Legea propusă de Tăriceanu care forțează instituțiile să cumpere mașini

Legea propusă de Tăriceanu care forțează instituțiile să cumpere mașini
ALDE ar putea intra în opoziție

Tăriceanu a depus un proiect de lege prin care impune instituțiilor statului să achiziționeze mașini electrice, în proporție de cel puțin zece la sută.

Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE a depus deja proiectul în Parlament și dacă va trece și de Camera Deputaților, toate ministerele, instituţiile centrale şi organe ale administraţiei locale şi judeţene au mână liberă să achiziționeze vehicule electrice.

În plus, proiectul de lege prevede că instituțiile statului care achiziționează mai mult de zece autoturisme pe an, au datoria să cumpere cel puțin 10% dintre acestea electrice. Însă, valoarea totală a unui autoturism electric nu trebuie să sară de pragul de 35.000 de euro, cu TVA inclus.

„La data intrării în vigoare a prezentei legi, se introduce obligativitatea pentru entităţile prevăzute care achiziţionează mai mult de zece autoturisme, anual, ca un procent de 10% din totalul acestora să fie autoturisme electrice, al căror preţ unitar nu poate depăşi suma de 35.000 de euro, inclusiv TVA”, se arată în proiectul de modificare a Ordonanţei nr 80/ 2001, privind stabilirea unor normative de cheltuieli pentru autorităţile publice şi instituţiile publice.

Tăriceanu vrea să stimuleze ministerele să cumpere mașini electrice

Tăriceanu susține că acestă inițiativă are ca scop „stimularea ministerelor, a celorlalte organe de specialitate ale administraţiilor publice centrale şi a instituţiilor publice din subordinea acestora, precum şi a consiliilor locale şi judeţene, de a folosi şi autoturisme acţionate electric”.

În plus, liderul ALDE spune că mai există și alte beneficii, cum ar diminuarea costurilor de benzină și motorină, care vor duce într-o mică măsură și la reducerea poluării.

„Această iniţiativă reprezintă un pas semnificativ în folosirea autoturismelor electrice de către autorităţile publice, va diminua consumul de benzină şi motorină, va ajuta la reducerea poluării şi va promova deopotrivă o dezvoltare sustenabilă economică şi ecologică”, mai spune Tăriceanu, în expunerea de motive.

Tăriceanu este acţionar majoritar la o companie de autoturisme

Călin Popescu Tăriceanu este un fan înfocat al mașinilor, potrivit declarației lui de avere, din care reiese că este proprietarul a șase autoturisme, marca Citroen, Mercedes Benz, Fiat şi Lancia și a unei motociclete.

În plus, liderul ALDE are 85% dintre acțiuni la Automotive Trading Services SRL, o companie care se ocupă de vânzarea de autoturisme, potrivit declaraţiei de interese.

Sursa: Libertatea
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI