20 apr. 2024 | 22:50

Tehnici de bază pentru tăierea legumelor. Cum le toci în formă batonnet, julienne sau brunoise

Diverse
Tehnici de bază pentru tăierea legumelor. Cum le toci în formă batonnet, julienne sau brunoise
Tehnici de tăiere a legumelor. Cum să mânuiești cuțitul pentru a obține o formă batonnet, julienne sau brunoise.

Indiferent dacă vrei să aprofundezi arta culinară sau pur și simplu obișnuiești să gătești în bucătăria de acasă pentru familia ta, stăpânirea tehnicilor de bază pentru tăierea legumelor te poate avansa cu un pas mai aproape de crearea celor mai delicioase mâncăruri, cu aspecte elegante.

În materialul de astăzi, Playtech Știri îți explică cum trebuie să mânuiești cuțitul sau instrumentul de tăiere pe masa de lucru, pentru a da legumelor forma batonnet, julienne, brunoise, dar nu numai.

Tehnici de tăiere a legumelor în bucătărie

Să începem cu începutul: prima și cea mai cunoscută tehnică de tăiere a legumelor este cea sub formă de cuburi mari. Într-o astfel de situație, latura cubului de legumă trebuie să prezinte o dimensiune de 1 centimetru. Tăierea pătrată este des folosită la cartofi și, uneori, la fructe, cum ar fi pepenele.

Tehnica de tăiere batonnet face referire, practic, la un baston dreptunghiular. Acesta poate varia în dimensiuni, în funcție de preferințe, dar și potrivit felului de mâncare preparat.

O altă modalitate de a tăia legumele este chibritul. Această tehnică se referă la tăierea legumelor sub forma unor bastoane dreptunghiulare, însă mult mai subțiri decât în cazul anterior, de unde și denumirea de chibrit.

Citește și: Rețetă deosebită de ouă umplute. De ce să le fierbi pe cele mai apropiate de data de expirare

Ce înseamnă tăierea julienne și brunoise

Bastonul dreptunghiular subțiat se transformă în legumă tăiată după tehnica chibrit, apoi, reducând din nou din grosimea legumei, ajungem la tehnica julienne. Aceasta se referă practic la o legumă tăiată pe lung, sub formă de dreptunghi foarte subțire.

Tehnica de tăiere julienne se aplică, de cele mai multe ori, morcovilor, țelinei sau cartofilor. În cel din urmă caz, fâșiile subțiri de cartofi se folosesc sub formă de garnitură.

Brunoise este o tehnică de tăiere a legumelor folosite mai ales în preparatele foarte sofisticate, în care ingredientele trebuie să fie de dimensiuni mici. Practic, ce trebuie să faci este să tai legumele sub forma unor cuburi cu latura foarte redusă ca dimensiune. Acest stil de tăiere mai este aplicat garniturilor.

Citește și: Cum pregătesc gospodinele din Ardeal cartofii țărănești de post. Ingredientul care le transformă total gustul

Cum se toacă, de fapt, ierburile aromatice

În acest punct, probabil te întrebi dacă poți tăia legumele și mai mici decât modul în care rezultă aplicându-se tehnica brunoise. Răspunsul este – da! Aici intervine tocatul, adică mărunțirea aprofundată a legumelor. De cele mai multe ori, tocăm: usturoi, ceapă și ierburi aromatice.

În ceea ce privește ierburile aromatice, există o tehnică de tăiere specială pentru ele: așa-zisa tăiere șifonată. Practic, frunzele ierburilor proaspete sunt stivuite împreună, rulate, apoi tăiate perpendicular până se crează o serie de benzi subțiri de ierburi.

Parteneri
Ce au putut să scrie kosovarii după ce UEFA a dat decizia în cazul meciului România - Kosovo
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Ce spun ucrainenii despre încheierea războiului. Sondajul care contrazice ce se știa până acum
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Adăposturi antiatomice și stocuri de alimente. Milioane de europeni au primit notificări
EVZ.ro
Cum se prepari kebab de pui cu sos după rețeta lui Chef Janni Alexandridis. Prânzul va fi delicios pentru toată familia
Spynews
Tragedie dublă în lumea muzicii. Legendele s-au stins unul după celălalt
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
ATENȚIE la SCOS BANII din BANCOMAT! Greșeala majoră care TE LASĂ FĂRĂ EI
Mediaflux
Încă un membru al trupei legendare Bee Gees a murit în mai puțin de o săptămână. Fanii din toată lumea sunt în doliu
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum va fi vremea în perioada 21 noiembrie - 16 decembrie 2024. Se anunță temperaturi scăzute
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro