08 mart. 2024 | 09:14

Detaliu important pentru românii care vor să îşi instaleze panouri fotovoltaice. Cum te asiguri că primeşti aprobare de la specialişti pentru casa ta

Diverse
Detaliu important pentru românii care vor să îşi instaleze panouri fotovoltaice. Cum te asiguri că primeşti aprobare de la specialişti pentru casa ta
Detaliu important pentru românii care vor să îşi instaleze panouri fotovoltaice. Cum te asiguri că primeşti aprobare de la specialişti pentru casa ta

Tot mai multe persoane optează pentru beneficiile pe care le oferă panourile fotovoltaice, însă sunt și oameni care încă nu și-au făcut curaj să intre în această lumea a energiei. Este important de știut că sunt reguli clare ce trebuie respectate pentru a primi avizele de funcționare, iar una dintre ele este de-a dreptul necesară.

Condiția pentru a primi aprobare de panouri fotovolaice

În jurul industriei fotovoltaice din România, s-au dezvoltat o serie de afaceri specializate, care acoperă diverse aspecte ale procesului, de la proiectare și autorizare, până la instalare, punere în funcțiune și mentenanță a panourilor solare.

Această expansiune a adus oportunități considerabile pentru întreprinzători și specialiști, în timp ce a subliniat și necesitatea respectării riguroase a normelor și standardelor de siguranță.

Una dintre activitățile esențiale este verificarea împământării locației unde urmează să fie instalate panourile solare. Această etapă este crucială pentru asigurarea protecției împotriva electrocutării și incendiilor. Autorizarea instalației este condiționată de conformitatea acestui aspect, iar specialiștii recomandă o atenție deosebită asupra acestui proces.

Instalatorii autorizați de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei sunt esențiali în această fază, iar consultarea listei lor pe site-ul instituției este recomandată pentru garantarea profesionalismului și calității serviciilor. Fără această aprobare, nu poți profita de această energie.

Unde se depun eventualele reclamații

În ciuda eforturilor de reglementare și monitorizare, au existat cazuri în care diverse firme au oferit rezultate diferite pentru aceeași instalație. Aceste discrepanțe pot duce la confuzie și costuri suplimentare pentru proprietarii de locuințe, care pot fi nevoiți să efectueze modificări sau remedieri, chiar dacă instalația lor era inițial conformă.

În astfel de situații, ANRE servește drept canal de reclamații pentru consumatori, oferind un cadru pentru soluționarea disputelor. Pe lângă aspectele de instalare și autorizare, mentenanța panourilor solare este o altă componentă crucială în menținerea eficienței și siguranței sistemului.

Firme specializate oferă servicii profesionale pentru curățarea și întreținerea panourilor, având în vedere că o curățare regulată este esențială pentru maximizarea producției de energie. Prețurile pentru aceste servicii încep de la 7 lei/mp, reflectând importanța și cererea crescută pentru astfel de activități.

Statisticile indică o creștere semnificativă a numărului de prosumatori de energie solară în România, cu aproximativ 110.000 de români care își produc propriile energii. Această cifră impresionantă reflectă interesul crescut al populației pentru tehnologiile solare și investiția într-un viitor energetic sustenabil.

Cu o medie de investiție în sistemele fotovoltaice de aproximativ 26.000 de lei, inclusiv subvenția statului prin programul Casa Verde, adoptarea energiei solare devine din ce în ce mai accesibilă și atrăgătoare pentru consumatori.

Când se lansează programul Casa Verde Fotovoltaice

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat recent planurile pentru ediția 2024 a programului Casa Verde Fotovoltaice, marcând o nouă etapă în promovarea energiei solare în România.

Cu aproximativ 100.000 de familii care urmează să beneficieze de finanțarea generoasă de 20.000 de lei pentru instalarea de panouri fotovoltaice în gospodării, programul reprezintă un pas semnificativ către un viitor mai verde și mai sustenabil.

Potrivit președintelui AFM, Laurențiu Neculaescu, lansarea programului este planificată pentru mijlocul anului, cu o estimare că va începe cel mai probabil în luna iunie. În contextul unei cereri crescânde pentru energie curată și a interesului tot mai mare pentru tehnologiile solare, Casa Verde Fotovoltaice se anunță a fi un catalizator important pentru adoptarea energiei solare în România.

Laurențiu Neculaescu a subliniat că programul va fi implementat în aceleași condiții ca și în anul precedent, asigurând astfel continuitatea și stabilitatea în procesul de înscriere și acreditare a firmelor de instalatori. Bugetul alocat pentru acest an este și mai generos decât în ​​trecut, cu suma de 2 miliarde de lei destinate persoanelor fizice pentru instalarea panourilor solare.

Această sumă permite finanțarea pentru aproximativ 100.000 de familii, o cifră impresionantă care speră să conducă la o reducere semnificativă a facturilor de energie electrică la sfârșitul anului.

”Pentru anul acesta, programul se va derula în exact aceleași condiții ca și anul trecut. Cele peste 800 de firme de instalatori acreditate anul trecut vor rămâne acreditate dacă doresc să participe și anul acesta în cadrul programului. Am alocat anul acesta un buget și mai mare decât anul trecut.

Avem 2 miliarde de lei pentru persoane fizice pe Casa Verde Fotovoltaice. Beneficiarii pot primi 20.000 de lei pentru minim 3 kW de putere instalată. Practic, avem buget pentru 100.000 de familii; sperăm noi ca la sfârșitul acestui an, aceste familii să beneficieze de o factură mai mică la energie.

După ce îi vom aproba pe absolut toți beneficiarii eligibili din 2023, probabil vom începe să punem la punct demararea noului program. În 2-3 luni de zile maxim, va porni noua sesiune aferentă programului din 2024. Eu zic că în luna iunie, între 1 și 30 iunie va demara programul”, a precizat președintele AFM, Laurențiu Neculaescu, într-un interviu la DC News.

Procesul de înscriere în program va rămâne similar cu cel din 2023, cu utilizarea aceleiași aplicații pentru aplicare. Totuși, există o diferență semnificativă: timpul de alocare pentru fiecare regiune va fi redus la o singură zi, comparativ cu cele trei zile alocate anterior. Această schimbare are ca scop accelerarea procesului de înscriere și asigurarea că beneficiarii pot accesa fondurile disponibile mai rapid și mai eficient.

Parteneri
Florin Piersic, transferat la terapie intensivă. Care este starea de sănătate a actorului
Redactia.ro
Cele 4 zodii din horoscop care își schimbă destinul în mai 2024. Vor trăi cea mai frumoasă vară din viața lor
Click.ro
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are doar 28 de ani
Digi24
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia acum polițiștii au aflat cine este și povestea ei ciudată
Digi24
Jojo, apariția serii la Premiile Gopo 2024! Rochia ei decupată a făcut senzație! FOTO
Unica.ro
Ce s-a arătat pe geam, în casa lui Lucas, nepotul lui Tzancă Uraganu, înainte ca acesta să moară. Alina Marymar, postare cutremurătoare: „Alt semn...” / FOTO
Spynews
NOILE NORME pentru posesorii de autovehicule. S-A ANUNȚAT clar de când devin obligatorii
Capital.ro
Pască cu brânză în aluat pufos de cozonac. Ingredientul care face ca aluatul să fie identic cu cel de la coferărie
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
Este INTERZIS în MIERCUREA MARE! Păcat greu dacă nu respecți
Mediaflux
Dublă tragedie în Săptămâna Mare, în Călărași. O bunică a murit dupa ce a aflat că nepoata de patru ani s-a stins din viață
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Ce a putut găsească o mamă în camera fiicei care spunea că aude „monștri”. Trăiau în peretii casei!
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro