Călcatul poate fi o sarcină simplă. În practică, să ne facem hainele impecabile și fără niciun rid este mai complicat. Cum să speli hainele și să le agăți pentru o călcare optimă? Cu toate astea, specialiștii spun că realizarea unui călcat bun depinde de, cel puțin, trei factori. Factorii sunt calitatea fierului de călcat, îndemânarea și cât de bine sunt pregătite hainele. Dar mai există și un al patrulea, și anume temperatura la care trebuie să speli hainele ca să nu se mai șifoneze. Așa nu vei mai pierde timpul cu călcatul. Deci, hai să vedem ce spun specialiștii, că doar ei știu mai bine, nu?
În primul rând, specialiștii recomandă să alegeți un centru de călcat dacă călcați prea multe articole de îmbrăcăminte, cel puțin de câteva ori pe săptămână. Specialiștii spun că generează mai mult abur și au o autonomie mai mare în timpul călcării.
Pe de altă parte, dacă este o sarcină pe care o faci rar, cea mai bună opțiune sunt fiarele de călcat cu aburi. Genul acesta de aparate se încălzesc mai repede și sunt mai ușor de manevrat.
Șifonarea pot fi o problemă cu rufele, chiar dacă credeți că faceți totul corect. Este o problemă comună și poate fi rezolvată cu ușurință.
Ar trebui să citiți instrucțiunile pentru hainele dumneavoastră înainte. Odată ce sunteți sigur cum să vă îngrijiți corect hainele, luați măsuri pentru a reduce încrețirea înainte de spălare, după spălare și după ce vă uscați hainele.
Hainele tale au nevoie de spațiu pentru a se mișca. Înghesuirea a prea multe haine în mașina de spălat este dăunătoare pentru haine din câteva motive. Dacă hainele nu au loc să se miște, este mai probabil să iasă ghemuite și încrețite.
Asigurați-vă că separați culorile de alb și că separați tipurile de țesături pentru a reduce dimensiunea încărcăturii de rufe. De asemenea, este mai probabil ca acestea să iasă mai puțin curate decât se dorește.
Acest ciclu este cel mai bun pentru a preveni apariția ridurilor în hainele dumneavoastră. Ciclul cu aburi oferă o curățare mai profundă și poate netezi ridurile și pliurile. Cu toate acestea, nu toate mașinile de spălat rufe au un ciclu cu aburi.
Puteți crea ceva asemănător unui ciclu de abur în timpul procesului de uscare. Hainele se pot micșora în timpul acestui ciclu. Asigură-te că nu introduci țesături care sunt susceptibile să se micșoreze în timpul unei spălări cu abur.
Cel mai bine este să vă spălați hainele în apă care are 60 de grade Fahrenheit și peste. Detergenții de rufe sunt de obicei formulați pentru a funcționa în apă care este de 60 de grade sau mai caldă.
Apa care este mai rece decât aceasta poate diminua îndepărtarea petelor și poate crește formarea de cocoloașe și încrețirea. Spălați-vă hainele în apă caldă pentru a reduce și a îndepărta ridurile. Spălați-vă hainele în apă rece dacă instrucțiunile specifică acest lucru.
Folosiți o ceașcă de oțet alb, distilat, în mașina de spălat pentru a reduce ridurile. Turnați ceașca direct în rufe înainte de a începe ciclul de spălare.
Înainte de a face acest lucru, ar trebui să citești manualul de instrucțiuni al mașinii tale de spălat pentru a vedea dacă se spune ceva despre utilizarea oțetului. Se poate folosi și oțetul de cidru de mere.
Balsamurile de rufe fac hainele mai moi, miros mai bine și ajută la reducerea ridurilor. Adăugați cantitatea specificată de balsam de rufe în încărcătura dumneavoastră înainte de a porni mașina de spălat.
Balsamurile de rufe pot fi cumpărate de la majoritatea supermarketurilor. Dacă nu doriți să adăugați prea multe produse diferite la rufe, puteți cumpăra un detergent care are în el balsam de rufe. De asemenea, vă puteți face propriul balsam de rufe din ingrediente precum, uleiuri esențiale, oțet, sare și balsam de păr.
Un ciclu de spălare intens poate fi prea dur pentru haine, în special pentru bumbac și țesături delicate. Hainele care au fost aruncate prea mult în mașina de spălat pot ieși șifonate și încâlcite.
În schimb, optați pentru ciclul delicat, sau pentru un ciclu care este special pentru bumbac sau pentru rufe delicate. Separă blugii și țesăturile mai grele de cele mai ușoare. Spală-ți țesăturile mai ușoare pe un ciclu mai blând.
Hainele încâlcite și mototolite pot duce la apariția ridurilor. Mai întâi, scoateți hainele din mașina de spălat. Apoi, descurcați fiecare bucată de îmbrăcăminte.
Nu trebuie să fie netezită încă. Fiecare piesă de îmbrăcăminte trebuie să poată sta întinsă la orizontală
Articolul de îmbrăcăminte descurcat poate avea câteva riduri și cute. Țineți fiecare piesă de îmbrăcăminte de la umeri și scuturați-o. Scuturați-o până când piesa de îmbrăcăminte pare mai netedă decât era înainte.
Dacă folosiți un uscător, asigurați-vă că nu încărcați uscătorul cu prea multe haine. Hainele au nevoie de spațiul lor în uscător. Îndesarea a prea multe haine le poate încreți și încurca. Ar trebui să spălați în prealabil o încărcătură mică de rufe, dar dacă încărcătura a fost mare, împărțiți încărcătura în două sesiuni de uscare.
Multe uscătoare, în special modelele mai noi, au o setare de presare permanentă și fără riduri, făcută special pentru a reduce ridurile. Alegeți una dintre aceste setări atunci când uscați, dacă vă este disponibilă.
Atârnați hainele care așteaptă să intre pentru a doua sarcină de uscare. Scoateți imediat hainele din uscător. Cu cât rămân mai mult timp acolo, cu atât este mai probabil ca acestea să se șifoneze.
Balsamurile de rufe fac hainele mai moi, miros mai bine și ajută la reducerea ridurilor. Adăugați cantitatea specificată de balsam de rufe în încărcătura dumneavoastră înainte de a porni mașina de spălat.
Balsamurile de rufe pot fi cumpărate de la majoritatea supermarketurilor. Dacă nu doriți să adăugați prea multe produse diferite la rufe, puteți cumpăra un detergent care are în el balsam de rufe.
De asemenea, vă puteți face propriul balsam de rufe din ingrediente precum, uleiuri esențiale, oțet, sare și balsam de păr.
Un ciclu de spălare intens poate fi prea dur pentru haine, în special pentru bumbac și țesături delicate. Hainele care au fost aruncate prea mult în mașina de spălat pot ieși șifonate și încâlcite.
În schimb, optați pentru ciclul delicat, sau pentru un ciclu care este special pentru bumbac sau pentru rufe delicate. Separă blugii și țesăturile mai grele de cele mai ușoare. Spală-ți țesăturile mai ușoare pe un ciclu mai blând.
În acest sens, un călcat rapid și ușor începe în momentul spălării hainelor. Continuă când le agăți și se termină la călcat. Acestea sunt recomandările pentru a realiza acest proces:
Spălați la temperatură scăzută și centrifugare mai lentă: se recomandă să închidem fermoarele și să încheiem nasturii hainelor noastre, să le atârnăm imediat ce am terminat de spălat, să folosim programe scurte la mai puțin de 40 de grade și cu o centrifugare mai mică de 1.000 rpm.
Este de preferat să le atârnați în aer liber, deoarece hainele se usucă mai repede, dar este recomandat să evitați lumina directă a soarelui dacă sunt de culoare închisă. Atunci când atârnați hainele pe sfoară, se recomandă să le întoarceți pe dos pentru a întinde țesătura, să le scuturați pentru a evita încrețiturile și să fixați cusăturile.
Cămășile se agață cel mai bine pe umerașe cu nasturii deja încheiați, astfel încât să fie mai puțin încrețite. Pe de altă parte, pantalonii se întind cel mai bine ținându-i de tivul de jos, în timp ce lâna și tricotajele se întind cel mai bine pe o suprafață plană și un prosop umed așezat deasupra pentru a se întinde. Mai sutn câteva sfaturi pentru un călcat impecabil, după cum urmează:
Indiferent ce metode am alege, important este finalul, și anume să avem haine curate, neșifonate și să miroasă frumos. Așa că, având toate aceste sfaturi, trucuri, te poți apuca de treabă. Spor!