12 oct. 2022 | 16:26

Ţara europeană în care energia electrică este gratuită. Motivul pentru care cetăţenii nu plătesc nimic

Diverse
Ţara europeană în care energia electrică este gratuită. Motivul pentru care cetăţenii nu plătesc nimic
Sectorul energiei electrice se bazează pe energia nucleară, pe industria forestieră și pe consumul de lemn.

Energia electrică este gratuită! Criza energetică a cuprins întreaga Europă. Cu toate astea, aflăm că totuși există țara europeană în care energia electrică este gratuită. Există un motiv bine întemeiat pentru asta, și-l vom afla în cele ce urmează.

Finlanda are două centrale electrice de rezervă pentru a preveni penele de curent

Sectorul energiei electrice din Finlanda se bazează pe energia nucleară, pe industria forestieră și pe consumul de lemn. În același timp se bazează și pe cogenerare și pe importul de electricitate din țările vecine. Ca fapt divers, în Finlanda, chiar și acum, pe timp de criză, 1KWh costă 0.222 euro.

Cu toate astea, de teama unor pene de curent, operatorul finlandez de rețele electrice Fingrid a pornit două centrale electrice de rezervă. Decizia a venit pentru a echilibra sistemul de electricitate al țării și pentru a preveni întreruperile de curent.

Dar motivul real, nu este neapărat criza. Ci faptul că efectuează reparații la un reactor considerat crucial pentru a asigura furnizarea fiabilă a energiei electrice în această iarnă.

Operatorul de rețea Fingrid a cerut, de asemenea, mai multă energie electrică pe termen scurt de pe piața de electricitate. Cererea suplimentară este oferită la un preț excepțional de ridicat de 5.000 de euro pe megawatt/oră (MWh), se arată într-un comunicat.

Pornirea centralelor de rezervă alimentate cu petrol a fost declanșată de o pană la noul reactor finlandez Olkiluoto 3, alături de un deficit de producție de energie eoliană, a declarat Fingrid pentru Reuters.

Energia electrică este gratuită în Finlanda

Dar partea ce mai interesantă, legată de acest stat nordic, este producția de energie eoliană. Energia produsă asigură necesarul locuitorilor din această țară micuță.

Cu toate astea, în 2021, Finlanda a importat 20,5% din energia electrică consumată, iar 10% a provenit din Rusia. Dar auto-suficiența proclamată depinde în mare măsură de Olkiluoto 3, reactorul nuclear care se află încă în faza de testare după ce s-a confruntat cu o serie de întârzieri și probleme tehnice.

Anul trecut, în Finlanda a fost construit un număr record de noi centrale eoliene. Asta a dus la acest aspect, și anume că energia electrică este gratuită.

Unele dintre proiectele aflate în construcție au fost întârziate și nu vor fi finalizate decât anul acesta. Ritmul de construcție se va accelera în anii următori.

Energia eoliană acoperă 10 % din consumul de energie electrică al Finlandei, care a crescut din nou la nivelul de dinaintea pandemiei, se arăta într-un raport de la începutul acestui an.

Anul trecut, în Finlanda au fost construite 141 de noi parcuri eoliene, cu o capacitate totală de 671 MW. Capacitatea de energie eoliană a crescut cu 26 % față de anul precedent.

Capacitatea cumulată de energie eoliană a Finlandei este acum de 3257 MW. Noile centrale electrice au fost finalizate în principal la sfârșitul anului 2021 și nu vor începe să producă energie curată la capacitate maximă în acest an.

La sfârșitul anului 2021, numărul total de turbine eoliene era de 962, din care 59 % erau deținute la nivel național.

„Energia eoliană a devenit rapid o formă majoră de producție de energie electrică”

Producția de energie eoliană pentru întregul an a fost de 8 061 TWh. Asta, de fapt, înseamnă 11,7 % din totalul producției de energie electrică din Finlanda și a acoperit 9,3 % din consumul de energie electrică.

Specialiștii preconizează că această cantitate va crește la 25 % până cel târziu în 2025.

„Energia eoliană a devenit rapid o formă majoră de producție de energie electrică. Ponderea sa a crescut de la mai puțin de 1 % la aproximativ 10 % în mai puțin de un deceniu.

Centralele eoliene produc mai multă energie electrică. Prin urmare, au devenit mai rentabile, deoarece costurile de construcție au scăzut în același timp. În 2021 au fost finalizate mai puține centrale eoliene decât se preconiza, deoarece unele dintre proiecte au fost amânate, iar centralele eoliene nu vor fi date în folosință oficial până în 2022.

Motivele întârzierilor au fost, printre altele, provocările legate de pandemia virusului corona, care a afectat disponibilitatea forței de muncă și a materialelor. Cu toate acestea, 2021 a fost un an record pentru construcția de noi parcuri eoliene. Anul record anterior a fost 2017.”, a declarat Anni Mikkonen, director general al Asociației finlandeze a energiei eoliene.

Cu alte cuvinte, deși importurile din Rusia au scăzut și aici, Finlanda își poate asigura necesarul de energie fără a simți criza accentuat.

Parteneri
Silviu Prigoană, ultimele dorințe înainte de a muri. Ce a putut să spună cu doar puțin timp înainte să treacă în neființă
Redactia.ro
Ce puneau străbunii în piure, ca să iasă alb, pufos și savuros. Rețeta clasică din anul 1966
Click.ro
Mesaj dur din partea unui general ucrainean pentru Donald Trump: Poporul nu vrea negocieri cu Rusia
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Băieții cei mari au făcut 'fortăreață' în jurul tatălui lor. Cum l-au onorat pe Silviu Prigoană în ultimul lui drum spre casă
Unica.ro
Preț uluitor la cartofii prăjiți. Cât costă la restaurant
EVZ.ro
Fiica lui Ioan Crișan, acuzată că ar fi plănuit asasinarea tatălui ei, și cei doi complici au fost arestați preventiv. Cum a motivat instanța decizia, după ce în octombrie toți trei au fost eliberați
Spynews
Se modifică buletinele. Cărți de identitate noi pentru toți românii peste 14 ani
Capital.ro
Silviu Prigoană, 8 căsnicii, 4 soții, 6 divorțuri. Prima soție l-a lăsat văduv, iar ultima i-a adus liniștea, până când moartea i-a despărțit. Cine sunt femeile care i-au marcat viața
Avantaje
Pensiile vor fi ÎNGHEȚATE în 2025! S-a aflat ADEVĂRUL!
Mediaflux
Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat pe ascuns: „Cum să duci doi copii, noaptea, într-un cimitir?”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Copiii lui Silviu Prigoană anunță că regretatul afacerist a fost deja înmormântat. Mesajul lui Honorius și al lui Silvius
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro