02 ian. 2023 | 13:03

Țara unde străinii nu mai au voie să își cumpere case. De ce s-a luat această decizie

Info Imobiliare
Țara unde străinii nu mai au voie să își cumpere case. De ce s-a luat această decizie
Prețul locuințelor în creștere cu 38% față de sfârșitul anului 2019

În mai multe state străinilor, rezidenți în țara adoptivă le este permis să aibe proprietăți. Indiferent de naționalitate, condiția primordială este să aibe rezidență stabilă și, de preferat, cetățenia statului respectiv. Numai că aceste lucruri sunt pe cale să schimbe într-unul din statele lumii. Cu alte cuvinte vorbim de Canada, țara unde străinii nu mai au voie să își cumpere case. În cele ce urmează află de ce s-a luat această decizie.

Canada, țara unde străinii nu mai au voie să își cumpere case

Conform presei de peste ocean, o nouă lege a intrat în vigoare la 1 ianuarie în Canada. Noua lege interzice străinilor să cumpere proprietăți rezidențiale ca investiții timp de doi ani. Legea a fost adoptată din cauza creșterii prețurilor locuințelor canadiene de la începutul pandemiei, dar și din cauza convingerilor unor politicieni că străinii care locuiesc aici sunt responsabili pentru că au cumpărat locuințe ca investiții.

„Dorința locuințelor canadiene atrage profitori, corporații bogate și investitori străini. Acest lucru duce la o problemă reală de locuințe subutilizate și vacante.

A dus la speculații galopante și prețuri care cresc vertiginos. Casele sunt pentru oameni, nu pentru investitori.”, scria pe site-ul de campanie al partidului premierului Justin Trudeau anul trecut.

Legea intrată în vigoare în Canada de la 1 ianuarie 2023 prevede excepții pentru achiziționarea de locuințe de către imigranți și rezidenți permanenți ai Canadei care nu sunt cetățeni. Dar creșterea abruptă a prețurilor locuințelor în 2020 și 2021 a fost deja inversată în 2022, cu mult înainte ca legea să intre în vigoare.

Prețurile medii ale locuințelor din Canada au atins un vârf de puțin peste 800.000 de dolari canadieni în februarie și au scăzut constant de atunci, scăzând cu aproximativ 13% de la acel vârf, potrivit Asociației canadiene a imobiliarelor.

Prețul locuințelor în creștere cu 38% față de sfârșitul anului 2019

Banca Canadei a crescut ratele dobânzilor, ceea ce a dus la creșterea ratelor ipotecare în această țară, la fel ca în Statele Unite și în alte țări care au crescut ratele. Indicele de prețuri al CREA este încă în creștere cu 38% față de sfârșitul anului 2019, înainte de pandemie, dar grupul a declarat că stocul de locuințe pentru vânzare a revenit la nivelurile de dinaintea pandemiei. Asociația imobiliară și-a exprimat îngrijorarea cu privire la lege, chiar și cu scutirile pentru persoanele care intenționează să se mute în Canada.

„Canada și-a construit o reputație de națiune multiculturală care primește oameni din întreaga lume. Așa cum este propusă în prezent, interdicția privind achiziționarea de proprietăți rezidențiale de către non-canadieni poate avea un impact asupra reputației noastre de națiune primitoare. Beneficiile potențiale ale interdicției vor fi probabil modeste.”, se arată în declarația grupului.

CREA și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea că interdicția ar putea provoca represalii din partea Statelor Unite și a Mexicului pentru a interzice achizițiile în aceste țări de către canadieni, în special pensionarii care caută case de iarnă departe de iarna canadiană.

Măsura semnalează faptul că premierul Justin Trudeau devine mai hotărât în ceea ce privește controlul uneia dintre cele mai scumpe piețe imobiliare din lumea dezvoltată. În același timp, arată că actualul guvern canadian este din ce în ce mai îngrijorat de reacția politică la inflație și la creșterea costului locuințelor.

Prețurile locuințelor din Canada au urcat cu peste 50% în ultimii doi ani. Piața a înregistrat o creștere lunară record în luna februarie, deoarece cumpărătorii au acționat înainte de majorarea ratelor de către Banca Canadei, ducând prețul de referință al unei locuințe la 869.300 de dolari canadieni, conform Bloomberg.

Încercările din piața imobiliară din Canada de a limita explozia prețurilor locuințelor

În ceea ce privește finanțele, dacă nu și clima, Canada este de obicei temperată. Cu toate acestea, pe piața imobiliară, Canada a devenit în ultima vreme un loc al extremelor.

Datoria gospodăriilor a urcat la aproape 170% din venitul după impozitare. Prețurile caselor au crescut cu 20% în anul care a trecut până în aprilie. Privite în raport cu chiriile, acestea au deviat de la media lor pe termen lung cu mai mult decât orice altă țară.

De exemplu, conform datelor din Toronto, unul dintre cele două orașe, alături de Vancouver, în care s-a concentrat boom-ul, randamentele chiriilor abia dacă depășesc costul împrumuturilor, chiar dacă ratele dobânzilor sunt la minime record.

În bilanțul de sănătate al sistemului financiar publicat de două ori pe an, Banca Canadei a concluzionat că așteptările sunt o caracteristică a pieței. Cu alte cuvinte, oamenii cumpără pentru că speră, sau se tem, că prețurile vor continua să crească.

Canada nu este singura. Prețurile locuințelor par, de asemenea, ridicate în raport cu chiriile din Australia, unde câteva orașe, în special Sydney și Melbourne, sunt în plină expansiune. Prețurile din unele orașe americane, cum ar fi Seattle și San Francisco, au crescut mult mai rapid decât piața națională, care pare să aibă prețuri rezonabile.

Creșterile de prețuri datorate cumpărătorilor de pe piețele emergente

Toate aceste orașe au în comun cumpărătorii de pe piețele emergente, în special din China, care au contribuit la crearea unei diferențe între prețul locuințelor și elementele fundamentale locale de venituri și chirii. Aceștia sunt dispuși să plătească peste așteptări pentru a-și asigura un loc sigur pentru economiile lor. Deși sunt destul de puțini, prezența lor este suficientă pentru a umfla bulele.

Astfel, piața imobiliară din Canada deschide o fereastră către un defect tragic al economiei globale. În doar câteva decenii, China a ajuns să stăpânească producția de bunuri de înaltă calitate. Dar este nevoie de mult mai mult timp pentru a fi capabilă să fabrice depozite sigure de valoare. În schimb, cetățenii lor bogați caută active din țările bogate, inclusiv case. Această nepotrivire fundamentală limitează capacitatea factorilor de decizie politică de a opri umflarea bulelor.

Creșterea ratelor dobânzii, care se situează la doar 0,5% în Canada, ar putea părea răspunsul evident. Economia se redresează, iar săptămâna aceasta viceguvernatorul Băncii Canadei a sugerat că ratele ar putea crește. Însă ar putea fi necesare mai multe creșteri succesive pentru a răci piața imobiliară, ceea ce ar duce probabil la intrarea în recesiune a economiei.

În schimb, autoritățile au încercat să abordeze problema la sursă. Vara trecută, Vancouver a impus un impozit de 15% pe achizițiile de locuințe de către străini. De atunci, piața imobiliară a orașului s-a răcit. Dar unul dintre efectele acestui impozit suplimentar a fost acela de a muta cererea de locuințe în alte locuri, cum ar fi Victoria, aflată în apropiere, și în Toronto, unde inflația prețurilor locuințelor este de peste 30%.

Provincia Ontario a impus un impozit similar în aprilie, ceea ce a provocat temeri privind o creștere a prețurilor în Montreal. Pentru a îmbunătăți oferta de proprietăți de închiriat, Ontario a permis, de asemenea, orașelor să aplice un impozit pe locuințele vacante. Acest lucru va ajuta, dar nu va rezolva problema.

„Există semne timide că prețurile din Vancouver se relansează, ceea ce sugerează că taxa de acolo a descurajat doar temporar cumpărătorii străini. În orice caz, unii proprietari străini speră să se stabilească în curând în Canada și, prin urmare, vor avea dreptul de a solicita o reducere.

Nu există niciun instrument administrativ sigur pentru a limita explozia prețurilor la case. Cea mai bună soluție este să ne asigurăm împotriva consecințelor unei scăderi a prețurilor locuințelor. Canada a fost mai activă în acest sens decât majoritatea țărilor.”, spun cei de la CREA.

Persoanele care au credite ipotecare mai mari de 80% din valoarea locuinței pe care este garantată sunt obligate să plătească o asigurare împotriva neplății. Standardele de subscriere pentru astfel de credite ipotecare au fost înăsprite în mod constant. Cele mai mari bănci din Canada au o anumită protecție împotriva unor potențiale furtuni. Acestea sunt foarte profitabile și depășesc reperele internaționale în ceea ce privește capitalul.

Parteneri
A murit unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Nicolae Ceaușescu
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Noi imagini cu rachetele balistice care au lovit Dnipro. Rusia susține că a învins „întreaga campanie pentru 2025” a armatei ucrainene
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Furtuna Caetano a lovit năprasnic. Nu a mai nins atât din 1956
EVZ.ro
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Spynews
Complet interzis la TV și internet în România. Legea intră în vigoare mâine la ora 07:00
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
S-a TERMINAT! România E COMPLET în SPAȚIUL SCHENGEN de la 1 ianuarie 2025
Mediaflux
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Bunica Gherghina va juca într-un film alături de Bill Skarsgard și fiica lui Johnny Depp. Ce rol va interpreta: „Așa am găsit-o”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro