Ca urmare a exemplului ucrainean, foste conclave rusești tind să-și îndrepte atenția spre Occident, ca măsură de protecție. Printre acestea se numără și micuțul stat Bosnia și Herțegovina, care și-a manifestat intenția de aderare la structura NATO. Dar, cum de altfel era de așteptat, Moscova amenință statul bosniac cu modelul de reacție rusesc din Ucraina. Amenințările au fost făcute, în mod public, de Ambasadorul Rusiei în Bosnia și Herțegovina, Igor Kalabukhov, la un post de televiziune.
Pe fondul pericolului iminent de a-i reuși invazia din Ucraina, tot mai multe state foste comuniste tind spre Occident. Mai exact își manifestă intențiile de aderare la NATO, printre acestea fiind și micuțul stat Bosnia și Herțegovina.
Dar, Rusia, de altfel cum a reacționat și în cazul Ucrainei, reacționează și în acest caz. Declarațiile amenințătoare au fost făcute de Ambasadorul Rusiei în Bosnia și Herțegovina, Igor Kalabukhov, la un post de televiziune.
Oficialul rus spune că „Dacă Bosnia și Herțegovina decide să fie membră a oricărei alianțe, inclusiv a NATO, aceasta este o chestiune internă. Răspunsul nostru este o chestiune diferită.”
„Exemplul Ucrainei arată la ce ne așteptăm. Dacă va exista vreo amenințare, vom răspunde”, a declarat Igor Kalabukhov, la o televiziune din Bosnia. Moscova nu are niciun plan concret în ceea ce privește Bosnia, dar „vom răspunde după ce am analizat situația strategică și geopolitică”, a adăugat Kalabukhov.
În aceeași declarație, Kalabukhov spune că Occidentul reprezintă o amenințare la adresa securității Bosniei și Herțegovinei. la finalul intevenției televizate, oficialul a reafirmat că Rusia „ar pregăti un plan.”
Alianța s-a angajat să construiască pacea și stabilitatea pe termen lung încă de la începutul anilor 1990. În acel an NATO a început să sprijine eforturile comunității internaționale de a pune capăt conflictului din Bosnia și Herțegovina.
NATO a jucat un rol-cheie în punerea în aplicare a Acordului de pace de la Dayton. Alianța a desfășuat operațiuni de menținere a păcii pe o perioadă de nouă ani, din decembrie 1995 până în decembrie 2004.
În decembrie 2004, responsabilitatea principală de menținere a păcii a fost transferată Uniunii Europene (UE). Ulterior, statul s-a alăturat programului Parteneriatul pentru pace (PfP) în 2006.
În 2010 statul a fost invitat să se alăture Planului de acțiune pentru aderare. În 2019 și-a prezentat primul program de reformă pentru anul următor. Ulterior, guvernul bosniac și-a prezentat autoevaluarea privind progresele înregistrate la începutul anului 2021.
Pentru a facilita cooperarea, guvernul de la Sarajevo are o misiune diplomatică la sediul NATO. Are, de asemenea, un birou de legătură la Comandamentul Suprem al Puterilor Aliate din Europa (SHAPE).
NATO păstrează un cartier general militar la Sarajevo, cu misiunea principală de a asista autoritățile din Bosnia și Herțegovina în ceea ce privește reformele și angajamentele legate de programul PfP.
În același timp ajută la o integrare mai strânsă cu NATO, precum și cu misiunea secundară de a oferi sprijin logistic și de altă natură pentru Forța Uniunii Europene aflată pe teritoriul acestui stat.