Țara din Europa unde gunoiul se strânge cu ajutorul păsărilor. Cum s-a ajuns aici

Țara din Europa unde gunoiul se strânge cu ajutorul păsărilor. Cum s-a ajuns aici
Țara din Europa unde gunoiul se strânge cu ajutorul păsărilor.

Care este țara din Europa unde gunoiul este strâns cu ajutorul păsărilor și cum s-a ajuns la această metodă. Deși sună incredibil, totul este adevărat, iar muncitorii înaripați sunt chiar răsplătiți, iar cei care au reușit să dreseze păsările au planuri de extindere. Amintim că la noi în țară a fost chiar o situație de alertă din cauza deșeurilor neridicate, în sectorul 1 al Capitalei.

Țara din Europa unde gunoiul se strânge cu ajutorul păsărilor

Este vorba despre Suedia, unde compania Corvid Cleaning strânge gunoiul cu ajutorul păsărilor. Conform The Guardian, păsările sunt ciori „dresate”, care strâng de pe străzi și din piețe mucurile de țigară aruncate pe jos. Fiecare chiștoc este dus de aceste păsări într-o mașină specială proiectată de companie din orașul Södertälje, de lângă Stockholm, aducându-le ciorilor o mică recompensă, mai exact, mâncare.

 „Sunt păsări sălbatice care participă în mod voluntar”, a declarat Christian Günther-Hanssen, fondatorul Corvid Cleaning.

De menționat este că peste un miliard de mucuri de țigară sunt aruncate anual pe străzile din Suedia, însemnând 62% din totalul gunoiului din țara nordică, după cum indică datele publicate de fundația Keep Sweden Tidy. Mai mult, autoritățile din orașul Södertälje cheltuie 20 de milioane de coroane suedeze, adică 16 milioane de lire sterline, pentru a curăța străzile.

„Economiile pentru municipalitate depind de câte mucuri de țigară adună ciorile”

Fondatorul Corvid Cleaning spune că metoda neconvențională de a strânge gunoiul ar putea să economisească cel puțin 75% din costurile de curățare a mucurilor de țigară din oraș. Orașul Södertalje are un proiect pilot înainte de a extinde operațiunea în tot orașul.

„Sunt mai ușor de dresat și există, de asemenea, șanse mai mari să învețe una de la cealaltă. În același timp, există un risc mai mic să mănânce din greșeală alte gunoaie.

Estimarea costului de ridicare a mucurilor de țigară este de aproximativ 0,80 coroane suedeze pe muc de țigară, unii spun chiar că se ridică la două coroane.

Dacă ciorile adună chiștoacele, costul scade la 0,2 coroane. Economiile pentru municipalitate depind de câte mucuri de țigară adună ciorile”, a spus Christian Günther-Hanssen, fondatorul Corvid Cleaning.

Unele studii indică că ciorile ar avea capacitățile raționale ale unui copil de șapte ani, motiv pentru care ele ar fi mai mult mult decât capabile ca să îndeplinească această sarcină.

Amintim că în vara anului trecut, în România, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă declara stare de alertă pentru 30 de zile, în Sectorul 1 din București din cauza crizei gunoiului, generată de neînțelegerile dintre Primăria Sectorului 1, condusă de Clotilde Armand, și firma de colectare a gunoiului.