Nu puțini sunt românii, cu credite la bănci, ajunși în imposibilitatea de plată a ratelor. Mulți dintre ei au ajuns în această situație și înainte, dar și după declanșarea pandemiei, când s-au diminuat veniturile. Mulți au fost trimiși în șomaj tehnic, și astfel nu și-au mai putut achita datoriile către bănci. Dar vine o gură de aer proaspăt din partea Centrului de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), menită să-i ajute pe cei aflați într-o astfel de situație.
Declanșarea crizei pandemice și economice pe parcursul anului trecut, deși au fost generate împrumuturi către populație, puterea financiară a românilor a scăzut. Mulți dintre cei cu credite au fost trimiși în șomaj tehnic, iar până să dea guvernul o ordonanță de păsuire a datornicilor, mulți s-au văzut în fața executărilor silite.
Numărul total al executaților siliți n se știe exact, dar, conform Centrului de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), către ei au ajuns în această perioadă cel puțin 130 de cereri de negociere cu banca, din partea românilor cu restențe la credite, sau chair sub executare silită.
Conform instituției, cele peste 130 de cereri au venit din partea românilor cu restanțe mari și situtații de executare silită din partea băncilor creditoare. În cel puțin 5 situații, din cele 130, deja se trecuse la procedura de recuperare a sumelor datorate, spun reprezentanții CSALB.
Reprezentanții instituției declară există soluții de negocieri cu băncile, chiar și în situația în care s-a trecut la procedura de recuperare a sumelor, și în același timp au emis câteva recomandări pentru românii aflați într-o astfel de situație.
„Faptul că există câteva excepţii în care băncile au intrat în dialog cu consumatorii chiar şi în situaţia în care s-a ajuns la executare silită, arată că şi în al 13-lea ceas se pot găsi soluţii amiabile de conciliere în relaţia dintre cele două părţi.
Cu toate acestea, consumatorii trebuie să ştie că este foarte dificilă atât acceptarea negocierii de către bancă, cât şi concilierea în sine, dacă au început demersurile de executare silită. Unul dintre motive este că în relaţia consumator-bancă a intervenit şi executorul.”, spune Alexandru Păunescu, Preşedintele Colegiului de Coordonare al CSALB.