10 dec. 2018 | 19:33

Tehnică medicală revoluționară: pielea o să fie vindecată în timp record

Știri generale
Tehnică medicală revoluționară: pielea o să fie vindecată în timp record
FOTO Wikimedia Commons

Chinezii au creat un nou material biodegradabil şi bioactiv, care are scopul de a stimula procesul de vindecare și de regenerare a pielii. Cum funcționează.

Materialul imită caracteristicile pielii, adică are o elasticitate asemănătoare cu cea a pielii şi deţine o rată bună de biocompatibilitate, care contribuie la prevenirea infecţiilor cu bacterii multirezistente. Biomaterial ar putea să devină un pansament multifuncţional şi competitiv în cazuri de plăgi infectate cu bacterii. Acesta are scopul de a grăbi procesul de regenerare a pielii.

Sistemul medical are foarte mare nevoie de materiale biomedicale care să faciliteze vindecarea rănilor şi să deţină capacităţi eficiente de combatere a infecţiilor. Rănile de piele grave, precum arsuri e zone întinse, infecţii microbiene severe şi forme acute de diabet, nu se vor regenera niciodată complet, fără ajutorul medicinei.

Cercetătorii de la Universitatea Xi’an Jiaotong din Shaanxi, o provincie din nord-vestul Chinei, au creat un tip de material biomimetic cu proprietăţi antibacteriene, care facilitează regenerarea pielii. Rănile cronice sporesc considerabil durerile şi costurile medicale ale pacienţilor.

În experimentele realizate pe şoareci, materialul nou creat a ameliorat procesul de vindecare şi regenerare a unor fanere (formaţiuni epidermice, anexe ale pielii, care protejează organismul – păr, unghii, pene, etc.) precum foliculii de păr şi, în final, a condus la o regenerare a ţesutului tegumentar.

Studiul cercetătorilor chinezi oferă oamenilor de ştiinţă o nouă abordare în ceea ce priveşte strategiile adoptate pentru a dezvolta materiale biomedicale utilizabile în medicina regenerativă. Cercetarea a fost publicată în revista ACS Nano.

Ce funcții îndeplinește pielea

  • Funcția de apărare împiedică pătrunderea unor agenți patogeni în organism (bacterii, substanțe toxice, radiații).
  • Funcția termoregulatoare ajuta la menținerea unei temperaturi constante a corpului, pentru evitarea supraîncălzirii reduce temperatura prin exaporarea evaporarea apei din sudoare, la o temperatură scăzută pentru reducerea pierderii temperaturii corporale, firele de păr prin Musculus arrector pili se zbârlesc pielea are aspect de piele de găină.
  • Funcția de apărare față de razele ultraviolete la animale această funcție e realizată de blană sau pene, la om stratul cornos stratum corneum absoarbe și reflectă cam 50% din radiații, absorbirea radiațiilor se realizează prin pigmentul din piele melanină producând bronzarea pielii, la o expunere extremă la aceste radiații se poate produce cancerul de piele.
  • Pielea ca rezervor de celule embrionare această funcție este folosită de chirurgie în transplanturi.
  • Funcția imunologică a pielii este realizată de celulele Langerhans din piele.
  • Funcția de organ de simț este una din funcțiile de comunicare a pielii cu mediul înconjurător, aceasta fiind îndeplinit de receptorii: de durere, de presiune, termoreceptorii, recptorii de întindere și receptorii tactili.
Parteneri
Ce s-a descoperit la autopsia lui Silviu Prigoană. Cauza reală a morții milionarului
Redactia.ro
Unde va fi înmormântat Silviu Prigoană? „La etajul doi mă duc, sub tata! Sunt pregătit să mor.” Declarații halucinante ale omului de afaceri în podcastul lui Bursucu cu câteva zile înainte să moară!
Click.ro
Care a fost cauza morții lui Silviu Prigoană. Ce au descoperit medicii legiști
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Anamaria Prodan i-a cerut iertare lui Reghecampf, după moartea lui Silviu Prigoană: 'Am pus mâna pe telefon şi i-am scris'. Ce răspuns a primit impresara de la fostul soț
Unica.ro
Zodiile care scapă de un mare viciu. Transformarea va fi radicală
EVZ.ro
Ce a comandat Silviu Prigoană de la restaurantul din Bran, cu câteva minute înainte să moară. Afaceristul nu a mai apucat să mănânce
Spynews
Mașinile pe benzină și motorină, interzise. Ordin UE pentru toate țările: Punem rapid în practică
Capital.ro
Silviu Prigoană, 8 căsnicii, 4 soții, 6 divorțuri. Prima soție l-a lăsat văduv, iar ultima i-a adus liniștea, până când moartea i-a despărțit. Cine sunt femeile care i-au marcat viața
Avantaje
DEZVĂLUIRI din VILA lui Silviu Prigoană. Copiii, PRINȘI în CONFLICT
Mediaflux
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine este văduva lui Silviu Prigoană. Mihaela este mai tânără cu 15 ani decât regretatul om de afaceri
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro