Mulți români așteaptă cu nerăbdare toamna pentru a se bucura de sucul dulce extras din struguri, mai exact, de must. Deși în prima zi după preparare, el nu are niciun impact asupra organismului, privind gradul de alcool, în scurt timp, consumul lui îți poate crea probleme serioase cu legea. Ce trebuie să știi, dacă ești un iubitor al mustului?
Specialiștii din domeniul alimentației au dezvăluit ce trebuie să știm despre variația concentrației de alcool din must, în funcție de numărul zileleor care trec de la momentul în care băutura este preparată.
Astfel, cel mai dulce must, cu conținut minim sau chiar deloc de alcool (maxim 1%), este obținut în prima zi după stoarcerea strugurilor. În acest moment, oricine se poate bucura de această băutură delicioasă fără riscuri. Cu alte cuvinte, atât copiii, cât și șoferii pot bea must, fără să existe repercursiuni asupra organismului.
În schimb, lucrurile se pot schimba radical după trei sau patru zile, astfel că, mustul începe să fermenteze, iar conținutul de alcool crește semnificativ, ajungând la aproximativ 4%. Acesta devine cunoscut sub numele de „tulburel”, nemaifiind recomandat nici copiilor, nici șoferilor.
Există, se pare, o rețetă pentru șoferii care adoră mustul și doresc să îl consume mai mult timp, fără acel grad de alcool nedorită și neacceptată legal la volan. Nu există studii clare legate de veridicitatea acestui lucru, însă dacă îți dorești neapărat, poți prepara și verifica ulterior dacă inventatorii rețetei au avut dreptate.
Această rețetă a mustului oprit din fermentație necesită doar 1 litru de must dulce proaspăt stors și 3 aspirine netamponate. Prin urmare, acum există o soluție practică pentru a păstra mustul la un conținut de alcool minim și a-l savura în siguranță în orice perioadă a anului.
Mod de preparare:
1. Mustul proaspăt stors se strecoară printr-un tifon și se pune la fiert la foc potrivit. Pentru că în timpul fierberii se formează multă spumă, este recomandat să utilizați un vas încăpător.
2. Folosind o sită fină, îndepărtați spuma care se formează în timpul fierberii, până când mustul rămâne limpede.
3. Dizolvați aspirinele într-o cantitate mică de must și adăugați-le în mustul aflat pe foc. Lăsați mustul să fiarbă timp de încă 5 minute după adăugarea aspirinelor.
4. După ce ați oprit focul, lăsați vasul cu must să se răcească.
5. Mustul răcit poate fi turnat în sticle din plastic de 1 sau 2 litri, care se închid etanș. Sticlele trebuie păstrate într-un loc răcoros, într-o cămară sau în beci.
6. Un must început trebuie consumat în cel mult 7 zile pentru a evita fermentarea și creșterea conținutului de alcool, potrivit adevarul.ro.
Potrivit specialiștilor în sănătate, acest lichid savuros, obținut din struguri bine storși, are o serie de beneficii uimitoare pentru organismul nostru. Fiind extrem de bogat în nutrienți esențiali. Astfel, pe lângă faptul că este o delicatesă pentru papilele gustative, el poate deveni un adevărat elixir pentru sănătate.
De exemplu, medicul Daniela Stan a dezvăluit mustul este o adevărată comoară de vitamine și minerale, printre care se numără vitaminele A, B1, B2 și vitamina C.
Pe lângă faptul că are un gust inconfundabil de bun, această ”licoare magică” este o sursă de antioxidanți cu beneficii multiple asupra sănătății. Specialistul a dezvăluit care este mustul care oferă cantitatea maximă de nutrienți.
“Mustul conţine vitaminele A, B1, B2 şi vitamina C, şi are un efect extrem de revigorant, ajutând la detoxifierea organismului şi la stimularea imunităţii, mustul devenind şi o puternică armă împotriva cancerului datorită conţinutului mare în antioxidanţi.
Mustul cel mai bun se prepară din strugurii zdrobiţi în blender, cu tot cu coajă, după ce au fost curăţaţi de seminţe. O dată preparat, mustul se consumă imediat şi nu se fierbe deoarece se pierd toate vitaminele şi mineralele esenţiale”, a explicat sursa citată.