La aproximativ 24 de ore după ce a adunat o cantitate semnificativă de dispreț din partea românilor, Eugen Teodorovici s-a gândit să afirme că totul a fost o mare neînțelegere.
Ministrul Finanțelor Publice a detaliat în urmă cu câteva zile un plan pentru soluționarea migrației masive de forță de muncă în occident. Ideea sa care a fost criticată dur în mediul online implica restricționarea permiselor de muncă la un maxim de cinci ani. Astfel, indiferent cât de bun era un job pe care l-ai găsit în Spania, Anglia sau Germania, după cinci ani, erai nevoit să revii acasă sau să schimbi țara. În cel mai rău caz, Teodorovici atingea performanța negativă de a te forța să lucrezi la negru, fără să fii înregistrat în vreo bază de date sau să ai dreptul la asigurare medicală.
Dacă te aflai în categoria oamneilor care au considerat acel plan o inepție macabră desprinsă din comunism, ai avut dreptat. Situația provocată a fost atât de gravă, încât Teodorovici nu a așteptat 24 de ore pentru a-și cere scuze. A clasificat întregul set de afirmații ca fiind o exprimare nefericită.
„Acea declaraţie nu reprezintă în niciun fel poziţia Guvernului, nu s-a discutat în Guvern acest lucru. La nivel european, că m-aţi întrebat şi acest lucru, am discutat de mai multe soluţii, în fine, propuneri care sunt făcute la nivel european.Vă dau un exemplu aici, concret, la acea finanţare a schemei de ajutor (…) în sensul în care statele membre să stabilească un mecanism pe baza căruia în situaţii de nevoie să se contribuie la un astfel de mecanism şi punctul meu de vedere a fost unul foarte clar, şi anume acela că România, neavând nici criză, nici, astăzi, o problemă de şomaj, chiar din contră, trebuie să găsim la nivel european soluţii de a stimula, încuraja prin diferite măsuri, de la facilităţi fiscale sau tot felul de astfel de măsuri, reîntoarcerea în ţările de origine a forţei de muncă”, a declarat Eugen Teodorovici, la Parlament, întrebat despre declaraţia sa privind limitarea permisului de lucru într-un stat al UE la maxim 5 ani şi dacă a avut discuţii pe acest subiect la Guvern, cu liderii coaliţiei de guvernare sau la nivel european.
Declarațiile Ministrului au continuat cu câteva referințe menite să argumenteze atitudinea întregii Uniuni Europene pe marginea subiectului propus de el. „În acel context s-a discutat, în acel cadru informal, despre posibile măsuri pentru a încuraja, cerute şi de mine, nu doar finanţarea sau sprijinul de către ţările membre ale unui astfel de mecanism pentru şomajul din Europa de Vest, desigur, acolo unde forţa de muncă este concentrată, ci şi de măsuri care să sprijine, să încurajeze voluntar, e foarte important de remarcat reîntoarcerea forţei de muncă pentru cei care doresc în ţările de origine, fie prin acordarea, nu ştiu, unor surplusuri să spunem financiare la partea de salarizare în ţară dacă vin şi decid să lucreze în România, fie alte măsuri. Sunt mai multe propuneri pe care le-au făcut toţi cei din discuţia respectivă”, a afirmat Teodorovici.
Întreaga zi a lui Eugen Teodorovici a fost dominată de scuze pentru afirmațiile ofensatoare reertitoare la oamenii care și-au găsit joburi în afara țării. „Am spus mai devreme altor colegi de-ai dumneavoastră că poate a fost o declaraţie nefericită sau o exprimare nefericită, mai bine spus, şi ceea ce contează este ceea ce v-am spus acum (…). Am spus şi am recunoscut că, văd că se face, aşa, mare caz, pe o chestiune scoasă dintr-un context, este o declaraţie nefericită, dacă doriţi, dacă asta vă mulţumeşte”, a spus ministrul.