dumneavoastră înainte de a porni mașina de spălat.

Balsamurile de rufe pot fi cumpărate de la majoritatea supermarketurilor. Dacă nu doriți să adăugați prea multe produse diferite la rufe, puteți cumpăra un detergent care are în el balsam de rufe. De asemenea, vă puteți face propriul balsam de rufe din ingrediente precum, uleiuri esențiale, oțet, sare și balsam de păr.

6.Folosiți cea mai blândă setare de spălare

Un ciclu de spălare intens poate fi prea dur pentru haine, în special pentru bumbac și țesături delicate. Hainele care au fost aruncate prea mult în mașina de spălat pot ieși șifonate și încâlcite.

În schimb, optați pentru ciclul delicat, sau pentru un ciclu care este special pentru bumbac sau pentru rufe delicate. Separă blugii și țesăturile mai grele de cele mai ușoare. Spală-ți țesăturile mai ușoare pe un ciclu mai blând.

Cum să previ șifonarea hainelor după de spălare

1.Descurcați hainele

Hainele încâlcite și mototolite pot duce la apariția ridurilor. Mai întâi, scoateți hainele din mașina de spălat. Apoi, descurcați fiecare bucată de îmbrăcăminte.

Nu trebuie să fie netezită încă. Fiecare piesă de îmbrăcăminte trebuie să poată sta întinsă la orizontală

2.Scuturați fiecare piesă de îmbrăcăminte

Articolul de îmbrăcăminte descurcat poate avea câteva riduri și cute. Țineți fiecare piesă de îmbrăcăminte de la umeri și scuturați-o. Scuturați-o până când piesa de îmbrăcăminte pare mai netedă decât era înainte.

3.Uscați o încărcătură mică de haine

Dacă folosiți un uscător, asigurați-vă că nu încărcați uscătorul cu prea multe haine. Hainele au nevoie de spațiul lor în uscător. Îndesarea a prea multe haine le poate încreți și încurca. Ar trebui să spălați în prealabil o încărcătură mică de rufe, dar dacă încărcătura a fost mare, împărțiți încărcătura în două sesiuni de uscare.

Multe uscătoare, în special modelele mai noi, au o setare de presare permanentă și fără riduri, făcută special pentru a reduce ridurile. Alegeți una dintre aceste setări atunci când uscați, dacă vă este disponibilă.

Atârnați hainele care așteaptă să intre pentru a doua sarcină de uscare. Scoateți imediat hainele din uscător. Cu cât rămân mai mult timp acolo, cu atât este mai probabil ca acestea să se șifoneze.

Vezi și: Metoda genială care te scapă de hainele șifonate dacă nu ai la îndemână un fier de călcat. Ai nevoie doar de un prosop umed

4.Adaugă balsam de rufe înainte să speli hainele

Balsamurile de rufe fac hainele mai moi, miros mai bine și ajută la reducerea ridurilor. Adăugați cantitatea specificată de balsam de rufe în încărcătura dumneavoastră înainte de a porni mașina de spălat.

Balsamurile de rufe pot fi cumpărate de la majoritatea supermarketurilor. Dacă nu doriți să adăugați prea multe produse diferite la rufe, puteți cumpăra un detergent care are în el balsam de rufe.

De asemenea, vă puteți face propriul balsam de rufe din ingrediente precum, uleiuri esențiale, oțet, sare și balsam de păr.

5.Folosiți cea mai blândă setare ca să speli hainele

Un ciclu de spălare intens poate fi prea dur pentru haine, în special pentru bumbac și țesături delicate. Hainele care au fost aruncate prea mult în mașina de spălat pot ieși șifonate și încâlcite.

În schimb, optați pentru ciclul delicat, sau pentru un ciclu care este special pentru bumbac sau pentru rufe delicate. Separă blugii și țesăturile mai grele de cele mai ușoare. Spală-ți țesăturile mai ușoare pe un ciclu mai blând.

Care sunt etapele premergătoare călcatului

În acest sens, un călcat rapid și ușor începe în momentul spălării hainelor. Continuă când le agăți și se termină la călcat. Acestea sunt recomandările  pentru a realiza acest proces:

Spălați la temperatură scăzută și centrifugare mai lentă: se recomandă să închidem fermoarele și să încheiem nasturii hainelor noastre, să le atârnăm imediat ce am terminat de spălat, să folosim programe scurte la mai puțin de 40 de grade și cu o centrifugare mai mică de 1.000 rpm.

Atârnați hainele pe dos și întindeți-le bine

Este de preferat să le atârnați în aer liber, deoarece hainele se usucă mai repede, dar este recomandat să evitați lumina directă a soarelui dacă sunt de culoare închisă. Atunci când atârnați hainele pe sfoară, se recomandă să le întoarceți pe dos pentru a întinde țesătura, să le scuturați pentru a evita încrețiturile și să fixați cusăturile.

Uscarea pentru a călca mai puțin

Cămășile se agață cel mai bine pe umerașe cu nasturii deja încheiați, astfel încât să fie mai puțin încrețite. Pe de altă parte, pantalonii se întind cel mai bine ținându-i de tivul de jos, în timp ce lâna și tricotajele se întind cel mai bine pe o suprafață plană și un prosop umed așezat deasupra pentru a se întinde. Mai sutn câteva sfaturi pentru un călcat impecabil, după cum urmează:

  • Călcați hainele pe o suprafață bună, cum ar fi o masă de călcat sau o masă robustă acoperită.
  • Umpleți fierul de călcat cu apă de la robinet.
  • Nu includeți parfumuri, deoarece acestea pot deteriora hainele.
  • Separați hainele în funcție de tipul de țesătură pentru a începe cu cele care necesită o temperatură mai scăzută.
  • Încercați să folosiți amidon organic pentru călcat.

Concluzie

Indiferent ce metode am alege, important este finalul, și anume să avem haine curate, neșifonate și să miroasă frumos. Așa că, având toate aceste sfaturi, trucuri, te poți apuca de treabă. Spor!

PlaySport
Cea mai frumoasă femeie din lume, vacanță fără fotbalistul român care i-a devenit soț! Cât de departe pleacă
Ego.ro
Antonia, GOALĂ pușcă! Poza din intimitate a scăpat pe net. Doar Alex Velea o vede AȘA
Digi24
Prima reacție a Rusiei după atacul Iranului asupra Israelului: „Totul depinde de următorii pași”
Cancan.ro
Jenant! I-a crăpat rochia şi a arătat tot, în faţa tuturor! Actriţa de la noi s-a făcut de ruşine
GSP.ro
Alex Pițurcă, surprins în compania altei femei » Cum a reacționat Cristina Ich, partenera sa de viață
Stirile PROTV
Iranul a început un atac asupra Israelului, lansând zeci de drone. Spaţiul aerian al Israelului se închide
Romania TV
Acuzaţii penale pentru Anamaria Prodan. Ce ar fi făcut impresara pentru a-l ajuta pe Reghecampf: „Aşa-ţi trebuie!”
Capital.ro
A murit marea actriță. N-o vom uita niciodată. Fie ca sufletul ei să se odihnească în pace!
EVZ.ro
Cel mai simplu mod de a rezista stresului. E dovedit științific
Adevarul
Ucraina „fierbe“: înfrângerea teribilă cu România, descrisă într-un cuvânt de presa de la Kiev
BZI.ro
Câştigător Survivor România All Stars 2024. Cine va lua premiul de 100.000 de euro
Spynews.ro
Cum a reușit o femeie să nască de două ori în doar 22 de zile. Explicația este uimitoare: ”Am avut cea mai mare durere”
Libertatea.ro
Cheia anchetei din cazul celor 17 decese de la Spitalul Sf. Pantelimon. Ce este noradrenalina și cum se poate verifica dacă a fost folosită corect
Sport.ro
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
Impact.ro
ȘOC! Cum arăta Gabriela Firea acum 20 de ani. Imaginile pe care SIGUR le-ai uitat
Parteneri
Ce se întâmplă când apeși tasta 6 la bancomat. Secretul pe care puțini îl știu
Redactia.ro
FOTO Imaginile care spun totul, după calificarea României la turneul final al Billie Jean King Cup
Digisport.ro
Digi RCS&RDS dispare din luna mai. Reprezentanții companiei au făcut anunțul
Click.ro
Theo Rose a recunoscut că îl plăcea pe Anghel Damian din timpul relației cu Alex Leonte: „Strici și casa omului și pe a ta. Și-a asumat un mare risc...”
Viva.ro
Clasa de mijloc a dispărut complet: O țară care avea cândva economia cu cea mai rapidă creștere din lume este acum în colaps
Digi24
Delir după delir la televiziunea rusă: „Trebuie să-i facem pe europeni să înțeleagă că pot muri, că va fi război nuclear în Europa”
Digi24
Divorțul care zguduie lumea mondenă! Și-au spus ADIO după 23 de ani! Nimeni nu se aștepta la asta!
Unica.ro
Noul Nostradamus are predicții înspăimântătoare. Ce se întâmplă în 2024
EVZ.ro
Știrile Antena Stars. Mellina s-a vindecat după câteva luni în care s-a confruntat cu probleme de sănătate. A fost la un pas de anorexie
Spynews
Interzis pentru stăpânii de câini și pisici. Reguli stricte pentru toți proprietarii
Capital.ro
Situația în care poți să faci o depășire pe linia continuă. Regula pe care toți șoferii trebuie să o cunoască
Antena 3
Crina Mardare și Mișu Cernea, poveste de dragoste atipică. Nu au locuit niciodată împreună, deși au o relație de peste două decenii
TV Mania
Și-a părăsit soțul pentru cel mai bun prieten al lui. Anunțul făcut acum la doar câteva luni de la divorț: „Nu-mi pasă...”
Avantaje
Se dau 200 de EURO GRATUIT! Cererile se depun până cel târziu pe 20 mai
Mediaflux
Cum a reușit o femeie să nască de două ori în doar 22 de zile. Explicația este uimitoare: ”Am avut cea mai mare durere”
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O femeie a văzut că „porțile iadului” s-au deschis chiar în curtea casei sale, în toiul nopții. Câinele a „simțit” și i-a indicat locul. Ce a urmat
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro