08 iun. 2022 | 09:28

Ce prețuri ne așteaptă în 2023. Inflația o s-o ia razna, explicațiile analiștilor sunt clare

Social
Ce prețuri ne așteaptă în 2023. Inflația o s-o ia razna, explicațiile analiștilor sunt clare
Europa se afundă și mai mult în criza economică. Anul 2023 nu prevestește nimic bun

Pe fondul actualei crize europene generalizate, predicțiile pentru anul viitor nu sunt din cele mai bune. Conform unei analize recente, previziunile pentru 2023 sunt stabilite la 8,9%. Asta va însemna cu, cel puțin,  trei procente mai mult decât în 2022. Pe plan local, analistul Steen Jakobsen spune că rata inflației va continua să crească, și, implicit, prețurile la bunurile de consum, și nu numai.

Europa se afundă și mai mult în criza economică. Anul 2023 nu prevestește nimic bun

Creșterea ratei inflației a încetinit în aprilie, dar continuă să crească într-un ritm nemaiîntâlnit în ultimele decenii. Inflația crește rapid în 2022, spun analiștii europeni. Aceasta continuă să crească probabilitatea unei rate mai mari în 2023 pentru întregul continent european.

Într-un raport, publicat de economiștii Goldman Sachs, se așteaptă acum ca economia europeană să crească cu 2,4% în acest an și cu 1,6% în 2023, față de 2,6% și 2,2% anterior. Pare paradoxal, dar cu toate astea, inflația la nivel european, așa cum spuneam, va contiuna să crească.

Economistul Steen Jakobsen și predicțiile economice pentru România

Deși, conform unor date, economia României a cunoscut un boom în ultimii doi ani, realitatea este cu totul alta. Odată cu declanșarea pandemiei, dar și a crizei economice și geo-politice, România a intrat într-o recesiune dură. Prețurile la toate produsele de bază și carburanți au explodat, iar guvernanții parcă nu mai pot stăpâni această explozie. Unul din cei mai bine cotați analiști economici, Steen Jakobsen, a făcut o analiză succintă a situației viitoare a României, declarând:

„Îmi pare rău să o spun, să fiu persoana care vă spune asta, dar inflația va rămâne ridicată și în 2023. Oamenii și gospodăriile se pot adapta, în mare parte, dacă știu adevărul.

Trebuie să vă asigurați că aveți datorii doar cât aveți nevoie și dacă v-ați extins cu împrumuturile, trebuie să le reduceți, pentru că va deveni mult mai scump. Trebuie să educați copii, partenerii. Pentru a vă asigura că vă veți descurca într-o piață cu prețuri mai mari.

În România aveți 14% indicele prețurilor de consum și 42% prețurile producției industriale. Inflația reală în această țară este undeva între 14% și 42%. Undeva între 20% și 30% este ceea ce mulți oameni simt în termeni de inflație.”, spune Steen Jakobsen, conform Știrile PRoTV.

„Economia renaște.”

Afirmația îi aparține aceluiași analist, argumentele fiind faptul că statul român, și nu numai, va primi sume considerabile din foduri europene. Dar, mai spune Steen Jakobsen, România ar trebui ca în următorii ani să se axeze pe educație și creșterea productivității.

„Economia renaște. Este, probabil, un cuvânt mare, dar economia se schimbă într-o economie care trebuie să livreze lucruri reale. Să găsească soluții pentru problema energetică, cea alimentară, de securitate, surse de energie

Una peste alta, văd inflația ca un factor care echilibrează. Asta înseamnă că da, vom mai avea un an sau doi ani de greutăți.

Dar dacă devenim productivi și folosim această minicriză, să fim pozitivi, văd un viitor pozitiv pentru țări ca România.”, mai spune Steen Jakobsen.

Rămâne să vedem care vor fi, concret, pașii pe care actuala guvernare îi va face pentru a avea o creștere economică reală, dar și cum vor reuși să stăpânească creșterile inflației și a prețurilor.

Parteneri
TJ Miles i-a dat lovitura de grație lui Zanni! Ce a declarat fostul Faimos de la Survivor despre coechipierul său: ”Sclavii mereu vor mușca…”
Redactia.ro
Ce trebuie să pui în drob, să iasă suculent și să nu se usuce. Așa îți va ieși un preparat perfect
Click.ro
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job. Experiențe bizare și umilitoare din procesul de recrutare
Digi24
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat de gol fără să vrea
Digi24
Emily Ratajkowski, 'femeia cu cei mai frumoși sâni', apariție de senzație într-o rochie super decoltată / FOTO
Unica.ro
Sebastian Bălășescu, primul proprietar român de Rolls Royce Spectre. Poartă două ceasuri, ca Maradona
EVZ.ro
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
Spynews
Ungurii au fost umiliți. Românii au câștigat procesul
Capital.ro
Ce facem cu lumânarea de la Înviere. Greșeala pe care o fac mulți credincioși când ajung acasă
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Mediaflux
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după ce au mâncat pește. Familia se pregătește să le înmormânteze, în ajunul Paștelui / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a rămas surprinsă de ce era în ea. A povestit totul
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro