Pe parcursul serii de luni, Ministrul Finanțelor a anunțat o serie de schimbări radicale aduse taxelor și impozitelor. Teodorovici a insistat destul de mult pe taxa pe lăcomie, un concept abstract care s-ar putea să prindă la public deși economiștii sunt de altă părere.
Mai sunt doar câteva săptămâni din acest an, dar Eugen Teodorovici este de părere că poate schimba tot ceea ce înseamnă taxe și impozite în România. Ministrul Finanțelor a făcut o serie de declarații luni seară și a explicat o serie de schimbări pe care le va implementa înainte de finele acestui an printr-o ordonanță de urgență. Majoritatea măsurilor sunt de ordin populist și ”sună bine”, dar nu este foarte clar dacă vor putea fi implementate în forma anunțată.
Cea mai interesantă dintre schimbări este intitulată într-un mod foarte dramatic. Taxa pe lăcomie vizează băncile și va fi corelată cu ROBOR. „În funcție de lăcomia băncilor vom vedea și care este impactul acestei măsuri”, a spus Teodorovici. Ideea este de a penaliza băncile cu diverse taxe, în funcție de impozit – la un nivel al ratei de 1,5%, taxa este zero, la 1,51% – 1,7%, taxa este de 0,2%, la 1,71 – 2,5%, la 0,4%, la 2,51% – 3%, aceasta este de 0,6%, iar la 3,01% – 3,5% de 0,9%, iar mai departe, la fiecare creștere de 0,5 puncte procentuale, taxa crește cu 0,3 puncte procentuale.
Această măsură este absurdă din mai multe puncte de vedere, unele mai evidente decât altele. În primul rând ROBOR-ul este rezultatul situației economice din țară. Nu poți impune o taxă pe un ROBOR mai mare, când crește inflația, iar ROBOR-ul este o consecință a inflației. Va fi interesant de văzut dacă, prin absurd, se implementează acest proiect, iar ratele românilor vor crește pentru a acoperi așa numita ”taxă pe lăcomie”. În definitiv, e puțin probabil ca băncilă să iasă pe pierdere din caza unui ministru care nu înțelege niște principii economice de bază.
Partea ironică a ecuației este modul superficial în care Teodorovici s-a lăudat cu soluția sa genială la toate problemele românilor. „ Este o propunere care să protejeze românul. Expunerea pe titluri de stat a zonei bancare este a doua cea mai mare din Europa. Profitul în România este foate atractiv, printre cele mai mari la nivel european. Firmele din România care plătesc costuri mult mai mari față de alte companii din alte state, invocându-se riscul de țară”, a spus Teodorovici.
Principalele măsuri anunțate de ministrul de Finanțe au fost transcrise de redactorii Hotnews și pot fi văzute mai jos: