Tăriceanu, împotriva Comisiei Europene: ”Oficialii europeni nu sunt în măsură, nu sunt capabili”

Tăriceanu, împotriva Comisiei Europene: ”Oficialii europeni nu sunt în măsură, nu sunt capabili”

Având în vedere că are și el de profitat în urma ordonanțelor pe justiție, Tăriceanu a făcut câteva afirmații foarte agresive la adresa oficialilor europeni.

Pe parcursul zilei de miercuri, guvernanții noștri au fost atacați crunt de către președintele Comisiei Europene și de ambasadorii a 12 țări importante. Viorica Dăncilă și Tudorel Toader au fost principalele ținte ale oficialilor de la Bruxelles și nu au răspuns foarte frumos la provocare. Dacă trăiai cu impresia că nu ne-am îndepărtat suficient de Uniunea Europeană din cauza lui Dragnea și ai lui, coboară-ți urechea la declarațiile lui Tăriceanu de seara trecută.

Încercând să ia apărarea proiectelor de la București pe Justiție, președintele Senatului nu a folosit niște cuvinte foarte blânde. „Oficialii europeni nu sunt în măsură, nu sunt capabili, în sensul acesta, să ofere un singur element concret, ce a făcut guvernul greşit. Ei vorbesc despre nişte intenţii de a aprobare a unor ordonanţe care ar avea anumite consecinţe. Eu n-am văzut proiectul de ordonanţă, nu ştiu în ce măsură ei sunt capabili să definească intenţiile guvernului. Acum, eu ştiu foarte bine că nu este vorba de a garanta impunitate pentru nimeni.

Dar este o situaţie foarte gravă, care a fost tranşată de CCR şi care a constatat că acele completuri de cinci judecători care au pronunţat diferite sentinţe în România au fost alcătuite ilegal. (…) Al doilea lucru pe care vreau să-l subliniez în legătură cu aceste declaraţii este că ele se circumscriu toate campaniei electorale pentru alegerile pentru Parlamentul European. Deci colegii noştri de la PE au găsit o temă cu care să se laude în faţa publicului propriu, uite cum sunt ei vigilenţi şi acţionează în ce priveşte independenţa justiţiei în România”, a spus Călin Popescu-Tăriceanu la România Tv.

Laudele Comisiei Europene la adresa lui Kovesi au fost, de asemenea, trecute în revistă de către Tăriceanu. „Şi eu sunt preocupat ca justiţia în România să funcţioneze independent. Până una alta, guvernul nu intervine în funcţionarea justiţiei în România, parlamentul nu intervine în funcţionarea justiţiei în România, dar în schimb văd că primim de la CE sau de la PE diverse mesaje şi îndemnuri prin care se încalcă sau ni se spune: interveniţi voi în justiţie, ca să îi fie ridicate măsurile de control judiciar aplicate doamnei Kovesi.

E vorba în mod evident de un dublu standard, pe care eu nici nu-l mai înţeleg, dar care, sigur, probabil are o explicaţie în (…) apropierea de alegerile pentru PE. Adică se discută într-un dublu standard, în funcţie de interese. Se pare că doamna Kovesi este de preferat unora din PE care vor să ne impună şi nouă această alegere”, a adăugat Tăriceanu.

În final, lideul ALDE a continuat atacurile la adresa lui Kovesi, a Comsiei Europene și a Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV). „Una din chestiunile pe care încep să le cred este că toate abuzurile care au avut loc în România, toate excesele care s-au petrecut în justiţie în ultimii ani s-au făcut cel puţin cu cunoştinţa CE, prin MVC şi cu girul lor. Şi acest lucru este foarte grav. (…) Eu cred că CE, prin MCV, ori nu şi-a dat seama ori a închis ochii la această gravă componentă de corupţie care a fost corupţia puterii, când statul a fost confiscat, practic. Instituţiile statului au fost confiscate de un mic grup de persoane dintre care făcea parte şi doamna Kovesi”, a concluzionat Tăriceanu.

Sursa: Hotnews