Pe măsură ce temperaturile scad, în spațiul public încep să se poarte tot felul de dezbateri privind momentul optim pentru a porni centrala. Un expert în servicii de încălzire a dezvăluit care este perioada optimă pentru a da drumul căldurii și ce temperatură trebuie să fie afară când facem acest lucru.
Vremea rece se instalează, treptat, în România. În nordul țării, temperaturile pe timp de zi au început deja să scoată. În mai multe regiuni din țară, dimineața și seara, valorile termice ating valori specifice sezonului de toamnă. În București, încă se menține căldura, probabil nu pentru foarte mult timp.
În condițiile date, mai mult ca sigur mulți dintre noi ne-am întrebat deja când este timpul potrivit pentru a porni căldura. Facturile și costurile la energie reprezintă două dintre motivele principale de îngrijorare ale românilor, odată cu intrarea în sezonul rece, astfel încât pornirea căldurii este amânată cât mai mult.
Despre perioada optimă din an în care ar trebui să dăm drumul la căldură, dar și despre temperatura care ar trebui să fie înregistrată afară când facem acest lucru a vorbit un expert în încălzire din Marea Britanie, a cărui părere a fost propagată de numeroase publicații.
Un specialist în serviciile de încălzire a recomandat consumatorilor să pornească centralele când temperatura medie externă, pe timp de zi, scade sub 15 grade Celsius.
„Temperatura exterioară de 15 grade Celsius este punctul în care oamenii observă o schimbare suficient de mare încât să poată resimți un anume disconfort.
Anul acesta, temperaturile din timpul zilei probabil vor scădea sub 15 grade Celsius în ultimul weekend din luna octombrie, acesta fiind momentul optim pentru a porni căldura”, a spus Matthew Jenkins, expert în încălzire la MyJobQuote, potrivit The Mirror.
Cei mai mulți oameni consideră o temperatură confortabilă, în sezonul rece, cea care variază între 18 și 21 grade Celsius. Experții în domeniu recomandă în acest sens tuturor consumatorilor să aibă grijă ca temperatura din locuințe să nu scadă sub 15 grade Celsius, fiindcă va afecta starea de sănătate.
Totuși, ideea că este mai ieftin să lași încălzirea pornită toată ziua la temperatură mică este un mit, susțin specialiștii. Să ne gândim doar la câte locuințe prezintă izolație nerealizată corect sau la câte case vechi permit căldurii să iasă prin diverse fisuri, pe la ferestre sau pe la uși.
Dacă izolația este slabă, de exemplu, centrala va trebui să furnizeze mai multă căldură pentru a menține temperatura locuinței la un nivel stabilit. Acest lucru se traduce prin mai mult consum de energie, adică mai mulți bani. Așadar, e bine să încălzești locuința doar când ai nevoie.