Țeapa care face ravagii în rândul românilor: nu răspunde la aceste numere

Escrocheria prin apeluri de la numere necunoscute a revenit în forță în România. Aceste apeluri de la numere necunoscute din alte țări sunt mincinoase. Iată cum te protejezi.

Google te ajută încă din 2016 să afli dacă apelul provine dintr-o țară ciudată. Din 2016, Android identifică destul de precis de unde vine apelul. Tipul acesta de escrocherie a fost explicat de Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) în septembrie 2018.

De ce ești sunat de pe numere necunoscute din alte țări?

Ceea ce se întâmplă cu aceste apeluri e că se bazează pe naivitatea celor care răspund la telefon. E o tentativă de înșelătorie în special prin intermediul apelurilor pierdute.

Astfel că, mare atenție la apelurile primite primite pe telefon, de la numere de telefon din exteriorul României.

În limbajul special, tehnica asta se numește vishing. Este o metodă de phishing prin intermediul apelurilor telefonice (numele, lesne de înțeles, provine de la voice și phishing, adică vishing). Tehnicile utilizate sunt inspirate din tehnici de inginerie socială (social engineering).

Cum ți se pot lua bani dacă răspunzi la numere necunoscute din alte țări

Primul pas e să răspunzi. Dacă ai răspuns, mai departe cel care a sunat încearcă să te convingă de ceva, să dai bani sau să suni la alte numere cu suprataxă.

Să nu te mire că în momentul în care vei răspunde unui asemenea apel, interlocutorul te va saluta folosind numele tău.

Odată ce apelul a fost inițiat, se poate recurge la o redirecționare către un număr cu suprataxă. Da, vocea poate fi chiar în română.

Totodată, escrocii se bazează că nu răspunzi la timp, apoi suni înapoi. Când suni, ești redirecționat către un număr cu suprataxă.

Ca să nu pici în capcană, sunt câțiva pași simpli pe care să-i urmezi.

Cel mai simplu și sănătos lucru e să ignori.

În cele mai multe cazuri, telefonul va identifica automat ţara din care este efectuat apelul, afli informația și știi că n-ai de ce să răspunzi. Și, neapărat: nu suna înapoi pe numere necunoscute, mai ales străine.

Totodată, evită oferirea de informații personale sau bancare și mai ales efectuarea unor acțiuni la cerere, care îți pot pune în pericol securitatea informațiilor (accesarea unor link-uri, reconfigurarea accesului la resurse, transmiterea de mesaje etc.).

În cazul în care ai suspiciuni legate de convorbirea abia încheiată, ar fi bine să notezi tot ce îți amintești de pe urma ei: data și durata apelului, numărul de telefon de pe care ai primit apelul, orice date furnizate de atacator și mai ales, ce acțiuni ai făcut, la cererea interlocutorului.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI