Temperatura la care trebuie folosit uleiul de floarea soarelui în tigaie. Greșeala pe care o fac multe gospodine

Temperatura la care trebuie folosit uleiul de floarea soarelui în tigaie. Greșeala pe care o fac multe gospodine
Temperatura la care trebuie folosit uleiul de floarea soarelui în tigaie. Așa îți vei proteja mâncarea și nu va deveni toxică.

Ți s-a întâmplat vreodată să prăjești un aliment oarecare, dar să nu-ți placă cum iese? În general, acest lucru este cauzat de temperatura nepotrivită a uleiului în care a fost prăjit. Produsul în care se prăjesc alimentele trebuie să atingă un anumit nivel de temperatură pentru a fi gătite corespunzător. Află în rândurile de mai jos care este temperatura la care trebuie folosit uleiul de floarea soarelui.

Temperatura la care trebuie folosit uleiul de floarea soarelui

Temperatura uleiului în care este prăjit un aliment este foarte importantă. În funcție de acest aspect, alimentul gătit poate să absoarbă mai multă sau mai puțină grăsime și să devină mai uleios. Asta se întâmplă, de exemplu, când temperatura uleiului este mai scăzută decât cea potrivită.

Uleiul este un produs de bază în bucătărie, folosit aproape zilnic. Pentru a nu fi dăunător sănătății, poate fi folosit de maximum două ori. Însă foarte importantă este temperatura pe care o atinge când se pune la încins. Uleiul de floarea soarelui trebuie încălzit în așa fel încât să nu atingă temperatura de 190 de grade Celsius.

Motivul este următorul: când uleiul atinge temperatura de 190 de grade Celsius, generează cantități de toxine foarte mari. Dacă prăjești alimente într-un ulei de floarea soarelui atât de fierbinte, mâncarea își va pierde din gust și va deveni mai periculoasă pentru sănătate.

Dacă gătești mâncăruri folosind ulei de măsline, trebuie să fii mai atent(ă). Acesta nu trebuie să atingă niciodată temperatura de 180 de grade Celsius. Spre deosebire de uleiul de floarea soarelui, poate fi folosit de mai multe ori. Iar asta datorită faptului că acest tip de ulei rezistă mai bine la temperaturi ridicate.

Cum poți să măsori temperatura corectă a uleiului fierbinte

Poți să verifici dacă uleiul în care vrei să gătești mâncarea a atins temperatura potrivită cu ajutorul mai multor instrumente de bucătărie. Cea mai potrivită modalitate de a verifica temperatura este cu ajutorul unui termometru alimentar.

Pentru că nu toată lumea dispune de un astfel de instrument, în rândurile de mai jos îți vom prezenta câteva alternative cu care să verifici temperatura uleiului.

În primul rând, trebuie menționat că uleiul se pune la încins întotdeauna la flacără mică sau cel mult medie. Dacă la suprafața uleiului încep să se formeze bule înseamnă că lichidul a atins temperatura potrivită pentru a fi folosit la prăjit.

Citește și: Motivul pentru care ar trebui să verifici mai des uleiul mașinii vara. Pericolul care apare când temperaturile sunt foarte ridicate

Poți verifica temperatura uleiului și cu ajutorul unui bob de porumb. Dacă uleiul a atins temperatura potrivită pentru a se folosi la prăjit, bobul de porumb va „exploda”, ca în cazul popcornului. Altfel, va avea efect opus, adică se va scufunda pe fundul tigăii sau al oalei.