Indiferent dacă vrei să aprofundezi arta culinară sau pur și simplu obișnuiești să gătești în bucătăria de acasă pentru familia ta, stăpânirea tehnicilor de bază pentru tăierea legumelor te poate avansa cu un pas mai aproape de crearea celor mai delicioase mâncăruri, cu aspecte elegante.
În materialul de astăzi, Playtech Știri îți explică cum trebuie să mânuiești cuțitul sau instrumentul de tăiere pe masa de lucru, pentru a da legumelor forma batonnet, julienne, brunoise, dar nu numai.
Să începem cu începutul: prima și cea mai cunoscută tehnică de tăiere a legumelor este cea sub formă de cuburi mari. Într-o astfel de situație, latura cubului de legumă trebuie să prezinte o dimensiune de 1 centimetru. Tăierea pătrată este des folosită la cartofi și, uneori, la fructe, cum ar fi pepenele.
Tehnica de tăiere batonnet face referire, practic, la un baston dreptunghiular. Acesta poate varia în dimensiuni, în funcție de preferințe, dar și potrivit felului de mâncare preparat.
O altă modalitate de a tăia legumele este chibritul. Această tehnică se referă la tăierea legumelor sub forma unor bastoane dreptunghiulare, însă mult mai subțiri decât în cazul anterior, de unde și denumirea de chibrit.
Citește și: Rețetă deosebită de ouă umplute. De ce să le fierbi pe cele mai apropiate de data de expirare
Bastonul dreptunghiular subțiat se transformă în legumă tăiată după tehnica chibrit, apoi, reducând din nou din grosimea legumei, ajungem la tehnica julienne. Aceasta se referă practic la o legumă tăiată pe lung, sub formă de dreptunghi foarte subțire.
Tehnica de tăiere julienne se aplică, de cele mai multe ori, morcovilor, țelinei sau cartofilor. În cel din urmă caz, fâșiile subțiri de cartofi se folosesc sub formă de garnitură.
Brunoise este o tehnică de tăiere a legumelor folosite mai ales în preparatele foarte sofisticate, în care ingredientele trebuie să fie de dimensiuni mici. Practic, ce trebuie să faci este să tai legumele sub forma unor cuburi cu latura foarte redusă ca dimensiune. Acest stil de tăiere mai este aplicat garniturilor.
În acest punct, probabil te întrebi dacă poți tăia legumele și mai mici decât modul în care rezultă aplicându-se tehnica brunoise. Răspunsul este – da! Aici intervine tocatul, adică mărunțirea aprofundată a legumelor. De cele mai multe ori, tocăm: usturoi, ceapă și ierburi aromatice.
În ceea ce privește ierburile aromatice, există o tehnică de tăiere specială pentru ele: așa-zisa tăiere șifonată. Practic, frunzele ierburilor proaspete sunt stivuite împreună, rulate, apoi tăiate perpendicular până se crează o serie de benzi subțiri de ierburi.