23 nov. 2021 | 14:13

Țara din Europa care se pregătește să legalizeze marijuana. Ce plan are pentru tutun și alcool

Diverse
Țara din Europa care se pregătește să legalizeze marijuana. Ce plan are pentru tutun și alcool
Mai multe țări din Europa vor să facă același lucru

Noua coaliție care o va înlocui pe cancelarul Angela Merkel până pe 6 decembrie ia în considerare serios legalizarea canabisului recreațional (marijuana), în Germania. Coaliția, formată din Partidul Verzilor, liberalii de dreapta (FDP) și social-democrații de stânga (SPD), urmează să finalizeze agenda politică înainte de a prelua puterea prin mai multe negocieri. Printre cele aproximativ 22 de grupuri de lucru care s-au reunit timp de două săptămâni pentru a negocia un acord, grupul de lucru al coaliției pentru sănătate și îngrijire a fost de acord să planifice legalizarea canabisului.

Germania vrea legalizarea canabisului

Noul guvern își propune să reglementeze vânzarea de canabis (marijuana) către adulți prin intermediul unor magazine autorizate, potrivit presei locale germane. Legalizarea canabisului recreațional pentru adulți ar avea ca scop asigurarea controlului calității, prevenirea distribuirii de produse contaminate și garantarea protecției minorilor. Cu toate acestea, nu este încă clar dacă coaliția dorește să legalizeze și cultivarea internă de marijuana.

Cele mai recente știri despre un acord în cadrul noii coaliții pe această temă vin imediat după ce Bloomberg a raportat la începutul acestei luni discuțiile pe această temă. Deși nu au fost dezvăluite detalii suplimentare, legalizarea canabisului ar putea face ca Germania să devină prima țară europeană care legalizează canabisul în scop recreativ și reglementează piața acestuia.

O astfel de reformă ar putea aduce țării venituri fiscale suplimentare anuale de peste 5,3 miliarde de dolari și ar putea crea aproximativ 27.000 de locuri de muncă legale în industria canabisului, potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Düsseldorf.

Inițiativa coaliției ar aduce noi venituri fiscale în Germania și ar avantaja companiile de canabis din SUA și Canada să intre pe piața europeană a canabisului. Mai multe companii de canabis din SUA și Canada s-au poziționat deja pe piața europeană a canabisului medical.

Legalizarea canabisului recreațional ar putea fi o mană cerească pentru acestea. Deși politica sa privind canabisul medical a intrat în vigoare abia în 2017, Germania a devenit principala piață europeană de canabis din punct de vedere al creșterii.

Sondajele arătau la începutul anului că nemții nu doreau legalizarea canabisului

Cu toate acestea, persistă incertitudinea cu privire la legalizarea canabisului recreațional în Germania. Nu există niciun indiciu cu privire la modul în care noul guvern de coaliție va urmări să reglementeze piața. De asemenea, este posibil ca echilibrul politic să nu fie atât de favorabil pentru un proces legislativ fără probleme în vederea reglementării acestei industrii.

Verzii au introdus un proiect de lege, cunoscut și sub numele de CannKG, care urmărește legalizarea canabisului. Cu toate acestea, Bundestag-ul a respins proiectul de lege în 2020. Deși canabisul este cel mai utilizat drog ilegal în Germania, legalizarea canabisului este încă un subiect care provoacă diviziuni în rândul opiniei publice germane.

Întrebați dacă canabisul ar trebui să fie legal și reglementat pentru adulți după sistemul canadian, un sondaj realizat în 2020, raportat de Forbes, a arătat că 51% dintre respondenți au răspuns „nu” și 46% „da”. Cu toate acestea, un alt sondaj realizat zilele acestea de Asociația Germană a Cânepii, a dezvăluit o schimbare în favoarea legalizarea canabisului, întrucât 49% dintre respondenți s-au declarat favorabili legalizării.

Mai multe țări din Europa vor legalizarea canabisului

Recent, mai multe țări europene au încercat să reglementeze canabisul urmând abordări diferite. Luxemburg a legalizat cultivarea și consumul de canabis. Italia urmează să voteze un referendum pentru a dezincrimina cultivarea domestică și a pune capăt sancțiunilor administrative pentru posesia personală.

Franța a lansat un program pilot de furnizare gratuită de canabis medical pacienților. Elveția a pus în aplicare un program pilot de trei ani și jumătate pentru a efectua studii științifice privind efectele pieței canabisului și ale utilizării sale în scop recreativ. Malta dezbate o reformă pentru a dezincrimina canabisul și a limita traficul ilicit de droguri.

Deși rolul legalizării canabisului este incert în cadrul echilibrului politic al noii coaliții, abordarea dezbaterii privind canabisul pare promițătoare până în prezent. Coaliția a lăsat deoparte discuțiile tendențioase privind legalizarea canabisului între partidele politice pentru a se concentra mai mult pe aspectele de sănătate publică referitoare la legalizarea sa.

O strategie pentru o Germanie fără tutun și alcool până în 2040

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, Germania este o țară cu o povară ridicată în ceea ce privește consumul de tutun. Aproximativ 16 milioane de persoane sunt fumători actuali, iar 127.000 de persoane mor în fiecare an din cauza efectelor fumatului asupra sănătății.

În plus, Germania are cea mai slabă punere în aplicare a politicii de control al tutunului dintre cele 36 de țări europene. Se află cu mult în urma altor țări non-europene precum Australia, Noua Zeelandă sau Brazilia. Cu ocazia Zilei mondiale fără tutun 2021, peste 50 de organizații din domeniul sănătății publice și din societatea civilă au publicat „Strategia pentru o Germanie fără tutun 2040„.

Este un apel adresat guvernului pentru a pune în aplicare măsuri de control al tutunului care să ducă la mai puțin de cinci la sută dintre adulții și mai puțin de doi la sută dintre adolescenții din Germania să folosească produse din tutun, țigări electronice sau alte produse conexe până în 2040.

Organizațiile fac apel la legiuitori și la guvern să adopte o strategie de control al tutunului durabil, cu un calendar obligatoriu pentru implementarea a cel puțin zece măsuri pentru o Germanie fără tutun până în 2040:

Cele zece măsuri pentru o Germanie fără tutun

  • Creșterea semnificativă a taxelor pe tutun în fiecare an
  • Sprijinirea fumătorilor pentru a renunța la fumat și asigurarea acoperirii costurilor tratamentului pentru dependența de tutun
  • Interzicerea completă a publicității la tutun și la produsele conexe și introducerea ambalajelor transparente (în prezent, în Germania, publicitatea este încă permisă în cinematografe pentru filmele de peste 18 ani, la punctele de vânzare și pe panourile publicitare, aceasta din urmă va fi eliminată treptat între 2022 și 2024; de asemenea, sunt încă permise sponsorizarea sportivă și extinderea produselor promoționale)
  • Reducerea semnificativă a disponibilității tutunului și a produselor conexe
  • Protejarea eficientă împotriva fumatului pasiv și asigurarea unor medii de viață complet lipsite de tutun
  • Să pună în aplicare în mod consecvent drepturile copiilor în ceea ce privește tutunul și să îmbunătățească protecția minorilor
  • desfășurarea de campanii periodice de sensibilizare cu privire la riscurile consumului de tutun, de motivare a persoanelor pentru a renunța la fumat și pentru a face din viața fără tutun o normă.
  • să sprijine inițiativele de control al tutunului și alternativele la cultivarea tutunului în cadrul cooperării pentru dezvoltare.
  • să protejeze în mod eficient deciziile politice de influența producătorilor de tutun și de produse conexe și a asociațiilor acestora.
  • să revizuiască, să adapteze și să dezvolte în continuare, în mod regulat, măsurile.

 

În același consens și trend, noul guvern de coaliție din Germania vrea reducerea consumului și a publicității produselor din alcool în spațiile publice, cinematografe, sau panouri publicitare. Cu toate aceste măsuri propuse, calculele ecnomice arată că cele două industrii, ale tutunului și alcoolului, aduc Germaniei venituri de cel puțin un miliard de euro pe an.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Cum se denunțau vecinii unii pe alții la Securitate:„Aflându-se în casă, cu ușa deschisă, s-a exprimat într-un mod imposibil de reprodus la adresa tov. Ceaușescu“
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
O mai ții minte pe Esmeralda? Au trecut 27 de ani de la rolul care a făcut-o celebră pe actrița Leticia Calderon, iar viața ei a bătut orice telenovelă! Cum arată azi, la 56 de ani, frumoasa actriță / FOTO
Unica.ro
Apocalipsa economică pentru Europa a început!
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
O SUTĂ de MII de PENSIONARI primesc MAI MULȚI BANI! SE întâmplă la FINAL de 2024
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Rezultate Loto azi, 22 decembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro