Ţara din Europa din care dispar bancomatele. De ce nu vor mai putea oamenii să îşi retragă banii

Ţara din Europa din care dispar bancomatele. De ce nu vor mai putea oamenii să îşi retragă banii
Ţara din Europa din care dispar bancomatele

Țara din Europa în care băncile au închis nu mai puțin de 2.200 de bancomate, de când a început pandemia de coronavirus. La ora actuală, în această țară există 48.300 de ATM-uri, un nivel nemaiîntâlnit încă din anul 2001.

Ţara din Europa din care dispar bancomatele

Țara din Europa din care dispar bancomatele este Spania, iar oamenii sunt forțați să schimbe modul în care retrag banii. Această dispariție a bancomatelor are loc ca urmare a închiderilor recente a sute de sucursale bancare la care ATM-urile sunt atașate. Ele fac parte dintr-o mare schimbare către serviciile bancare digitale decât către serviciul de asistență personală a clienților de către entitățile financiare din Spania.

Astfel, băncile motivează închiderea sucursalelor și a ATM-urilor prin evidențierea tendinței în creștere a titularilor de cont de a plăti cu cardul mai mult decât cu numerar, dar și să gestioneze alte procese bancare online.

Însă pandemia a servit ca să justifice în continuare mișcarea de reducere a costurilor băncilor spaniole, iar tendința se vedea deja dinainte de pandemia de coronavirus. Spre exemplu, în anul 2007 existau 157 de bancomate în Spania, la 100.000 de locuitori, iar în anul 2019 acest număr fusese redus la 106 la 100.000 de locuitori.

Cu toate că populația Spaniei devine tot mai familiarizată cu transferurile online și obișnuită cu plățile cu cardul, numerarul este în continuare metoda de plată preferată de populație.

De altfel, pentru unii, acest mijloc legal de plată este unicul pe care îl cunosc și pe care îl pot folosi. Drept urmare, închiderea sucursalelor și a bancomatelor le afectează mai ales pe persoanele în vârstă și pe locuitorii comunităților rurale mici din așa-zisa „Spania goală”.

Asta se întâmplă mai ales în zonele rurale din regiunile spaniole Castilla y León, Galicia, Aragón și Andaluzia, acolo unde oamenii, îndeosebi  populația în vârstă, au acces tot mai greu la pensii.

Cum se vor putea retrage banii

Însă în timp ce numărul ATM-urilor scade, în Spania sunt înființate alte distribuitoare de numerar, adesea după acordurile dintre bănci și terți.

Serviciul poștal național al Spaniei, Correos, a spus că anul viitor o să instaleze 1.500 de bancomate în toate regiunile Spaniei, dintre care 300 în zone rurale mici, cu o populației sub 3.000, care la ora actuală nu au la dispoziție niciun bancomat.

Însă noile bancomate Correos nu vor fi instalate numai la oficiile lor poștale, ci și în centrele comerciale sau în alte locații din stradă. În plus, toate cardurile de debit și de credit ce aparțin principalelor bănci din Spania vor putea fi utilizate, iar Correos nu va percepe comision de la utilizatori, cu toate că băncile pot percepe o taxă în funcție de condițiile lor.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI