Dacă țara noastră se confruntă cu ploi, furtuni și vijelii puternice, în alte părți ale lumii temperaturile ating praguri record. Mai multe orașe din nordul Chinei au doborât săptămâna aceasta recorduri de căldură pentru luna iunie, temperaturile ridicate punând la grea încercare populația și autoritățile.
Din martie, China se luptă cu temperaturi mai ridicate decât în mod normal. Experții meteorologi au prezis condiții extreme în întreaga țară, care ar putea fi mult peste valul de caniculă de anul trecut, care a durat mai mult de două luni.
Joi, 15 iunie, Shijiazhuang, în provincia Hebei, a devenit prima capitală de provincie care a înregistrat temperaturi de 40 de grade Celsius (104°F) în acest an. Zhangjiakou și Chengde, orașe din aceeași provincie, au depășit și ele recordul.
”În jurul orei 14:30, pe 16 iunie, temperatura la observatorul Nanjiao din Beijing a atins 39,4 grade Celsius, depășind recordul de temperatură maximă pentru mijlocul lunii iunie”, a scris Administrația Meteorologică din China (CMA) într-o postare pe rețelele sociale
Beijingul se află sub o alertă portocalie pentru temperaturi ridicate – al doilea cel mai ridicat nivel de avertizare, în timp ce Observatorul meteorologic din Tianjin a ridicat nivelul de alertă la roșu, în condițiile în care se așteaptă ca temperaturile să atingă 40°C.
Administrația de meteorologie a transmis populației că, în următoarele zile, ”ar trebui să reducă durata activităților în aer liber și să se ferească de insolație”.
Temperatura record anterioară la Beijing pentru mijlocul lunii iunie a fost de 39,1 grade la 13 iunie 2000, potrivit CMA.
Ba mai mult, căldura persistentă a pus deja operatorii rețelei electrice a țării în stare de alertă, unele orașe din sud avertizând firmele și populația să reducă consumul de energie.
Administrația Națională a Energiei din China a organizat în cursul zilei de joi, 15 iunie, un exercițiu de urgență în rețeaua electrică de stat din estul Chinei, simulând o creștere și o întrerupere a energiei electrice pentru a pregăti mecanismele de avertizare timpurie și de gestionare a energiei, notează Reuters.
Citește și: Prognoza meteo pentru iulie 2023. Nu scăpăm de ploi, cum va fi vremea în a doua lună de vară