13 ian. 2021 | 13:49

Țara în care nu vei mai putea cumpăra pâine fără vaccin. Legea neștiută din 2021

Știri generale
Țara în care nu vei mai putea cumpăra pâine fără vaccin. Legea neștiută din 2021
Revolta societății civile din Elveția reclamă discriminarea

Se spune că vaccinarea anti-covid nu este obligatorie. Dar, conjuctural, s-ar putea să ne trezim în fața unor adevărate probleme sociale. Am putea să ne trezim că nu vom mai putea intra în magazine, nici măcar pentru o pâine. Cam așa scrie presa din Elveția, zilele acestea.

În Elveția va trebui să fiți vaccinat pentru a putea cumpăra pâine

Potrivit Ministerului Justiției elvețian, un comerciant ar putea interzice intrarea în magazinul său unei persoane care nu a fost vaccinată împotriva Covid, scrie presa elevțiană. În decembrie, Elveția era încă sub stare de alertă.

Până la acest moment spectacolele, concertele sau orice fel de adunări erau interzise. La începutul anului 2021, organizatorii de concerte private din Elveția erau deja în pragul falimentului. Restricțiile au adus industria divertismentului, și aici, în șomaj.

Astfel că a apărut o întrebare a organizatorilor către autorități. Aceștia au întrebat dacă li se permite să accepte doar spectatorii vaccinați împotriva Covid-19. Demersul a venit în speranța că-și vor putea relua rapid activitățile.

Karin Keller-Sutter, ministrul justiției și poliției, a dat un răspuns cu puțin înainte de Crăciun, declarând că brutarul, măcelarul sau coaforul pot cere cu ușurință dosarul de vaccinare înainte de lăsa un client să intre în magazinul lor. Cu alte cuvinte dacă nu ești vaccinat s-ar putea să nu mai poți cumpăra nici măcar o simplă pâine.

”În relația dintre două persoane private se aplică principiul autonomiei private. Acest lucru se aplică atât pentru o vizită la un coafor sau un restaurant, cât și pentru o participare la un eveniment major.

Atât timp cât nimic altceva nu este reglementat, toată lumea are libertatea de a decide cu cine să semneze un contract. Acest lucru este prevăzut pentru respectarea principiilor protecției datelor.”, a mai adăugat Karin Keller-Sutter, ministrul justiției din Elveția.

Revolta societății civile reclamă discriminarea

O astfel de decizie, din orice unghi ai privi-o, sună a discriminare față de celelalte persoane, care decid să nu se vaccinerze.

Reprezentați ai justiției din Elveția, dar și opinia publică au luat atitudine în fața declarațiilor făcute de Karin Keller-Sutter, printre aceștia numărându-se și Eva Maria Belser, profesor de drept constituțional și administrativ la Universitatea din Fribourg.

Profesorul, într-un interviu acordat presei locale reclama declarațiile ministrului, catalogându-le ca discriminatorii pentru cetățenii din Elveția.

În opinia mea, există o nevoie urgentă de un cadru juridic care să specifice ce este și ce nu. Care sunt acestea ar trebui să fie decis în cadrul procedurilor democratice și să nu fie lăsate la dispoziția furnizorilor privați. Un apartheid de infrastructură între cei nevaccinați iar vaccinatul trebuie respins în orice caz.”, declara Eva Maria Belser.

Andrea Caroni (FDP), membru al comisiei juridice a Consiliului statelor din Elveția, consideră că nu este nevoie de reglementări suplimentare în sectorul privat. Fiecare comerciant are deja voie să își aleagă proprii clienți.  Caroni cere Consiliului Federal să ridice măsurile corona pentru toate persoanele necontagioase.

”Măsurile Covid de astăzi interferează masiv cu drepturile noastre fundamentale de aproape un an. Singurul său scop este prevenirea infecției.

Menținerea interdicțiilor de întrunire sau a regulilor de carantină pentru persoanele de la care se poate dovedi că nu mai există niciun risc de infecție ar fi, potrivit acestuia, la fel de absurd pe cât este de neconstituțional.”, a declarat Andrea Caroni (FDP)

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în Ajunul Crăciunului pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Portretul lui Mihail Neamțu, noul președinte al Comisiei de Cultură. Cunoscut pentru dezinformări și acuzat de propagandă legionară
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cum arată și cu ce se ocupă soția lui Ștefan Hrușcă. Geanina a fost fotomodel și i-a dăruit artistului doi copii, un băiat și o fată
Unica.ro
Minunea Crăciunului. Planta care a înflorit la vederea lui Iisus
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Decizie pentru proprietarii de mașini. S-a hotărât. Măsura se aplică din 1 ianuarie 2024
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Mireasa Confesiuni, sezonul 6. Ce s-a întâmplat la Paris între Daiana și Cristi. De ce relația lor a ajuns în impas după logodnă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro