24 dec. 2022 | 17:50

Țara unde vremea a luat-o razna. Temperaturile au ajuns la -45 de grade, milioane de oameni sunt blocați

Vremea Meteo
Țara unde vremea a luat-o razna. Temperaturile au ajuns la -45 de grade, milioane de oameni sunt blocați
Această furtună va aduce cel mai geros Crăciun din ultimele decenii, spun meteorologii.

Dacă în anumite regiuni din lume zăpada încă nu și-a făcut simțită prezența, în alte locuri deja s-au atins temperaturi record. Dacă, de exemplu, la București sunt acum 6 grade, în statul american New York a fost instituită starea de urgență, după ce s-au înregistrat valori negative record. Fenomenele extrem de aici se datorează unei rafale arctice care a cuprins, încă de marți, o mare parte din Statele Unite.

În Montana temperaturile au ajuns la -45 de grade! Milioane de oameni sunt blocați

O rafală arctică a cuprins o mare parte din Statele Unite, provocând pene de curent, anulări de zboruri și accidente de mașină. Meteorologii anunță că temperaturile în scădere vor aduce cea mai rece noapte de Crăciun înregistrată vreodată în mai multe orașe din Pennsylvania până în Georgia.

Temperaturile sunt prognozate să atingă sâmbătă -13 grade în Pittsburgh, depășind precedenta cea mai scăzută temperatură din toate timpurile din ajunul Crăciunului, stabilită în 1983.

Anunțul a fost făcut de Serviciul Național de Meteorologie (NWS). De cealaltă parte, în cursul zilei de vineri, în statul Montana temperaturile au ajuns la -45 de grade, și milioane de oameni sunt blocați sub nămeții de zăpadă.

Temperaturile  record, care nu au mai fost înregistrate în Montana de peste 30 de ani, au fost resimțite în toată țara miercuri seara și joi dimineața, deoarece o masă de aer arctic a coborâtdin Canada.

„Ne așteptăm la posibilitatea unui frig de proporții istorice.

Temperaturi foarte posibil mai reci decât orice am văzut în ultimii 40 de ani”, a declarat C. Corby Dickerson IV, meteorolog la Serviciul Național de Meteorologie din Missoula.

După mai multe zile în care temperaturile au oscilat în jurul valorii de 0 grade și sub 0 grade, se așteaptă ninsori moderate până la puternice în vestul și centrul statului Montana.

Până miercuri dimineața târziu, în partea de vest a statului au căzut între 5 și 8 centimetri de zăpadă, cu cantități mai mari în zonele Missoula, Kalispell și Parcul Național Glacier. Avertizările de furtună de iarnă și avizele de vreme de iarnă sunt în vigoare până miercuri dimineața târziu.

Vezi și: Schimbări drastice de vreme în decembrie. Ce temperaturi vom avea în țară

Temperaturi de -50 de grade în unele părți din nord-vestul Canadei

Preocuparea mai amplă va fi reprezentată de temperaturile scăzute care vor urma în timp ce un sistem de presiune ridicată de suprafață se va așeza deasupra zonei de miercuri până joi, potrivit Serviciului Național de Meteorologie din Great Falls și Missoula.

Această masă de aer a adus deja temperaturi de -50 de grade în unele părți din nord-vestul Canadei. Răcirea vântului ar putea ajunge la -40 grade sau mai frig în noaptea de marți spre joi. Iar temperaturile vor fi mult sub zero grade pentru cea mai mare parte a statului miercuri și joi.

Avertizările de răcire a vântului sunt în vigoare până vineri după-amiază în cea mai mare parte a statului Montana. Temperaturile și rafalele de vânt atât de scăzute pot provoca degerături în doar câteva minute.

Oamenii sunt sfătuiți să își limiteze timpul petrecut afară și să poarte mai multe straturi care să le acopere cât mai mult din corp dacă trebuie să stea afară pentru o perioadă prelungită.

Statul New York sub stare de urgență!

Aproape 1,5 milioane de persoane au rămas fără curent electric în mai multe state, în timp ce o puternică furtună de iarnă arctică traversează SUA și Canada. Mari părți din ambele țări se află sub incidența alertelor de vreme de iarnă care se întind de la o coastă la alta și până la granița dintre SUA și Mexic. Și aici temperaturile au ajuns la -45 de grade.

Furtuna a adus vânturi dăunătoare și temperaturi de îngheț care pot duce rapid la degerături. Cel puțin șase decese legate de furtună au fost raportate în SUA. Marile aeroporturi au anulat mii de zboruri pe măsură ce furtuna se intensifică. Guvernatorul satului New York a anunțat vineri stare de asediu, ca urmare a fenomenelor extreme de ger.

Începând de vineri dimineață, peste 1.400.000 de persoane din Texas până în Maine nu aveau curent electric, deoarece vânturile intense au avariat liniile de electricitate. Întreruperi de curent au fost raportate și în Canada, afectând 317.900 de persoane din provinciile Quebec și Ontario.

Serviciul Național de Meteorologie din SUA a declarat că peste 200 de milioane de persoane se află sub o formă sau alta de avertizare privind vremea de iarnă. O mare parte din Canada, din Columbia Britanică până în Newfoundland, se află, de asemenea, sub avertizări de frig extrem și furtuni de iarnă, conform BBC. Mai multe comisii școlare din Ontario, inclusiv din Toronto, au anulat cursurile.

În Fort Worth, Texas, un bărbat despre care se credea că este un om al străzii a murit după ce a fost găsit afară, în frigul năprasnic. Se estimează că masa de aer arctic va aduce rafale puternice de vânt și temperaturi de -9,4 grade  în El Paso, Texas, unde migranții fără documente nou sosiți dorm pe străzile orașului.

Această furtună va aduce cel mai geros Crăciun din ultimele decenii, spun meteorologii.

Digisport.ro
Cristiano Ronaldo, făcut praf de o legendă după ce a ajuns la 900 de goluri: "N-are nicio treabă cu fotbalul!"
Stirile PROTV
Sinistrații din Galați, afectați de inundații, au primit donații de la unii români: șosete uzate și lenjerie intimă purtată
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
Cine e prima bonă a Irinei Columbeanu. Cele două au avut o întâlnire emoționantă în vară
Spynews.ro
Meko sărbătorește cinci ani de relație cu amanta! Recent, luptătorul a aniversat 16 ani de căsătorie cu soția | VIDEO
PRO TV
Cel mai frumos cuplu latino, apariție de senzație pe covorul roșu! Penelope Cruz și Javier Bardem, imaginea perfecțiunii
Adevarul
Imagini înfricoșătoare. Cum ar arăta un atac nuclear asupra celui mai mare oraș din Europa Occidentală. Simularea care ne dă fiori
BZI.ro
Andreea Bălan, într-o rochie transparentă complet! Fanii au rămas uimiți de ținuta îndrăzneață
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
Povestea de dragoste neștiută dintre Ilinca Vandici și Alin Cocoș: au fost împreună doi ani, însă ea a fost părăsită: „S-a despărțit de mine. Mi-a spus...”
Parteneri
Se schimba data PASTELUI? Crestinatatea se pregateste pentru un moment istoric
Redactia.ro
Țara în care femeile trăiesc peste 100 de ani. Ce mănâncă mereu și care e secretul longevității
Click.ro
„Canibalul din Volgograd” s-a întors acasă, după ce a luptat în Ucraina. Cazul lui a zguduit societatea rusă acum un deceniu
Digi24
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Ce mâncăruri ar trebui să gătești, în funcție de zodie
EVZ.ro
Marian Mexicanu și Ana, primele declarații după ce s-a căsătorit și și-a botezat fiica! Cele mai frumoase imagini de la eveniment: ”Nu am cuvinte, sunt un om împlinit”
Spynews
Obligatoriu pentru românii care au casă prin credit ipotecar. Riscă să primească amendă
Capital.ro
De ce relațiile lui Jennifer Lopez nu rezistă. Fostul soț al artistei a făcut declarații controversate: „Am avut inima zdrobită”
Avantaje
Se SCHIMBĂ VREMEA RADICAL! Anunțul METEOROLOGILOR
Mediaflux
Meko sărbătorește cinci ani de relație cu amanta! Recent, luptătorul a aniversat 16 ani de căsătorie cu soția | VIDEO
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cu cât se vinde o garsonieră din București, situată într-un beci. Are un singur geam pentru aerisire, dar prețul e uriaș
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro