Actualul ministru al Energiei, Sebastian Burduja vine cu un anunț important, și anume că va fi eliminată taxa pe soare, iar cei vizați sunt românii care au instalate panouri fotovoltaice și care produc energie, prosumatori.
România este una din piețele importante din această parte a Europei, dacă ne referim la producerea de energie regenerabilă, prin montarea panourilor fotovoltaice. În aceeași măsură, trebuiau reglementate și anumite aspecte importante, precum și clarificări cu privire la ce înseamnă prosumatori și dreptul acestora.
Astfel că, anul 2022 a adus schimbări în sectorul energiei regenerabile din România prin introducerea OUG 63/2022, care clarifică definiția prosumatorului pentru a include dreptul prosumatorului de a stoca și vinde energia electrică produsă sau stocată furnizorului său de energie electrică și/sau consumatorilor conectați prin linii directe.
Conform acestor definiții și reglementări, instalația de prosumator de energie regenerabilă poate fi deținută de un terț sau gestionată de un terț în ceea ce privește instalarea și exploatarea, inclusiv contorizarea și întreținerea. Numai că, directivele europene cu privire la așa-numita taxă pe soare, au generat discuții și polemici între autorități și reprezentanții prosumatorilor români care erau, de fapt, vizați de această taxă.
Dar, în urma presiunilor din piață, precum și rundelor de negocieri dintre stat și prosumatori, actualul ministru al Energiei, Sebastian Burduja a venit cu anunțul extrem de important, și anume că taxa pe soare va fi eliminată pentru aceşti români.
„Când am fost învestit ministru al Energiei, am spus din prima zi că voi asculta mereu vocea cetățenilor pentru un proiect național comun: energie pentru o nouă Românie.
La fix 9 luni de atunci, în urma numeroaselor discuții, întâlniri și dezbateri, inclusiv prin demersuri la Comisia Europeană, eliminăm taxa pe soare pentru prosumatori. Am pus în consultare publică proiectul de Ordonanță de Urgență a Guvernului prin care am demarat procedurile legale pentru eliminarea posibilității introducerii acestei taxe.
Prin acest demers aducem claritate în cadrul legislativ și eliminăm incertitudinile și potențialele amenințări ale dezvoltării prosumatorilor în România.”, a transmis Sebastian Burduja.
Decizia de eliminare a taxei nu exclude normativele ANRE despre care vorbeam recent, și anume să se introducă al doilea contor de energie electrică, obligatoriu pentru aceşti români cu panouri fotovoltaice.
Deși directivele europene pot avea un caracter obligatoriu, iar mare poarte dintre ele sunt ca și recomandări, faptul că cei peste 120.000 de prosumatori scap de taxa pe soare este o importnată victorie pentru reprezentanții Asociației Prosumatorilor și a Comunităților de Energie (A.P.C.E.), care nu de mult reacționau pe marginea noului proiect anunțat de ANRE, cel legat de introducerea unui al doilea contor de energie electrică.
De cealaltă parte, ministrul Burduja amintește de acești români, precizând faptul că prosumatorii au „o putere instalată de 1500MW, peste cea a centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă.”
„Sunt peste 120.000 de prosumatori astăzi, cu o putere instalată de 1500MW, peste cea a centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă.
Voi continua să sprijin prosumatorii, pentru ca România Viitorului are nevoie de energie în 3D: descentralizată, digitalizată și decarbonizată. Iar pentru restul românilor, care încă nu au șansa să își producă singuri energia, continuăm schema de sprijin prin măsurile de plafonare-compensare.
Mai mult, reducem costul energiei electrice și gazelor naturale, ceea ce va duce, în condiții normale, la facturi mai mici pentru români și pentru companiile românești.”, mai spune Sebastian Burduja.
Rămâne să vedem când va intra în vigoare această nouă ordonanță, precum și când ANRE va introduce noile normative legate de contorarele de energie electrică.