20 iul. 2021 | 17:39

Ţările în care îţi poţi petrece vacanţa în siguranţă. Tot ce trebuie să ştii despre călătoriile în Europa

Utile
Ţările în care îţi poţi petrece vacanţa în siguranţă. Tot ce trebuie să ştii despre călătoriile în Europa
Ţările în care îţi poţi petrece vacanţa în siguranţă.

Țările din UE au convenit, luna trecută, să permită persoanelor complet vaccinate sau care s-au recuperat recent din boală să călătorească liber. Ceilalți călători ar trebui să arate numai dovada unui rezultat negativ al testului anti-covid. Însă nu toate țările au renunțat la restricțiile pentru călătorii cu certificat și au venit cu propiile definiții despre ce înseamnă a fi complet vaccinat sau recuperat după covid-19.

Ţările în care îţi poţi petrece vacanţa în siguranţă

Austria

În Austria ești considerat complet vaccinat la 270 de zile după a doua doză. Dacă ai primit doar o doză, vei fi considerat complet vaccinat după 22 de zile vreme de 90 de zile. Dacă te-ai vaccinat cu Johnson & Johnson poți călători liber începând cu a 22-a zi după vaccinare. Nu acceptă vaccinurile Sinopharm și Sinovac pentru accesul în locații din țară precum teatre sau restaurante.

Dacă ai avut covid, poți călători liber în cele 180 de zile de la recuperarea după infecție. Un certificat care dovedește anticorpii este valabil 90 de zile după eliberare. Poți călători liber dacă ai avut coronavirus și ai primit o doză de vaccin. Dacă nu ești vaccinat și nu ai trecut prin boală, este nevoie de un test PCR de cel mult 72 de ore sau de un test antigen de cel mult 48 de ore.

Belgia

Dacă ești complet vaccinat, poți călători liber, iar asta înseamnă că au trecut două săptămâni de la ultima doză. Dacă ai avut coronavirus în urmă cu mai puțin de 180 de zile, poți călători liber. Dacă nu te încadrezi în nicio situație de mai sus, cerințele depind de eticheta de risc a țării tale. Dacă ți se permite intrarea, există cerințe de testare și de carantină. Trebuie completat și un formular de localizare a pasagerilor, dar există excepții pentru sejururi scurte.

Bulgaria

Călătorii complet vaccinați pot să intre în Bulgaria fără restricții. Adică dacă au trecut 14 zile de la ultima doză de vaccin aprobat, inclusiv Sinopharm, Sinovac sau Sputnik V. Dacă ai avut covid, poți circula liber cu dovada că te-ai recuperat de la boală în ultimele șase luni.

Dacă nu ești vaccinat și nu ai trecut prin boală, ai nevoie de un rezultat negativ al testului PCR nu mai vechi de 72 de ore sau de un rezultat negativ al testului antigen, nu mai vechi de 48 de ore. Altminteri, vei sta 10 zile în carantină, care poate fi ridicată dacă primești un rezultat negativ dintr-un test efectuat la 24 de ore de la sosirea în Bulgaria. Românii ânsă nu sunt obligați să prezinte un rezultat negativ al testului sau dovada vaccinării. Și cetățenii bulgari care sosesc în România sunt scutiți de asta.

Croația

Poți călători liber dacă ai primit două doze de vaccinuri BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Sputnik sau Sinopharm ori o singură doză de Johnson & Johnson, cu condiția să treacă 14 zile de la aceasta. O singură doză de Pfizer, Moderna sau Sputnik îți poate permite accesul în Croația dacă călătorești între 22 și 42 de zile după vaccinare, iar o primă doză de AstraZeneca este acceptată din 22 până în a 84-a zi după vaccinare.

Dacă ai avut covid, poți călători fără restricții dacă ai un certificat care confirmă boala în ultimele 180 de zile. Dacă te-ai recuperat după coronavirus și ai primit o singură doză de vaccin în termen de șase luni, poți călători liber. Se poate intra în Croația și cu un test PCR negativ, dar nu mai vechi de 72 de ore, ori pe baza unui test negativ antigen rapid nu mai vechi de 48 de ore. Poți face un test la sosire și să rămâi în carantină până ce obții un rezultat negativ sau să rămâi în carantină vreme de zece zile. Vezi cerințele pentru celelalte țări AICI.

Parteneri
Ce au putut să scrie kosovarii după ce UEFA a dat decizia în cazul meciului România - Kosovo
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Ce spun ucrainenii despre încheierea războiului. Sondajul care contrazice ce se știa până acum
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Clătitele care urcă în topul deserturilor. Rețeta originală
EVZ.ro
Cum se prepari kebab de pui cu sos după rețeta lui Chef Janni Alexandridis. Prânzul va fi delicios pentru toată familia
Spynews
Limită pusă la bancomat. Anunț pentru românii care îşi retrag bani cash la ATM
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
Ce va face Trump ca să OPREASCĂ RĂZBOIUL. Planul SECRET care implică și România
Mediaflux
Încă un membru al trupei legendare Bee Gees a murit în mai puțin de o săptămână. Fanii din toată lumea sunt în doliu
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum va fi vremea în perioada 21 noiembrie - 16 decembrie 2024. Se anunță temperaturi scăzute
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro