Tăriceanu vrea mașini electrice pentru oficiali: ce ”spune” proiectul de lege depus de ALDE

Tăriceanu vrea mașini electrice pentru oficiali: ce ”spune” proiectul de lege depus de ALDE

Dacă proiectul de lege depus de Tăriceanu va trece de senat, guvernanții și oficialii din primării sau prefecturi vor trece la mașini electrice.

Călin Popescu Tăriceanu a depus la Senat un proiect de lege cu tente ecologice. Acest își propune să legifereze achizițiile de mașini electrice din partea autorităților pentru angajații din instituții publice. Momentan, documentul și-a propus impunerea cumpărării de autoturisme cu propulsie electrică în proporție de minim 10% pentru ministere, autorități publice centrale și cele din subordinea lor. Legea va avea repercusiuni și în cazul consiliilor locale și județene.

În practică, inițiativa legislativă a lui Tăriceanu din poziția de președinte al senatului va modifica OUG 80/2001. Documentul care stabilește normativele de cheltuieli pentru autoritățile administrației publice și de către instituțiile publice.

„La data intrării în vigoare a prezentei legi se introduce obligativitatea pentru toate entitățile prevăzute în prezenta ordonanță, care achiziționează mai mult de 10 autoturisme anual, ca un procent de minimum 10% din totalul acestora să fie autoturisme electrice, al căror preț unitar nu poate depăși suma de 35.000 euro, inclusiv TVA”, arată propunerea legislativă a lui Călin Popescu Tăriceanu. Detaliul de mai sus va fi introdus sub forma unui nou punct în OUG.

Într-un set de declarații al liderului ALDE pe marginea proiectului de lege, Tăriceanu a insistat pe beneficiile acestui act. „Completările pe care această inițiativă le avansează la Ordonanța Guvernului nr. 80/2001 privind stabilirea unor normative de cheltuieli pentru autoritățile administrației publice și instituțiile publice, aprobată prin Legea nr. 242 din 2002 publice au ca scop stimularea ministerelor, a celorlalte organe de specialitate ale administrațiilor publice centrale și a instituțiilor publice din subordinea acestora, precum și a consiliilor locale și județene de a folosi și autoturisme acționate electric”, arată Tăriceanu în motivarea inițiativei legislative.

Dacă nu erau deja evidente beneficiile acestei schimbări, Tăriceanu a insistat că ”această inițiativă reprezintă un pas semnificativ în folosirea autoturismelor electrice de către autoritățile publice, va diminua consumul de benzină și motorină, va ajuta la reducerea poluării și va promova deopotrivă o dezvoltare sustenabilă economică și ecologică. Astfel, prin obligativitatea autorităților care achiziționează mai mult de 10 autoturisme anual, ca un procent de minim 10% din totalul acestora să fie autoturisme electrice, va crește cota de piață și comercializarea vehiculelor curate”.

Înainte de legiferare, proiectul lui Tăriceanu trebuie să obțină majoritatea voturilor din senat, ca ulterior să fie depus la Camera Deputaților, cu rol de for decizional.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI