Țara din Europa care interzice accesul elevilor cu telefoane sau tablete. Decizie fără precedent
În multe școli, elevii se furișează în mod regulat cu telefoanele lor mobile, încercând să le ascundă de profesori. Telefoanele mobile erau inițial împotriva regulilor școlare. Dezbaterile pe această temă a cam împărțit atât elevii, cât și părinții în două tabere, iar tabăra care este împotriva telefoanelor în școli spune că este foarte bine ca elevii să nu-și poată folosi telefoanele mobile în timpul orelor de curs. În România regula este la latitudinea instituțiilor de învățământ, dar noile date vorbesc de țări din Europa care interzic accesul elevilor cu telefoane sau tablete, fiind o decizie fără precedent. Citește mai departe și află care sunt aceste țări europene.
De ce ar trebui interzise telefoane sau tablete în școli?
Au exista multe dezbateri pe această temă, inclusiv în România, iar cei care sunt adepții unei astfel de decizii spun că telefoanele mobile ar trebui să fie interzise în școli, deoarece distrag atenția elevilor, permit copiatul în școli și pot fi periculoase. Ori de câte ori elevii scriu mesaje în clasă, atrag atenția altor persoane, ceea ce îngreunează învățarea elevilor.
De asemenea, dacă se declanșează în clasă, poate face ca profesorul să nu mai predea și toată lumea să fie atentă la telefonul mobil, sunt de părere unii experți în educație. Un alt argument pentru care se spune că telefoanele mobile sunt periculoase, este că aceste terminale pot emite radiații, ceea ce înseamnă că telefoanele mobile pot fi dăunătoare acestora.
”Dacă elevilor li se permite să folosească telefonul mobil în timpul școlii, va fi mai ușor pentru copii să se îmbolnăvească de un anumit tip de cancer. Un studiu a arătat că telefoanele mobile afectează calitatea spermei bărbaților.
Aceasta ar putea afecta nașterea unui copil sănătos. Acest lucru nu are nimic de-a face cu școala, dar telefoanele mobile sunt dăunătoare pentru toată lumea și îi pot face pe unii oameni să nu le mai pese de școală pentru că sunt atât de dependenți.”, spun unele concluzii ale unor studii.
Vezi și: Interzicerea telefoanelor în școlile din România: Ce a declarat Andronescu
Țările europene care interzic telefoane sau tablete în sălile de clasă
La câteva zile după ce Finlanda a anunțat un proiect de interzicere a telefoanelor mobile în sălile de clasă, Olanda a anunțat o măsură similară. Telefoanele mobile, tabletele și ceasurile inteligente vor fi interzise în sălile de clasă din Olanda, după cum a anunțat guvernul acestei țări. Măsura, care are ca scop eliminarea distragerii atenției aduse de aceste dispozitive, ar trebui să intre în vigoare din 2024.
Vezi și: Interzis pentru elevii din România. Ce nu mai au voie să facă adolescenții la școală sau la liceu
Deocamdată, interdicția nu are efecte juridice coercitive, adică nu aduce pedepse în fața legii dacă nu este respectată. Totuși, acest lucru s-ar putea schimba în viitor. Regula ar trebui să aibă unele excepții, cum ar fi în cazul elevilor cu nevoi medicale sau cu dizabilități care au nevoie de aceste dispozitive sau în clasele axate pe competențe digitale.
„Deși telefoanele mobile sunt practic interconectate cu viețile noastre, ele nu se potrivesc în sala de clasă. Elevii ar trebui să se poată concentra acolo și să aibă toate oportunitățile de a învăța bine.
Știm din cercetările științifice că telefoanele mobile împiedică acest lucru. Mai multe studii au arătat deja că limitarea timpului petrecut de copii în fața ecranelor îmbunătățește cogniția și concentrarea.”, a declarat ministrul olandez al educației, Robbert Dijkgraaf.
Vezi și: Ce interdicții bizare sunt în Coreea de Nord. Obiectele banale pe care nu le găsești la ei
În Olanda va fi la latitudinea școlilor să alinieze regulile detaliate
Guvernul olandez a declarat că va fi la latitudinea școlilor să alinieze regulile detaliate cu profesorii, părinții și elevii. Decizia va fi revizuită la sfârșitul anului școlar 2024-2025, când va fi evaluată eficiența măsurii, precum și necesitatea de a aduce sau nu efecte juridice interdicției.
Anunțul Olandei vine după o decizie similară anunțată de Finlanda săptămâna trecută. Noul guvern finlandez, format de o coaliție conservatoare, intenționează să modifice legislația pentru a facilita restricțiile privind telefoanele mobile în școli – dar acest lucru trebuie să fie încă aprobat de parlament.
În 2018, Franța a adoptat o lege care interzice utilizarea telefoanelor mobile de către elevii cu vârsta sub 15 ani în incinta școlii, inclusiv în timpul pauzelor. Cu toate acestea, aplicarea legii s-a confruntat cu provocări, cum ar fi rezistența elevilor de a-și preda telefoanele mobile.