Descoperire istorică: forma de viață care nu seamănă cu nimic cunoscut

Cercetătorii canadieni au descoperit o nouă formă de viață. Este vorba despre un organism ale cărui particularități nu îl pot încadra nici în regnul animal, nici în cel vegetal și în nicio altă categorie folosită pentru clasificarea organismelor.

Două specimene ale acestor microorganisme, numite hemimastigoți, au fost descoperite în pământul colectat de către o studentă de la Universitatea Dalhousie, care făcea o drumeție în Noua Scoție, potrivit Digi24.

Analiza genetică a arătat că aceste microorganisme sunt diferite față de oricare altele și reprezintă o formă de viață cu totul diferită. Rezultatele cercetării au fost publicate în revista Nature.

„Reprezintă o ramură majoră, despre care nu știam că există. Nu știm nimic care să semene cu ele”, a declarat Alastair Simpson, profesor de biologie.

Alastair Simpson spune că un numitor comun al hemimastigoților ar putea data încă din urmă cu un miliard de an, cu 500 de milioane de ani înainte de apariția primelor animale.

Yana Eglit, studenta care a descoperit organismul era într-o drumeție când a umplut mai multe eprubete cu pământ, pentru a le analiza apoi în laborator, de curiozitate. În laborator, ea a pus pământul în apă, pentru a expune microbii și alte organisme. În următoarele săptămâni, a verificat la microscop mostra.

După trei săptămâni a observat particule asemănătoare cojii de fistic, deschise pe o parte, cu numeroși flageli, mișcându-se haotic, și nu coordonat, așa cum se întâmplă în cazul microbilor cu flageli.

Hemimastigoții au fost văzuți și descriși pentru prima dată în secolul 19. Însă, atunci nimeni nu putea spune în ce categorie ar putea fi încadrați aceștia. O lungă perioadă de timp, ei au fost un mister pentru oamenii de știință.

În ultimii 100 de ani, au fost descrise aproximativ 100 de specii de hemimastigoți, însă nimeni nu a reușit să facă o analiză genetică asupra lor.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI