Ultima oră! Pasagerii care dețin certificatul digital, scutiți de controlul DSP din aeroportul Otopeni. Cine face excepție de la regulă

Ultima oră! Pasagerii care dețin certificatul digital, scutiți de controlul DSP din aeroportul Otopeni. Cine face excepție de la regulă
Cine nu scapă de controlul DSP de la aeroportul Otopeni Sursă foto: Digi24

Veste bună pentru toți cetățenii care sosesc în România din țările de pe lista galbenă. Potrivit unui comunicat transmis de Compania Națională Aeroporturi București (CNAB), toate persoanele care dețin certificatul digital pot utiliza fluxul verde, fără a mai aștepta să fie controlați de DSP în zonele special amenajate în aeroportul Otopeni. Din păcate, există și persoane exceptate de la această regulă, pentru care carantina este obligatorie.

Persoanele care vor scăpa de controlul DSP la sosirea în România

Potrivit ultimelor informații, cetățenii sosiți din țări aflate pe lista roșie pot, de asemenea, să utilizeze fluxul verde, doar dacă prezintă un ceritifcat Covid-19 european sau un test PCR efectat cu cel mult 72 de ore înainte de îmbarcare.

“Începând de astăzi, 13 iulie, toți pasagerii care sosesc pe aeroportul Henri Coandă din țări aflate pe lista galbenă pot utiliza fluxul verde (fără control DSP) dacă prezintă un certificat digital european COVID sau un test PCR efectuat cu cel mult 72 ore înainte de îmbarcare.

Pasagerii care sosesc din țări aflate pe lista roșie pot utiliza, de asemenea, fluxul verde, dar numai dacă prezintă un certificat digital european COVID”, a transmis CNAB.

În același comunicat, reprezentanții companiei avertizează cu privire la excepțiile de la această regulă, astfel că cetățenii sosiți cu certificate digitale eliberate în Marea Britanie sau în alte state care nu se află în UE nu au acces pe culoarul verde, fiind obligați să treacă prin controlul DSP.

“Precizăm că certificatele digitale emise de Marea Britanie (sau în țări din afara UE) nu sunt valabile pentru accesul pe culoarul verde. Pentru a beneficia de această facilitate, pasagerii trebuie să prezinte acest document personalului din aeroport, la punctul de acces pe culoarul verde”, a adăugat CNAB.

Obligațiile călătorilor înainte de zborul către România

Călătorii sunt rugați să-și pregătească din timp formularele solicitate la sosirea în România
Pentru a evita aglomerarea, CNAB le recomandă tuturor celor care intenționează să călătorească în următoarea perioadă să își pregătească din timp formularele solicitate de autoritățile sanitare din România. Acestea pot fi descărcate de pe site-ul companiilor aeriene sau de pe site-ul Ministerului de Externe.

„Rugăm pasagerii să își actualizeze permanent informațiile privind intrarea în țară, acestea suferind modificări frecvente.

De asemenea, insistăm ca pasagerii care sosesc din țări aflate pe lista roșie sau galbenă să își completeze din timp formularul solicitat de autoritățile sanitare din România. Acesta poate fi descărcat de pe site-urile companiilor aeriene sau www.mae.ro

Având în vedere că traficul de pasageri în sezonul de vară este în creștere iar regulile impuse de pandemie prevăd controale suplimentare, timpii de așteptare pentru formalități (check-in, control de frontieră) dar și pentru preluarea bagajelor pot crește în orele de vârf; totuși, aceștia nu depășesc, de regulă, timpii de așteptare de pe celelalte aeroporturi europene.

Prezența din timp, la aeroport, pentru pasagerii care urmează să decoleze, este în continuare recomandată ferm”, a precizat CNAB.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI