O țara din Uniunea Europeană intenționează să introducă un „certificat de vaccinare”. Care este statul care a luat această decizie și de când se va aplica ea?
Țara care vrea să introducă un „certificat de vaccinare” este Suedia. Acest stat a însărcinat deja trei agenții guvernamentale cu misiunea de a dezvolta infrastructura care urmează să gestioneze datele personale necesare pentru acest proiect, conform Bloomberg.
Certificatul ar urma să fie pregătit pentru a putea fi folosit înainte de începutul verii acestui an. Măsura a fost anunțată de ministrului Sănătății Lena Hallengren, din Suedia şi Anders Ygeman, ministrul pentru Digitalizare, într-o conferinţă de presă comună.
Conform declarațiilor oficialilor, certificatele ar avea scopul de a facilita călătoriile internaționale și de a alinia la standarde internaționale.
„Un astfel de certificat trebuie recunoscut de toate țările lumii”, a spus Hallengren. „Din acest motiv, Suedia colaborează activ cu OMS și UE pentru a se asigura că certificatele mențin un standard internațional.
Liderii Uniunii Europene au convenit luna trecută să lucreze la o „formă standardizată și interoperabilă de dovadă a vaccinării în scopuri medicale”. Circumstanțele în care certificatele pot fi utilizate vor fi determinate „într-o etapă ulterioară”, potrivit președintelui Consiliului European Charles Michel.
Un astfel de certificat digital va permite tuturor suedezilor să dovedească faptul că au fost vaccinaţi împotriva COVID-19, a precizat Anders Ygeman, ministrul pentru Dezvoltare digitală din Suedia.
Certificatul va respecta legile şi standardele internaţionale şi va asigura confidenţialitatea datelor personale ale posesorilor. Autorităţile din Suedia aşteaptă ca dovada vaccinării să fie cerută de alte ţări pentru a permite accesul pe teritoriile lor. Conform planurilor existente, mai multe autorităţi şi agenţii suedeze vor participa la dezvoltarea paşaportului digital.
Și Danemarca a anunţat, miercuri, un proiect asemănător pentru dezvoltarea unui certificat digital de vaccinare care să fie utilizat de persoanele imunizate împotriva noului coronavirus.