„Telenovela” Gerard Pique continuă. Ce aranjament a mai făcut jucătorul Barcelonei cu Federația Spaniolă de Fotbal

„Telenovela” Gerard Pique continuă. Ce aranjament a mai făcut jucătorul Barcelonei cu Federația Spaniolă de Fotbal
Gerard Pique, jucătorul Barcelonei, se află în centrul unui scandal axat pe legăturile sale cu președintele Federației Spaniole de Fotbal

„Telenovela” Gerard Pique continuă. Jucătorul Barcelonei este în mijlocul unui scandal în Spania, după ce mai multe discuții între el și Luis Rubiales, președintele Federației Spaniole de Fotbal, au fost făcute publice. Fotbalistul de 35 de ani a fost acuzat că a primit prin firma sa, Kosmos, un comision de 24 de milioane de euro pentru a intermedia disputarea Supercupei Spaniei în Arabia Saudită. Pique a mai încercat, prin același Rubiales, să fie selecționat în lotul Spaniei pentru Jocurile Olimpice 2020 de la Tokio. Acum au apărut alte dezvăluiri despre intenția lui Gerard Pique de a plasa echipa FC Andorra, pe care o deține, într-o grupă mai ușoară din Liga a 3-a spaniolă.

„Telenovela” Gerard Pique continuă

„Telenovela” Gerard Pique continuă. Fotbalistul Barcelonei e în mijlocul unei adeărate furtuni mediatice după ce mai multe convorbiri private între el și Luis Rubiales, preşedintele Federației Spaniole de Fotbal (RFEF) au fost făcute publice de El Confidencial.

În prima fază, Gerard Pique a fost acuzat că a intermediat ca Supercupa Spaniei să se joace în Arabia Saudită, obținând 4 milioane de euro pe an drept comision pentru firma sa, Kosmos Holding, la presiunile făcute de Luis Rubiales asupra saudiților. Conform publicației citate, Federația Spaniolă ar încasa 40 milioane de euro pe sezon pentru fiecare dintre cele şase ediţii organizate în Arabia Saudită, începând din 2020, adică 240 milioane de euro în total, în timp ce Kosmos primeşte 4 milioane de euro pe sezon, respectiv 24 milioane de euro în total.

Ce aranjament a mai făcut jucătorul Barcelonei cu Federația Spaniolă de Fotbal

Gerard Pique s-a apărat, spunând că nu a făcut nimic ilegal sau imoral. Dimpotrivă, fotbalistul de 35 de ani a declarat că e mândru de realizarea sa, mai ales că modificarea structurii competiției și a locului de desfășurare s-au dovedit un mare succes comercial.

„Știu foarte bine ce am făcut. Nu am intrat în această afacere pentru bani. Comisionul companiei mele a fost de 10%, mi se pare normal. Alții încasează 15-20%.

Nu cred că este o campanie împotriva mea, ci împotriva președintelui Federației. Unde este conflictul de interese? Faptul că am adus bani Federației, care a încasat 40 de milioane de euro în loc de 120.000 de euro? Asta înseamnă că arbitrii o să fluiere în favoarea mea și a Barcelonei?”, a spus Gerard Pique, citat de Marca.

A vrut să joace la Jocurile Olimpice, „pe pile”

Miercuri, El Confidencial a publicat o nouă conversație dintre Pique și președintele Federației, Rubiales. Conform dialogului scurs în presă, Pique i-a solicitat șefului RFEF să intervină pentru a fi convocat la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020. La acea vreme, Pique era retras din naționala Spaniei, decizie luată în 2018, după Campionatul Mondial din Rusia.

Gerard Pique a dorit ca discuția sa cu Rubiales să rămână confidențială, pentru a evita ca alți iberici să aibă aceeași cerință.

„Rubi, vreau să vorbești cu antrenorul (n.r. – Luis de la Fuente) și să rămână secret. Trebuie să mă ajuți cu asta, trebuie să-mi faci favorul ăsta, la dracu’! Discuția asta trebuie să rămână între noi, totul secret! Dacă se află, și alți jucători vor dori să meargă și ar deveni o problemă pentru selecționer. Să păstrăm asta între noi și vom vorbi în curând, când ajung la Madrid. Înțelegi? Nu ai idee cât de mult îmi doresc să fiu la Jocurile Olimpice! Putem vorbi cu managerul… m-ar face atât de fericit!”, i-ar fi spus Pique președintelui Federației Spaniole de Fotbal.

Până la urmă, Pique n-a mai ajuns la Jocurile Olimpice care s-au amânat cu un an din cauza pandemiei.

Deține echipa din liga a 3-a, FC Andorra

Noi înregistrări publicate joi de El Confidencial arată cum fundașul Gerard Pique i-a cerut lui Luis Rubiales  să nu plaseze FC Andorra, club pe care l-a cumpărat prin intermediul firmei lui, Kosmos, şi care a promovat cu „cântec” în liga a treia, într-o grupă alături de echipele secunde ale FC Barcelona şi Espanyol, considerată a fi cea mai dificilă.

Pique a achiziţionat clubul din micuţul stat aflat în nordul Spaniei în decembrie 2018, apoi în vara anului următor FC Andorra a obţinut promovarea în liga a patra. Însă înaintea începerii competiţiei s-a ivit o posibilitate ca FC Andorra să mai urce un eşalon. Gruparea CD Reus din liga a treia a fost exclusă din campionat din cauza datoriilor şi locul acestei a devenit disponibil, fiind scos la vânzare, scrie news.ro.

Deşi au fost mai multe cluburi interesate, cel al lui Pique a avut câştig de cauză şi a achitat suma de 450.000 de euro solicitată pentru licenţa celor de la CD Reus. Promovarea FC Andorra s-a făcut fără respectarea regulamentului, au susţinut celelalte cluburi interesate, care au invocat faptul că gruparea lui Pique nu jucase niciun meci în liga a patra.

Faptul că echipa lui a promovat două eşaloane nu a fost suficient pentru Pique, care a vrut şi o grupă mai uşoară, după ce RFEF a plasat FC Andorra alături de echipele catalane, pe baza criteriului teritorial. Fundaşul Barcei„ a luat foc”, fiind convins că echipa lui nu are nicio şansă într-o grupă cu formațiile academiilor de la Espanyol şi FC Barcelona, printre altele.

„Dacă facem asta, ne omoară”

Aşa că Pique a intervenit la prietenul său, Luis Rubiales, ca FC Andorra să fie plasată într-o altă grupă şi i-a indicat şi care, cea cu echipe din La Rioja, Navarra, Aragon şi Ţara Bascilor.

„Dacă puteţi evita să ne puneţi în grupă cu catalanii, cu atât mai bine. Întotdeauna sunt printre cele mai bune echipe”, a spus Pique.

„Dacă facem asta, ne omoară. Îţi imaginezi ca Marbella să meargă în Andorra? Mă ucid!”, a răspuns Rubiales.

„Îmi pot imagina, dar sunt unele echipe din fundul lumii, cum sunt cele din Insulele Baleare (nr. plasate în grupă cu formaţiile din Madrid). Îmi imaginez că plasarea noastră într-o grupă sau alta nu schimbă mare lucru. În plus, dacă faci subgrupe de 10, cel mai normal este să fie 10 catalane, aşa că am putea să ieşim de acolo şi să mergem în altă subgrupă”, a răspuns Pique.

Până la urmă, FC Andorra a rămas în grupa cu echipele catalane în sezonul 2019-2020 şi ocupa locul 9 în momentul în care pandemia de coronavirus a întrerupt competiţia.

Acum, FC Andorra este la un pas de liga a doua. Echipa lui Pique este lider în grupa a II-a a ligii a 3-a (alături de Real Madrid II şi FC Barcelona II), cu 61 de puncte din 32 de jocuri. Albacete, de pe locul 2, are 60 de puncte. Numai prima clasată promovează direct, locurile 2-5 participând la un baraj.