Criza pandemică și cea economică a lovit aproape toate statele europene. Statul de la sud de Dunăre, Bulgaria, a trecut printr-o criză aproape la fel de dură ca și România. Deși era planificată aderarea mult mai târziu, guvernul de la Sofia anunță pregătirile de aderare la moneda unică. Pe de altă parte, ca urmare a crizei, premierul bulgar a anunțat un nou set de măsuri economice. Majoritatea sunt targetate pe companiile din Bulgaria, care au avut de suferit în acești ultimi aproape trei ani. Un alt pachet de măsuri prevede majorări de pensii și modificări ale TVA-ului.
Planul național al Bulgariei pentru adoptarea monedei euro va conține detalii despre acțiunile care trebuie întreprinse de autoritățile bulgare și de mediul de afaceri pentru adoptarea cu succes a monedei europene.
„Ne așteptăm ca țara noastră să adere la zona euro în 2024. Principalele sarcini ale guvernului bulgar pe calea atingerii acestui obiectiv sunt legate de punerea în aplicare a angajamentelor ulterioare ale Bulgariei după ce a devenit parte a ERM II în iulie 2020″, a declarat ministrul bulgar de finanțe Kiril Ananiev.
O aderare de succes la zona euro necesită o bună pregătire a sectorului de afaceri și a publicului larg pentru a asigura o tranziție ușoară și rapidă de la plățile în leva la cele în euro. Oficialii bulgari spun că lucrează la un plan pentru a respecta calendarul și pentru a stabili o perioadă minimă de ședere în ERM II. Ministrul bulgar de finanțe Kiril Ananiev mai spune că, în acest moment, nu există riscuri serioase de neîndeplinire a vreunui angajament.
„Pandemia este un șoc pentru economia mondială și europeană, inclusiv pentru cea bulgară. Consecințele socio-economice sunt grave, dar cred că nu va fi un factor care să ne determine să ne prelungim șederea în ERM II.
Bulgaria își va păstra sustenabilitatea fiscală și își va gestiona finanțele publice într-un mod disciplinat și înțelept, așa cum a făcut-o timp de peste 20 de ani”, a declarat ministrul pentru Euractiv.
Efectele crizei ucrainene se resimt și în facturile la energia electrică în statul de la sud de Dunăre. Ca urmare a acestei situații, s-a luat decizia de a elabora un plan de sprijin pentru companiile mari, în măsura în care se vor putea susține aceste cheltuieli de către guvernul de la Sofia.
Într-un comunicat emis astăzi de către oficialii din guvernul bulgar, se anunță o nouă măsură care va sprijini companiile în contextul creșterii prețurilor la energie. Premierul Kiril Petkov a anunțat luni că țara va compensa parțial întreprinderile pentru costurile ridicate ale energiei electrice pe fondul războiului din Ucraina.
Conform planului, guvernul va acoperi 80% din prețurile la electricitate care depășesc 200 de leva, echivalentul a 102 euro, pe megawatt-oră în lunile mai și iunie. De asemenea, Sofia va compensa integral creșterea cu 14% a prețurilor la gazele naturale după ce Rusia a întrerupt luna trecută livrările către țară. Anunțul a fost făcut după o întâlnire între Petkov și reprezentanți ai organizațiilor patronale și sindicale.
Într-o declarație, Petkov a spus că Bulgaria pregătește, de asemenea, „un mecanism de sprijin pe termen lung, dacă va fi necesar”, alături de noile măsuri. Premierul a mai declarat că acest lucru va asigura predictibilitate pentru întreprinderi în cazul în care volatilitatea pieței continuă.
Noile mecanisme mai prevăd și eliminarea TVA-ului pe o perioadă de 12 luni pentru pâine, dar și limitarea la 9% pentru gazele naturale folosite de populație. Bulgaria a înghețat deja prețurile reglementate la electricitate pentru gospodării și compensează companiile pentru costurile ridicate ale energiei din octombrie. Același pachet anunță și majorarea pensiilor cetățenilor bulgari cu până la 20 % în acest an și plăți compensatorii la facturile la gaze și energie electrică.
Statul membru al UE se bazase în proporție de 90% pe gazele naturale din Rusia, înainte ca Gazprom să întrerupă exporturile din cauza refuzului Bulgariei de a plăti în ruble. De atunci, Sofia și-a asigurat de urgență livrări alternative de gaze din Grecia și lucrează la un nou acord cu Azerbaidjanul.