Lista completă a schimbărilor din Codul Rutier care intră în vigoare pe 27 februarie. Plouă cu amenzi de duminică

Lista completă a schimbărilor din Codul Rutier care intră în vigoare pe 27 februarie. Plouă cu amenzi de duminică
Codul Rutier 2022 intră în vigoare din 27 februarie 2022

La finele anului trecut, printr-o nouă orndonanță, Codul Rutier a fost modificat pentru anul 2022. În afară de măsurile deja existente, au fost adăugate altele noi, cum ar fi, de exemplu, amendarea comportamentului agresiv în trfaic, sau folosirea excesivă a semnalelor luminoase. Toate aceste noi reglementări vor intra în vigoare de duminică, 27 februarie anul curent, și este important ca toți participanții la trafic să țină cont de ele.

Codul Rutier 2022 intră în vigoare din 27 februarie 2022

În decembrie anul trecut, premierul Nicolae Ciucă semna o nouă modificare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificările și completările ulterioare, respectiv prevederile Codului Rutier pentru anul 2022. Pe lângă măsurile care deja există în legislație, au fost aduse noi modificări privind noi abateri, precum și mărirea amenzilor pentru acest an (vezi OUG în galerie).

Încă de la începutul anului noi am scris despre aceste noi măsuri adoptate prin ordoanța din decembrie 2021, iar lista este una destul de mare. Printre noile abateri, incluse în Codul Rutier 2022, se numără comportamentul agresiv în trafic, folosirea excesivă a semnalelor luminoase, sau faptul că sunteți prinși în trafic cu mașina murdară.

Pe lângă acestea au mai fost adăugate, cel puțin alte 10 noi reglementări, toate penalizate prin puncte de amendă, amenzi contravenționale, și unde se impune suspendarea carnetului de conducere pe o perioadă minimă de 30 de zile.

Prin modificările aprobate în decembrie, s-a luat și decizia de plafonare a punctului de amendă, conform OUG 130/2021, a fost fixat la 145 de lei între 1 ianuarie 2022 și 31 ianuarie 2022, și va fi, ca și până acum, 10% din salariul minim brut. O altă măsură este majorarea amenzilor în situația în care nu participanții la trafic nu au asupra lor o poliță RCA valabilă, amenzile ajungând la 2.000 de lei.

Lista noilor măsuri prevăzute în Codul Rutier 2022

Modificările din acest an sunt extrem de multe, unele având legătura, inclusiv cu o anumită categorie de boli cronice, cum ar fi diabetul, epilepsia, probleme renale grave, afecțiuni cardio vasculare și apnee, toate fiind catalogate ca boli cu risc, impunându-se, dacă este cazul, suspendarea permisului de conducere la persoanele care prezintă aceste boli. În cele ce urmează vă prezentăm o listă a modificărilor aduse în noua legislație de circulație pe drumurile publice, prevăzute în Codul Rutier 2022:

1. Sancționarea comportamentului agresiv

Va fi considerat comportament agresiv în trafic schimbarea frecventă și în forță a benzilor de circulație, în scopul depășirii unui autoturism sau a unui rând de vehicule, întoarcerea mașinii prin folosirea frânei auxiliare, sau a frânei de mână.

Utilizarea excesivă a claxonului sau a semnalelor luminoase (flash-uri), mersul pe roată, în cazul motocicletelor etc. În cazul unui comportament agresiv în trafic, proiectul Guvernului stabilește amenzi din clasa a doua de sancțiuni, patru sau cinci puncte de penalizare, respectiv între 580 și 725 de lei.

2. Sancțiune suplimentară pentru revenirea pe autostradă sau pentru mersul pe contrasens

Șoferii care întorc mașina pe autostradă sau merg pe contrasens riscă doar amendă, amenzi din clasa a patra de sancțiuni – 1.305 și 2.900 de lei. Odată cu aplicarea măsurilor din proiectul de ordonanță, acești șoferi vor primi și sancțiunea complementară de suspendare a dreptului de a conduce pentru 120 de zile.

3. Conducerea pe banda de urgență a autostrăzii, pedepsită mai aspru

Șoferii care obișnuiesc să circule pe banda de urgență, din diverse motive, vor risca amenzi mai mari, respectiv între 1.305 și 2.900 de lei, față de 580 – 725 de lei, cât sunt amenzile de acum. Sancțiunea complementară de penalizare pe puncte de penalizare, trei puncte de penalizare, va fi înlocuită cu suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile.

4. Perioada de suspendare pentru nerespectarea regulilor de traversare a căilor ferate va fi majorată

Proiectul prevede majorarea sancțiunii contravenționale complementare de suspendare a dreptului de a conduce de la 90 de zile la 120 de zile pentru nerespectarea regulilor la trecerea la nivel cu calea ferată.

5. Depășirile neregulamentare, pedepsite mai aspru

Proiectul vizează majorarea sancțiunilor pentru nerespectarea regulilor privind manevra de depășire de la 580 – 725 de lei, cât este acum amenda, la 870 – 1.160 de lei. Perioada de suspendare a permisului de conducere se majorează de la 30 la 60 de zile.

6. Este interzisă conducerea autoturismului pentru cei cu permis străin care încalcă grav regulile de circulație

Proiectul reglementează interdicția de a conduce un vehicul pe drumurile publice din România, ca urmare a condamnării penale pentru săvârșirea de infracțiuni rutiere în România, pentru titularul unui permis de conducere eliberat de o autoritate străină.

7. Noua limită de viteză pentru care se va aplica o perioadă sporită de suspendare a permisului de conducere

Depășirea limitei legale de viteză cu mai mult de 70 km/ ha va însemna aplicarea unei perioade majorate de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, respectiv de 120 de zile.

8. Datele de identificare a conducătorului auto care trebuie transmise la poliție de către proprietarul mașinii

Dacă nu proprietarul mașinii este cel care a încălcat legislația rutieră, ci o altă persoană, primul va trebui să furnizeze autorităților numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reședința, numărul și seria cărții de identitate.

9. Eliminarea posibilitatății de suprapunere a perioadelor de suspendare a permisului de conducere

Va fi posibilă susținerea examenului de circulație, care reduce perioada de suspendare, pentru orice serviciu de poliție rutieră.

10. În cazul în care nu pun frâna de parcare sau nu lasă mașina „în viteză” atunci când o parchează, șoferii ar trebui să primească puncte de penalizare.

Proiectul prevede că șoferul unui autoturism parcat pe un drum public va trebui să se asigure, atunci când îl părăsește, că a aplicat frâna auxiliară, a oprit motorul și a angrenat o treaptă de viteză, altfel riscă să fie penalizat.

11. Lipsa unei polițe RCA valabile

Lipsa unei polițe RCA valabile, fie în original, fie copie, poate duce la amenzii cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei, conform Codului Rutier 2022