Prima reacție a Comisiei Europene după mutilarea justiției de către Parlament: ce transmit oficialii de la Bruxelles

Prima reacție a Comisiei Europene după mutilarea justiției de către Parlament: ce transmit oficialii de la Bruxelles

Comisia Europeană a reacționat la doar câteva ore după ce Parlamentul a modificat, pe repede-înainte, Codul Penal și Codul de Procedură Penală.

Prima reacție de la Comisia Europeană a venit din partea purtătorului de cuvânt. Christian Wigand a transmis că Bruxellesul știe ce au votat parlamentarii români miercuri și că va stabili pașii care sunt de urmat.

„Suntem la curent cu votul asupra versiunii revizuite a Codurilor penale desfăşurat astăzi în Parlamentul României. Vom analiza cu atenţie măsurile adoptate înainte de a lua o decizie asupra viitorilor paşi. Înţelegem că măsurile nu au fost încă promulgate şi nu au intrat în vigoare. Vreau să vă amintesc că reprezentanţii Comisiei Europene au fost foarte clari în poziţia referitoare la situaţia statului de drept în România. România trebuie să relanseze urgent procesul de reforme. Dacă preocupările nu sunt abordate, Comisia Europeană va trebui să acţioneze rapid şi să utilizeze toate mijloacele de care dispune”.
Christian Wigand, purtătorul de cuvânt al CE

De ce e îngrijorată Comisia Europeană după votul din Parlament

Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a trecut, miercuri, proiectele pentru modificarea Codului penal şi a Codului de Procedură Penală. Aceste modificări ar fi fost dorite de PSD prin ordonanță de urgență, dar Tudorel Toader a ezitat.

Așa că s-a mers pe varianta procedurii parlamentare. Liviu Dragnean declara că proiectul a fost votat fără a se modifica o virgulă din ce a cerut Curtea Constituţională.

Unele dintre modificări le-ar putea fi, însă, de folos politicienilor care au dosare penale și vor să scape de închisoare. Opoziția a anunțat că va ataca la CCR modificarea Codurilor Penale.

Printre cele mai controversate modificări se numără:

  • Dezincriminarea neglijenței în serviciu;
  • Scăderea pedepselor pentru abuz în serviciu;
  • Scăderea termenelor de prescripție. Această modificare l-ar viza pe Liviu Dragnea în dosarul DGASPC Teleorman (angajările fictive), susțin specialiștii;
  • Se interzice comunicarea publică și furnizarea informațiilor care vin de la autoritățile publice cu privire la fapte și persoane care fac obiectul unui dosar penal, în cursul urmăririi penale;
  • Termenul pentru denunț se reduce la un an. După acest termen, denunțătorul poate fi pedepsit;
  • Autoritățile publice nu se pot referi la o persoană inculpată sau suspectată ca fiind vinovată până când aceasta este condamnată definitiv cu privire la faptă.

De precizat că legea va fi trimisă acum la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.  Legile au trecut cu sprijinul deputaților UDMR, fără de care PSD și ALDE nu ar fi avut voturile necesare.

Urmăriți Playtech.ro și pe