Pe măsură ce pandemia s-a răspândit în toată lumea, s-au schimbat și preconcepțiile în privința locurilor care ar aborda cel mai bine criza de sănătate. Economiile mai avansate precum Statele Unite și Marea Britanie, clasificate ca fiind cele mai bine pregătite pentru o eventuală pandemie înainte de 2020, au fost copleșite de cazuri și se confruntă cu o revenire la carantine.
Pe de altă parte, alte state, inclusiv națiunile în curs de dezvoltare, au depășit așteptările, unele aproape eliminând agentul patogen. O analiză a cifrelor a fost făcută de Bloomberg, pentru determinarea celor mai bune locuri pentru a locui în pandemie.
Clasamentul de rezistență la COVID-19 (Bloomberg COVID Resilience) înregistrează economii de peste 200 de miliarde de dolari pentru zece valori cheie: de la creșterea cazurilor de coronavirus, până la rata generală a deceselor, capacitățile de testare și acordurile încheiate pentru furnizarea vaccinurilor.
Totodată, sunt luate în vedere și capacitatea sistemului sanitar local, impactul restricțiilor împotriva noului virus, cum ar fi restricționarea activității și a libertății de circulație a cetățenilor.
Rezultatul reprezintă un punctaj general care este un fel de imagine a evoluției pandemiei în aceste 53 de locuri în prezent. Prin clasificarea accesului lor la un vaccin împotriva coronavirusului, oferim, de asemenea, o idee despre modul în care soarta acestor economii se poate schimba în viitor.
Însă, acesta nu este un verdict final și nici nu ar putea fi, datorită datelor imperfecte despre noul virus și ritmul accelerat al crizei. De asemenea, un rol îl joacă și circumstanța și norocul, dar acestea sunt greu de cuantificat.
Acest clasament se poate schimba în timp ce țările își schimbă strategiile. Atmosfera se schimbă și se întețește cursa pentru un vaccin viabil. Cu toate acestea, decalajul care s-a deschis între economiile de pe primele poziții și cele de pe ultimele locuri va fi probabil de lungă durată, cu consecințe potențial de lungă durată în lumea post-COVID.