Populația din estul Ucraniei trece printr-un adevărat coșmar. Oamenii încearcă cu greu să supraviețuiască în contextul a două războaie. De șapte ani, forțele ucrainene se luptă cu separatiștii susținuți de ruși. De anul trecut, pandemia i-a afectat tot mai mult. Locuitorii din zonele afectate de COVID-19 trăiesc în teroare.
„Se pare că totul este în regulă și apoi, brusc, moare cineva. Într-un moment ești aici și în următorul nu mai ești”, susțin oamenii din estul Ucrainiei.
În urmă cu o lună, peste 150.000 de soldați ruși s-au adunat în zona disputată din Crimeea și de-a lungul frontierei ucrainene. Au urmat săptămâni de exerciții militare, însă oamenii trăiesc cu teama că oricând conflictul poate reînvia și escalada.
„Este ca și când ai locui în Cernobîl. Nimeni nu ne vrea și nu are nevoie de noi”, a povestit pentru Euronews Ivan Nahorniux, un localnic din Vodiane.
Zona controlată de guvern, Stanytsia Luhanska, era înainte de pandemie singurul punct de trecere de-a lungul liniei de contact de aproape 500 de kilometri și a graniței dintre cele două fronturi. Acum, circulația a fost afectată și de COVID-19, și de război.
Reprezentantul unui ONG, Olenha Hrekova, a specificat că înainte treceau pe acolo 17.000 de oameni, acum abia dacă mai sunt 2.000.
Oamenii mergeau înainte la rude, pentru a-și ridica pensia sau pentru a-și vinde produsele, singura sursă de supraviețuire în timpul conflictului armat. Din nefericire, afacerile s-au dus pe râpă, iar oamenii abia dacă mai au ce să pună pe masă.
Astfel, s-a ajuns ca oamenii să treacă prin acel punct de control doar dacă au nevoie urgență. În plus, unii dintre ei nu au bani pentru a plăti testele COVID-19, drept urmare evită să mai treacă pe acolo.
În Peredilske, localitatea care se află la doar 5 kilometri de zona Stanytsia Luhanska, este un centru medical pentru oamenii din estul Ucrainei. O asistentă medicală, Oksana, este singura care are grijă de peste 1.200 de oameni din două sate. Din cauza valului al treilea de COVID-19, oamenii nu se mai aventurează să se angajeze, iar lipsa personalului medical se simte și mai acut acum.
Mai mult de atât, o mare parte din personalul medical a fost deja infectat cu coronavirus.
„În zonele roșii, mulți oameni s-au infectat. Oamenii nici nu vor să meargă la medic”, a declarat Oksana.
Este criză și în spitalele aflate mai departe de linia de contact. Spitalul de boli infecțioase din Konstiantinivka este ocupat la capacitate maximă, iar medicii au ajuns să lucreze ore suplimentare pentru a face față. O altă probleme uriașă este aprovizionarea cu oxigen. Din cele 80 de tuburi de oxigen necesare pe zi, spitalele își pot permite doar 50.