20 apr. 2024 | 22:50

Tehnici de bază pentru tăierea legumelor. Cum le toci în formă batonnet, julienne sau brunoise

Diverse
Tehnici de bază pentru tăierea legumelor. Cum le toci în formă batonnet, julienne sau brunoise
Tehnici de tăiere a legumelor. Cum să mânuiești cuțitul pentru a obține o formă batonnet, julienne sau brunoise.

Indiferent dacă vrei să aprofundezi arta culinară sau pur și simplu obișnuiești să gătești în bucătăria de acasă pentru familia ta, stăpânirea tehnicilor de bază pentru tăierea legumelor te poate avansa cu un pas mai aproape de crearea celor mai delicioase mâncăruri, cu aspecte elegante.

În materialul de astăzi, Playtech Știri îți explică cum trebuie să mânuiești cuțitul sau instrumentul de tăiere pe masa de lucru, pentru a da legumelor forma batonnet, julienne, brunoise, dar nu numai.

Tehnici de tăiere a legumelor în bucătărie

Să începem cu începutul: prima și cea mai cunoscută tehnică de tăiere a legumelor este cea sub formă de cuburi mari. Într-o astfel de situație, latura cubului de legumă trebuie să prezinte o dimensiune de 1 centimetru. Tăierea pătrată este des folosită la cartofi și, uneori, la fructe, cum ar fi pepenele.

Tehnica de tăiere batonnet face referire, practic, la un baston dreptunghiular. Acesta poate varia în dimensiuni, în funcție de preferințe, dar și potrivit felului de mâncare preparat.

O altă modalitate de a tăia legumele este chibritul. Această tehnică se referă la tăierea legumelor sub forma unor bastoane dreptunghiulare, însă mult mai subțiri decât în cazul anterior, de unde și denumirea de chibrit.

Citește și: Rețetă deosebită de ouă umplute. De ce să le fierbi pe cele mai apropiate de data de expirare

Ce înseamnă tăierea julienne și brunoise

Bastonul dreptunghiular subțiat se transformă în legumă tăiată după tehnica chibrit, apoi, reducând din nou din grosimea legumei, ajungem la tehnica julienne. Aceasta se referă practic la o legumă tăiată pe lung, sub formă de dreptunghi foarte subțire.

Tehnica de tăiere julienne se aplică, de cele mai multe ori, morcovilor, țelinei sau cartofilor. În cel din urmă caz, fâșiile subțiri de cartofi se folosesc sub formă de garnitură.

Brunoise este o tehnică de tăiere a legumelor folosite mai ales în preparatele foarte sofisticate, în care ingredientele trebuie să fie de dimensiuni mici. Practic, ce trebuie să faci este să tai legumele sub forma unor cuburi cu latura foarte redusă ca dimensiune. Acest stil de tăiere mai este aplicat garniturilor.

Citește și: Cum pregătesc gospodinele din Ardeal cartofii țărănești de post. Ingredientul care le transformă total gustul

Cum se toacă, de fapt, ierburile aromatice

În acest punct, probabil te întrebi dacă poți tăia legumele și mai mici decât modul în care rezultă aplicându-se tehnica brunoise. Răspunsul este – da! Aici intervine tocatul, adică mărunțirea aprofundată a legumelor. De cele mai multe ori, tocăm: usturoi, ceapă și ierburi aromatice.

În ceea ce privește ierburile aromatice, există o tehnică de tăiere specială pentru ele: așa-zisa tăiere șifonată. Practic, frunzele ierburilor proaspete sunt stivuite împreună, rulate, apoi tăiate perpendicular până se crează o serie de benzi subțiri de ierburi.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Zodiile care vor trăi un miracol divin în ianuarie 2025. Astrele se aliniază pentru acești nativi
Click.ro
Agresiune în Parlament: Jurnalistă, hărțuită de Diana Șoșoacă și Makaveli. „Mamă, cum a fugit!”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Efectele perverse ale creșterii salariului minim. Vin scumpiri masive
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Băsescu, deconspirat. Ce a făcut ca să ajungă președinte: Vă spun ceva ce nu știe nimeni!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
HIDROELECTRICA dă BANII ÎNAPOI! Facturile pentru DOUĂ luni au fost GREȘITE
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a găsit-o
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro