Taxe noi în Bulgaria de la 1 iulie. Toți românii trebuie să afle noile sume

Taxe noi în Bulgaria de la 1 iulie. Toți românii trebuie să afle noile sume
Se modifica taxele de drum in Bulgaria

Sunt anunțate taxe noi în Bulgaria de la 1 iulie. Toți românii care merg în vacanță în Bulgaria trebuie să afle noile sume. Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească la vecinii bulgari că, începând cu luna iulie, au intrat în vigoare noi prevederi referitoare la taxele de drum.

Bulgaria, noi taxe de drum de la 1 iulie. Toți șoferii români trebuie să știe noile tarife

Începând cu data de 1 iulie, drumurile naționale de categoria a II-a din Bulgaria vor fi incluse în sistemul de taxare tip TOLL pentru autovehiculele de marfă și pasageri, iar cuantumul acestor taxe de drum pentru autostrăzi și drumurile naționale de categoria I va fi majorat în două etape.

Astfel, majorarea cuantumului taxelor pentru mijloacele de transport marfă și pasageri cu greutate mai mare 3,5 tone se va face începând cu data de 1 iulie 2022 și, respectiv, data de 1 ianuarie 2023.

De asemenea, taxele pentru vinietele electronice în Bulgaria, pentru mijloacele de transport cu greutate de până la 3,5 tone, vor fi reduse cu 10% începând cu data de 1 ianuarie 2023, până la data de 31 decembrie 2022.

Care sunt noile taxe de drum din Bulgaria

A. Pentru mijloacele de transport cu greutate cuprinsă între 3,5 și 12 tone, în funcție de categoria acestora ecologică, se vor achita următoarele taxe de drum până la data de 31 decembrie 2022:

-între 6 și 9 stotinci (100 stotinci = 1 leva) pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă;
-între 5 și 8 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naționale de categoria I;
-între 2 și 3 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naționale de categoria a II-a.

Pentru mașini între 3,5 și 12 tone

Pentru mijloacele de transport cu greutate cuprinsă între 3,5 și 12 tone, în funcție de categoria acestora ecologică, se vor achita următoarele taxe de drum, începând cu data de 1 ianuarie 2023:

– între 10 și 13 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă;
-între 6 și 9 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naționale de categoria I;
-între 4 și 7 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naționale de categoria a II-a.

Pentru mașini mai mari de 12 tone

B. Pentru mijloacele de transport cu greutate mai mare de 12 tone, care prezintă 2 sau 3 osii, în funcție de categoria acestora ecologică, se vor achita următoarele taxe de drum până la data de 31 decembrie 2022:
– între 16 și 20 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă;
– între 13și 17 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naționale de categoria I;
– între 9 și 11 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naționale de categoria a II-a.

Pentru mașini mai mari de 12 tone, cu 2 sau 3 osii

Pentru mijloacele de transport cu greutate mai mare de 12 tone, care prezintă 2 sau 3 osii, în funcție de categoria acestora ecologică, se vor achita următoarele taxe de drum, începând cu data de 1 ianuarie 2023:

– între 26 și 30 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă;
– între 22 și 25 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naționale de categoria I;
– între 19 și 23 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naționale de categoria a II-a.

Pentru mașini mai mari de 12 tone, cu 4 sau mai multe osii

C. Pentru mijloacele de transport cu greutate mai mare de 12 tone, care prezintă 4 sau mai multe osii, în funcție de categoria acestora ecologică, se vor achita următoarele taxe de drum până la data de 31 decembrie 2022:

– În limita a/de la 15 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe pe drumurile naționale de categoria a II-a pentru mijloacele de transport din categoria EURO VI, EEV și 32 de stotinci pentru mijloacele de transport din categoria EURO 0, I, II, pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă.

Pentru mijloacele de transport cu greutate mai mare de 12 tone, care prezintă 4 sau mai multe osii, în funcție de categoria acestora ecologică, se vor achita următoarele taxe de drum începând cu data de 1 ianuarie 2023:

– În limita a/de la 29 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe pe drumurile naționale de categoria a II-a pentru mijloacele de transport din categoria EURO VI, EEV și 43 de stotinci pentru mijloacele de transport din categoria EURO 0, I, II, pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă.

Taxe pentru autocare între 3,5 și 12 tone

D. Pentru autocarele cu greutate între 3,5 și 12 tone, în funcție de categoria și clasa acestora, se vor achita următoarele taxe de drum, până la data de 31 decembrie 2022: între 1 și 5 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs, iar de la data de 1 ianuarie 2023, între 2 și 8 stotinci.

Taxe pentru autocare mai mari de 12 tone

E. Pentru autocarele cu greutate de peste 12 tone, în funcție de categoria și clasa acestora, se vor achita drept taxe de drum, până la data de 31 decembrie 2022, între 2 și 6 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs, iar de la data de 1 ianuarie 2023, între 3 și 9 stotinci.

În acest context, este subliniată importanța informării corecte a șoferilor români, a achiziționării din timp a vinietelor electronice și achitării conforme a taxelor de drum tip TOLL pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din Bulgaria, în conformitate cu legislația în vigoare.

Unde te poţi informa cu privire la taxele de drum din Bulgaria

Șoferii români pot obține informații relevante, după cum urmează:

– privind vinieta electronică și taxele de drum tip TOLL – www.bgtoll.bg/ro/;
– privind situația traficului prin punctele de trecere a frontierei bulgare – www.mvr.bg/gdgp/информационен-център/пресцентър/ежедневен-трафик-по-гкпп;