19 dec. 2018 | 06:00

Taxa pe lăcomie și alte schimbări populiste anunțate de Teodorovici

Știri generale
Taxa pe lăcomie și alte schimbări populiste anunțate de Teodorovici

Pe parcursul serii de luni, Ministrul Finanțelor a anunțat o serie de schimbări radicale aduse taxelor și impozitelor. Teodorovici a insistat destul de mult pe taxa pe lăcomie, un concept abstract care s-ar putea să prindă la public deși economiștii sunt de altă părere.

Mai sunt doar câteva săptămâni din acest an, dar Eugen Teodorovici este de părere că poate schimba tot ceea ce înseamnă taxe și impozite în România. Ministrul Finanțelor a făcut o serie de declarații luni seară și a explicat o serie de schimbări pe care le va implementa înainte de finele acestui an printr-o ordonanță de urgență. Majoritatea măsurilor sunt de ordin populist și ”sună bine”, dar nu este foarte clar dacă vor putea fi implementate în forma anunțată.

Cea mai interesantă dintre schimbări este intitulată într-un mod foarte dramatic. Taxa pe lăcomie vizează băncile și va fi corelată cu ROBOR.  „În funcție de lăcomia băncilor vom vedea și care este impactul acestei măsuri”, a spus Teodorovici. Ideea este de a penaliza băncile cu diverse taxe, în funcție de impozit –  la un nivel al ratei de 1,5%, taxa este zero, la 1,51% – 1,7%, taxa este de 0,2%, la 1,71 – 2,5%, la 0,4%, la 2,51% – 3%, aceasta este de 0,6%, iar la 3,01% – 3,5% de 0,9%, iar mai departe, la fiecare creștere de 0,5 puncte procentuale, taxa crește cu 0,3 puncte procentuale.

Această măsură este absurdă din mai multe puncte de vedere, unele mai evidente decât altele. În primul rând ROBOR-ul este rezultatul situației economice din țară. Nu poți impune o taxă pe un ROBOR mai mare, când crește inflația, iar ROBOR-ul este o consecință a inflației. Va fi interesant de văzut dacă, prin absurd, se implementează acest proiect, iar ratele românilor vor crește pentru a acoperi așa numita ”taxă pe lăcomie”. În definitiv, e puțin probabil ca băncilă să iasă pe pierdere din caza unui ministru care nu înțelege niște principii economice de bază.

Partea ironică a ecuației este modul superficial în care Teodorovici s-a lăudat cu soluția sa genială la toate problemele românilor. „ Este o propunere care să protejeze românul. Expunerea pe titluri de stat a zonei bancare este a doua cea mai mare din Europa. Profitul în România este foate atractiv, printre cele mai mari la nivel european. Firmele din România care plătesc costuri mult mai mari față de alte companii din alte state, invocându-se riscul de țară”, a spus Teodorovici.

Principalele măsuri anunțate de ministrul de Finanțe au fost transcrise de redactorii Hotnews și pot fi văzute mai jos:

  • Plafonarea prețului la gaze pentru o perioadă de trei ani: limitare la 68 de lei megawatt/oră
  • În cazul Pilonului II de pensii: fondurile pot investi în parteneriate public-private; comisionul de administrare scade de la 2,5% la 1%; al doilea comision de 0.05% din active se modifică în funcție de performanța fondului; o persoană se poate retrage, dar nu mai devreme de 5 ani, iar în momentul în care se retrage înainte de deschiderea dreptului la pensie privată activele se transferă cu un comision de retragere de 2% din aceste active
  • Taxa pe viciu va merge direct în bugetul de stat, iar de aici va fi redirecționată către sănătate, cultură, etc.
  • Fondul de dezvoltare și investiții va avea o valoare de 10 miliarde de euro. Pot fi finanțate proiecte vizând domeniile de sănătate, educație, apă – canalizare, rețele energie electrică și gaz, transport – drumuri, Cultură, infrastructură sportivă. Nicio autoritate locală nu poate avea mai mult de două proiecte în același timp. Pot aplica și universitățile
  • Fondul de finanțare a parteneriatelor public-private, la nivelul SGG, la Comisia Națională de Prognoză de unde se fac finanțările către instituțiile publice care intră în aceste proiecte.
  • Programul privind stațiunile balneare, finanțat din bugetul SGG, prin bugetul Comisiei de Prognoză, alocare bugetare de aproximativ 310 milioane de lei în 2019. Plafonul maxim va fi de 200.000 de euro pe proiect.
  • Programul gROwth: construcția a 1.000 de grădinițe. Alocările bugetare vor fi de până la 500.000 de euro.
  • Punctul de pensie crește la 1.265 de lei de la 1 septembrie 2019. Indemnizația socială va fi de la 1 septembrie de 704 lei
  • În sectorul de educație salariul va crește de la 1 septembrie 2020 cu ce era prevăzut în legea salarizării pentru 2022.
  • În sectorul construcțiilor vor fi reduse contribuțiile sociale ale salariaților cu 3,75%.
  • Va continua oferirea voucherelor de vacanță pentru personalul bugetar, la nivelul 1.450 lei, adică la vechiul salariu minim, nu cel majorat de la 1 ianuarie 2019.
  • Ministrul de Finanțe poate aproba limite lunare pentru creditele de angajament pentru ordonatorii de credite finanțați integral de la bugetul de stat, poate să modifice limitele în cazuri deosebite.
  • La companiile de stat, acestea vor vira în termen de 60 de zile de la data aprobării situațiilor financiare aferente anului 2018, sub formă de dividende sau vărsăminte la bugetul de stat, 35% din sumele pentru investițiile care au rămas nerealizate.
Parteneri
De ce nu a venit Florin Salam la priveghiul lui Costel Corduneanu. Manelistul a spus lucrurilor pe nume
Redactia.ro
Arpad Paszkany s-a afișat cu noua iubită, cu 24 de ani mai tânără, iar acum s-a aflat totul: femeia a rupt tăcerea
Digisport.ro
Istoria neștiută a Gării de Nord din București. De ce a vrut Ceaușescu să o dărâme
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova
Digi24
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Digi24
Acasă la Andreea Esca. Fiul ei, Aris, le-a arătat tuturor ce obicte ciudate are mama lui acasă / FOTO
Unica.ro
Secretul brutăriilor din supermarketuri. Ce pățesc majoritatea cumpărătorilor
EVZ.ro
Cum recunoști carnea alterată. Este extrem de periculoasă pentru sănătate
Spynews
Regulă pentru toți proprietarii de terenuri din România. Legea spune foarte clar
Capital.ro
Ceaiul de merișoare, aur pentru sănătate. Are efecte nebănuite asupra organismului
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
2.000 de lei în PLUS la PENSIE! Sute de mii de seniori beneficiază
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Soțul Mariei Roman de la Mireasa a fost găsit! Unde se află bărbatul / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Lino Golden și Delia s-au căsătorit! Cât de spectaculos au arătat cei doi într-o zi atât de importantă
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro