Peste 40% dintre bancomatele din România nu sunt sigure. Iată cum poți rămâne fără bani

Peste 40% dintre bancomatele din România nu sunt sigure. Iată cum poți rămâne fără bani
Peste 40% dintre bancomatele din România nu sunt sigure. Iată cum poți rămâne fără bani

Poliția Română a intensificat controalele la ATM-urile din țară, ce au avut ca scop prevenirea infracțiunilor de furt din acestea. Astfel, vreme de două luni, polițiștii au acționat la nivel național pentru a verifica siguranța derulării operațunilor cu numerar de la ATM-uri.

Peste 40% dintre bancomatele din România nu sunt sigure

Aceste controale au fost organizate pentru a identifica vulnerabilitățile automatelor bancare, felul în care s-a efectuat analiza de risc la securitate fizică în care băncile și prestatorii de servicii de securitate își respectă obligațiile legale din domeniul pazei, protecțiie și alarmare împotriva efracției.

Astfel, au fost controale la 5.377 de ATM-uri, dintre care aproape 3.000 de ATM-uri amplasate în afara unităților bancare. Rezultatul verificărilor indică faptul că la majoritatea automatelor bancare, respectiv 98%, au fost implementate măsurile de securitate stabilite prin analiza de risc.

De asemenea, în alte cazuri, s-au stabilit măsuri și termene de remediere a deficiențelor constatate, aplicându-se 180 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 458.600 de lei – 95 factorilor responsabili din cadrul unităților, iar 85 prestatorilor de servicii.

Ca și exemplu, o parte dintre ATM-urile verificate nu a avut efectuată analiza de risc la securitatea fizică, și anume, 40% dintre automate, iar măsurile s-au limitat la implemenatrea cerințelor minimale de securitate.

De menționat este că testele efectuate pentru stabilirea funcționării optime a sistemelor de alarmare împotriva efracției au condus la indentificarea a 35 de situații în care sistemele electronice aveau diferite deranjamente.

În plus, au mai fost constatate și unele deficiențe la unii dintre prestatori ai serviciilor de securitate, precum nerespectarea timpilor de intervenție în zonele rurarale. Media timpilor de reacție a fost de aproximativ 11 minute, dar nu au fost situații în care s-au depășit timpii maximali prevăzuți de cadrul legal. Ca atare, au fost aplicate 15 sancțiuni contravenționale prestatorilor de servicii pentru nerespectarea timpilor de intervenție.

Peste 40% dintre bancomatele din România nu sunt sigure
Peste 40% dintre bancomatele din România nu sunt sigure

Cum se fac fraude

Skimmingul înseamnă instalarea de dispozitice la bancomate și POS-uri, prin care sunt copiate datele de pe benzile magnetice ale cărților de credit, ce, ulterior, pot fi folosite pentru inscripționarea de noi cărți de credit, cu care se fac extrageri în numerar.

Un alt mod funcțional pentru obținerea datelor în vederea clonării cardului este și ”bucla libaneză”, care este un dispozitiv ce se montează în gura bancomatului și care blochează cardul înăutru. Apoi, imediat apare un ”binevoitor” care își oferă ajutorul, află PIN-ul chiar de la client, iar după plecarea acestuia, scoate cardul din bancomat.

De asemenea, un alt indiciu asupra falsității tastaturii este aspectul tastei cu nr 5. Dacă este originală, acesta prezintă o ușoară denivelare, în timp ce tastatura falsă este perfect netedă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI