02 iul. 2022 | 18:04

Taxă nouă în Germania. Vești proaste pentru sutele de mii de români care locuiesc acolo

News
Taxă nouă în Germania. Vești proaste pentru sutele de mii de români care locuiesc acolo
Criza gazelor naturale impune o taxă nouă în Germania

Taxă nouă în Germania.  Guvernul german a decis încă din 2021 să introducă un preț pentru emisiile de gaze cu efect de seră. Taxa era pentru sectorul transporturilor și în cel al construcțiilor. Motivația guvernul era că această taxă este un instrument-cheie pentru a contribui la atingerea obiectivelor sale în materie de climă. Mergând mai departe, în aceeași direcție, oficialii guvernului federal anunță implementarea unei noi taxe. De data asta pentru consumatorii casnici de gaze naturale. Conform proiectului taxa va fi inclusă în factura plătită de fiecare consumator. Noua taxă vine și pe fondul unei crize generalizate a gazelor naturale, generată de războiul ruso-ucrainean.

Criza gazelor naturale impune o taxă nouă în Germania

Guvernul german intenționează să impună o taxă pentru toți consumatorii de gaz pentru a ajuta furnizorii care se confruntă cu creșterea rapidă a prețurilor de import, se arată într-o propunere consultată vineri de Reuters.

Se așteaptă ca legislația să fie adoptată de parlament pe 8 iulie, potrivit unor surse din industrie și guvernului. Un purtător de cuvânt al Ministerului Economiei a refuzat să comenteze propunerea, dar a declarat că ministerul verifică în mod regulat instrumentele existente și dacă acestea ar putea fi suplimentate.

Germania se străduiește să pună în aplicare un mecanism de urgență înainte de 11 iulie. La data respectivă vor avea loc 10 zile de lucrări de întreținere programate la gazoductul Nord Stream 1 din Rusia. Cu ocazia acesto lcurări se vor întrerupe complet fluxurile.

Experții avertizează că întreruperea ar putea fi prelungită, ceea ce ar putea exacerba penuria de gaze și ar putea duce la o creștere și mai mare a prețurilor. Costurile suplimentare pentru înlocuirea gazului din Rusia vor fi împărțite între toți consumatorii de gaz printr-o procedură transparentă și nediscriminatorie prin intermediul Trading Hub Europe, o organizație a operatorilor de rețele de gaz.

Vești proaste pentru sutele de mii de români din Germania

Această taxă nouă în Germania va face ca gazele să fie mai scumpe pentru toată lumea, în loc să fie suportate doar de anumite gospodării, în funcție de furnizorul de gaze. Dacă parlamentul aprobă planul, guvernul ar putea introduce taxa în locul unei clauze generale de ajustare a prețurilor Taxa ar permite furnizorilor să transfere majorările de preț către clienți.

Experții consideră clauza de ajustare a prețurilor ca fiind inechitabilă și contestabilă din punct de vedere juridic. Clauza spune că pot fi transferate doar costurile rezonabile.

Asta ar permite multe interpretări, a declarat pentru Reuters Peter Rosin, avocat specializat în domeniul energiei. Rosin a spus că este discutabil dacă contractele care promit consumatorilor prețuri fixe pot fi revocate.

Taxă nouă în Germania bazată pe modelul suprataxei EEG

Noul sistem de evaluare a taxelor se va baza pe modelul suprataxei EEG de pe facturile de electricitate. Suprataxa a fost folosită pentru a sprijini energia regenerabilă. Propunerea privind taxa ar permite în continuare guvernului federal să declanșeze clauza generală de ajustare a prețurilor în cazul în care există o „perturbare semnificativă” a importurilor de gaze.

Scăderea livrărilor de gaz rusesc forțează companiile de utilități din întreaga Europă să cumpere gaz la prețuri ridicate. Joi, compania germană Uniper a declarat că poartă discuții cu privire la o posibilă salvare guvernamentală, după ce și-a retras perspectivele pentru 2022 din cauza restricțiilor de aprovizionare cu gaze de la Gazprom din Rusia.

Lobby-ul german Zukunft Gas a salutat propunerea, spunând că costurile suplimentare vor trebui suportate în comun de toți consumatorii.

„Ne confruntăm cu o criză financiară în comerțul cu gaze care trebuie abordată urgent … În lipsa unor reguli privind ajustarea prețurilor, amenință falimentele”, a declarat Timm Kehler, directorul general al Zukunft Gas.

Experții din industrie estimează că importatorii de gaze au nevoie de aproximativ un miliard de euro pe săptămână pentru a acoperi costurile suplimentare generate de creșterea prețurilor, sumă pe care taxa propusă ar putea să o finanțeze.

Parteneri
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Redactia.ro
Amestecul minune, folosit de mii de ani, cu care trebuie să-ți uzi roșiile de 3 ori în timpul verii. Recolta va fi dublă, iar legumele mari și sănătoase
Click.ro
O femeie din Iași a păcălit moartea, după ce a vrut să traverseze în grabă prin fața unui TIR
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Cum arată adidașii Balenciaga cu care Delia face furori pe internet. Costă o avere! / FOTO
Unica.ro
Meghan îl duce pe Harry în Nigeria, în căutarea rădăcinilor familiei sale
EVZ.ro
Carmen Harra, mesaj după ce starea lui Florin Piersic s-a înrăutățit! Ce a transmis clarvăzătoarea: „Nu este timpul...” / FOTO
Spynews
Au intrat banii pe carduri. Informația a fost confirmată chiar astăzi, 10 mai
Capital.ro
Daniel Baciu, mesaj pentru toți pensionarii români: "Trecem la tipărirea deciziilor!"
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
S-a aflat cu CÂND CRESC PENSIILE! Daniel Baciu a ANUNȚAT
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Cât de bine arată Loredana Groza la vârsta de 53 de ani. Cum s-a afișat artista / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro