Piața românească de telecomunicații, deși în plină expansiune, încă are probleme de infrastructură. Telekom România, în plin proces de vânzare, anunță ANCOM, nu și-a onorat obligațiile, conform planului de dezvoltare a infrastructurii. Ca urmare a acestei situații gigantul de telecomunicații a fost penalizat de instituția de reglementare a telecomunicațiilor.
ANCOM a lansat o anchetă pentru a vedea dacă operatorii din zonă se adaptează obligațiilor de protecție a semnalelor de pe teritoriul României. ANCOM a demarat anul trecut campania de marketing pentru măsurarea protecției la nivel național cu furnizorii de voce celulară.
Procesul a avut loc între august și decembrie 2020, protecția semnalelor localităților fiind măsurată prin traversarea drumurilor accesibile, bulevardelor și străzilor predominante și secundare.
De-a lungul acestei campanii de marketing, protecția semnalelor a fost măsurată în 13.398 localități, localități cu mai mult de 10 locuitori, fiind măsurate suplimentar aproape 250.000 km pe drumuri naționale, județene, metropolite și comunale.
Din totalul de 20.121.587 de locuitori, au fost măsurate suprafețele locuite de 20.117.553 persoane. Protecția vocală a fost calculată având la bază raportul dintre cantitatea de locuitori acoperiți și cantitatea de locuitori măsurată. ANCOM (Autoritatea de Reglementare în Comunicații) a descoperit o serie de nereguli de infrastuctură la Telekom România.
În urma acestei campanii ANCOM a constatat că Telekom România nu și-ar fi respectat obligațiile de dezvoltare a infrastructurii. Telekom România a fost amendată de ANCOM după ce sa stabilit că nu se adaptează obligațiilor sale. Amenda dată de ANCOM gigantului Telekom România a fost de 700.000 de lei.
„Conform măsurătorilor din teren, Orange România acoperea cu servicii de voce mobilă un procent de 98,27% din totalul populaţiei. Vodafone Romania – 98,16%, RCS&RDS – 98,02%. Telekom România Mobile Communications – 97,25%. Situaţia comparativă a măsurătorilor reflectă faptul că toţi operatorii şi-au îmbunătăţit gradul de acoperire, doar unul dintre ei neîndeplinind pragul de 98% stabilit prin licenţele de utilizare a spectrului de frecvenţe radio.
Astfel, Telekom Mobile a fost sancţionat cu amendă în valoare de 700.000 de lei. Impunerea obligaţiilor de acoperire în cadrul licenţelor pe care le acordăm operatorilor şi care permit furnizarea de servicii de comunicaţii electronice reprezintă o pârghie legală prin care Autoritatea poate stimula creşterea gradului de acoperire cu servicii de comunicaţii electronice”, a afirmat Cristin Popa, director executiv în ANCOM.
Motivul pentru această amendă consistentă este că Telekom România avea datoria de a acoperi cu furnizorii de voce zonele locuite de cel puțin 98% dintre locuitorii români prin propria comunitate de semnal radio, până la 5 aprilie 2017 și RCS și RDS până la 5 aprilie 2019. Pe în același timp, ANCOM declară că fiecare operator și-a îmbunătățit protecția la semnalul de voce celulară în 2020.