Televiziunile care au creat isteria cu benzina la 11 lei litru, în vizorul CNA. Panica creată de zvonul scumpirii carburanților, dar și cozile de la benzinării au fost cauzate și de modul în care televiziunile au tratat acest subiect a fost analizat de CNA. Doar unele televiziuni au primit somații.
Trei televiziuni au fost vizate de CNA pe subiectul prețului benzinei, dar cu toate acestea numai două dintre ele au fost sancționate. Este vorba despre Digi 24 şi România TV, care au primit somaţie, în timp ce Antena 3 a scăpat „basma curată”. Asta, cel puțin până când va fi următoarea ședință CNA, când membrii forului audioviziualului vor vota între o amendă de 20.000 sau o somație.
Aceste sancțiuni au venit pe fondul isteriei create de un zvon legat de scumpirea benzinei. Mai precis, pe data de 9 martie, românii au aflat din online și de la televizor că prețul ar putea „exploda” la peste 10 lei pe litru. Iar totul a pornit de la un caz particular, o benzinărie din Beiuș care vindea cu 11 lei litrul de benzină. Informația, rostogolită în online, rețele sociale și dezbătută apoi la TV a creat panică în rândul cetățenilor.
Apoi, pe Internet s-au putut vedea și cozile imense de la benzinării, iar televiziunile de știri interveneau cu Breaking news-uri, cu invitați în studio și relatări live din benzinării. Seara, după ora 19.00, autoritățile au comunicat o poziție oficială, la câteva ore de dezbatere a acestui subiect în emisiunile de televiziune.
Astfel, prima sursă oficială a fost Virgil Popescu, ministrul Energiei, care postase seara pe Facebook un mesaj liniștitor, susținând că românii nu au niciun motiv de panică și că stocuri de combustibil există. El a intrat și în direct la mai multe posturi de televiziune și a spus că benzina nu se scumpește.
Astfel, subiectul acestei crize a ajuns în atenția CNA, care a monitorizat 13 posturi de televiziune, pe toată durata zilei de miercuri, 9 martie. În ședința publică de luni, 15 martie, toate grupajele de ştiri şi fragmentele de emisiuni care au ales să trateze subiectul crizei de combustibil.
Acest subiect a fost arătat de mai multe posturi generaliste din țară, dar numai trei dintre televiziunilwde ştiri au făcut anumite erori în transmiterea informaţiilor ce ar trebui sancţionate, conform membrilor CNA.